До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 простих кроків, щоб стати веганом

"Ви прочитали статтю 5 причин стати веганом, перейнялися відповідальним споживанням, вирішили поліпшити здоров’я завдяки рослинному харчуванню, — але що далі?" — каже Алевтина Козачок. — І пропонує п’ять простих кроків, щоб не загубитися в новому світі й отримати приємний досвід. Тим, хто дочитає до кінця, — бонус: три перевірені веганські рецепти.

1. Почніть з малого

Веганство — це повноцінна філософія, яка прагне, наскільки це можливо й практично, відмовитися від використання тварин у повсякденному житті. Це стосується виробництва тканин, тестування косметики, відвідування зоопарків, цирків тощо. Враз змінити своє життя так, щоб дотримувати всіх цих правил, може бути складно. Тому варто почати з найпростішого, але вагомого: змініть уміст своєї тарілки.

Реклама

Рослинне харчування унеможливлює вживання всіх продуктів тваринного походження, включно з м’ясом, яйцями й молоком. Збалансований і різноманітний рослинний раціон може бути набагато кориснішим для здоров’я, а ще — він гарантовано більш екологічний і етичний стосовно тварин. До того ж, ми їмо кілька разів на день, а отже, й можливостей зробити кращий вибір для себе й планети — більше.

2. Ознайомтеся з різноманіттям рослинних продуктів

Не варто сприймати перехід на веганство тільки як обмеження, адже це зовсім не так. Веганський раціон містить безліч продуктів, яких майже немає в традиційному харчуванні, тому це може стати цікавою гастрономічною подорожжю. Тофу в кунжутному соусі, запечений у кленовому сиропі темпе, сейтан-стейки на грилі, батат-фрі, кокосове згущене молоко — це лише кілька страв, якими можна насолоджуватися — і дивувати сім’ю.

3. Навчіться читати склад

Багато продуктів, які всі люблять і їдять щодня, — насправді веганські. Більшість різновидів хліба й макаронних виробів, безліч соусів і спецій (навіть тих, на яких значиться "Для шашлику"), солодощів і снеків. До речі, продукти, на яких є позначка "Може містити сліди молока або яєць", також цілком веганські. Цю інформацію виробник дає лише для людей із серйозними алергіями.

4. Рухайтеся у власному темпі

Відчуваєте, що перехід дається занадто складно? Це цілком нормально. Пам’ятайте, вам немає куди поспішати. Будь-який вибір, зроблений на користь рослинної їжі, прекрасний і для людини, і для довкілля, і для тварин. Варто почати з рослинних сніданків: приготувати сирники з тофу, зробити мюслі з рослинним молоком замість коров’ячого, спробувати омлет з тофу або нутового борошна. Можна влаштувати рейд овочами й фруктами, які ви ще не куштували, і приготувати з них власний шедевр. Можливо, ви завжди любили пастернак, "чорнооку" квасолю (black-eyed peas) і червоні банани, але просто про це не знали.

5. Знайдіть однодумців

Цікавіше й простіше все робити разом, тому не забудьте заручитися підтримкою. Можливо, ваші друзі давно хочуть спробувати рослинне харчування, а ви про це не знаєте, тому що не запитували. Можливо, ваша мама дотримується посту, і тепер ви можете разом експериментувати з приготуванням рослинних страв. А знайти однодумців онлайн (що нині особливо актуально) — це взагалі найпростіше рішення. Зареєструвавшись на безплатний марафон Веган Челендж, ви не тільки отримаєте всю потрібну інформацію про рослинне харчування, а й знайдете нових друзів, поспілкуєтеся з досвідченими веганами та отримаєте відповіді на всі свої запитання. Для тих, хто готовий спробувати просто зараз, — три перевірені рецепти від менторок та учасниць Веган Челендж.

Суп-пюре із сочевиці

Інгредієнти

Червона сочевиця — 1 склянка

Картопля — 4 шт.

Морква — 1 шт.

Цибуля ріпчаста / порей — 1 шт.

Коричневий цукор — 2 ч. л.

Мускатний горіх — щіпка

Сіль за смаком

Рослинна олія — ​​1 ст. л.

Вода або овочевий бульйон — 1,2 л

Фото: Катерина Максименко, ментор Веган Челендж

Приготування:

1. Сочевицю промити. Картоплю й моркву почистити, нарізати невеликими кубиками. Цибулю подрібнити.

2. У невеликій каструлі розігріти половину столової ложки рослинної олії, кинути туди цибулю й злегка обсмажити на маленькому вогні, постійно помішуючи (1—2 хвилини).

3. Додати картоплю, моркву, сочевицю, воду / бульйон і карі. Довести до кипіння, варити на маленькому вогні до готовності овочів.

4. Зняти з вогню, додати дрібку мускатного горіха. Подрібнити все блендером до однорідної консистенції.

Посипати насінням або зеленню для подання.

Хумус із в’яленими томатами

Інгредієнти

Відварний нут — 400 г

Половинки в’ялених помідорів — 7—10 шт.

Олія від в’ялених помідорів — 2—3 ст. л.

Сік чверті лимона

Часник — 3—5 зубчиків

Кунжутна паста (тахіні) — 5 ст. л.

Петрушка, червоний і чорний перець, сіль — за смаком

Фото: Любов Ковальчук, учасниця Веган Челендж

Приготування:

1. Відварити нут до м’якої консистенції (нут треба замочити в холодній воді щонайменше на ніч). За бажання можна використовувати консервований нут.

2. Для приготування кунжутної пасти треба обсмажити кунжут на сухій сковорідці, дати йому охолонути. Збити в блендері впродовж двох хвилин (поки суміш не стане вологою), наприкінці додати столову ложку оливкової (або іншої) олії. Також можна купити готову тахіні.

3. Додати до кунжутної пасти в блендер всі інші інгредієнти й збити до однорідного стану на невеликій швидкості.

4. Змішати отриману масу з подрібненими в’яленими томатами або просто посипати ними готовий хумус під час подання.

Хумус — це закуска, його подають з лавашем, хлібцями або овочами. Це смачно, просто й корисно.

Панкейки
Фото: Наташа Поллі

Інгредієнти:

1 ½ склянки спельтового борошна (склянка — 250 г)

¼ склянки цукру

2 ч. л. розпушувача для тіста

1 ч. л. соди

1 ст. л. соку лимона

1 стиглий банан

1 склянка рослинного молока

Приготування:

1. У глибокій мисці змішати сухі інгредієнти (борошно, цукор, розпушувач, сода).

2. В окремому посуді потовкти банан, додати рослинного молока й сік лимона).

3. Змішати сухі й вологі інгредієнти до утворення однорідної маси.

4. Смажити на сковорідці з невеликою кількістю олії. Перевертати на інший бік можна, коли на поверхні панкейка з’являться бульбашки повітря. Другий бік обсмажувати 20-35 секунд.

5. Для подавання полити арахісовою пастою або варенням.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.