Глобальний віцепрезидент L’Oréal Group зі сталого розвитку в дивізіонах та регіонах Жоель Троншон — у відвертій розмові про грінвошинг, надлишкові пакування розкішних прес-паків, безводні формули косметики та футуристичні технології, які формують майбутнє стійкої краси

Історична штаб-квартира L'Oréal, що на перетині rue Royale та rue Saint-Honoré у 8-му окрузі Парижа, розташована в розкішній османівській будівлі, поруч із площею Згоди, церквою Мадлен, кондитерською Ladure та бутіками Chanel і MiuMiu. Після масштабної реконструкції вона отримала назву "Le Visionnaire — Espace François Dalle" (на честь Франсуа Далля, який очолював L'Oréal з 1958 по 1984 рік, перетворивши підприємство на транснаціональну корпорацію). Тепер тут проводять особливі події — як-от L'Oréal for the Future ("Лореаль в інтересах майбутнього"), яка зібрала журналістів та інфлюєнсерів з усієї Європи.

Ми зустрічаємось із Жоелем Троншоном у майже потаємній кімнаті. Кам’яні склепіння, золота підсвітка, сотні історичних флаконів і паковань у втоплених у стіну нішах. Фотографувати тут не можна, тому доводиться покладатися на пам’ять, яка закарбовує флакони Giorgio Armani, YSL, Maison Margiela, Lancôme, Valentino і Prada. Усі ці бренди входять до велетенського портфоліо групи, яка вже 25 років торує шлях сталого розвитку.

Отримати Жоеля як візаві — велика справа та неабияка удача: він — топ-менеджер світового масштабу. Говорить швидко, по справі, зосереджується на головному, ані на мить не забуває бути приязним.
Я не можу утриматися від питання, чому сфера sustainability, яка довго вважалася нудною та формальною, раптом так вибухнула, що попит на відповідних спеціалістів — практично такий самий, як на гарних айтівців. Виявляється, цей бум був неочікуваним лише для пересічних громадян: для L'Oréal, що грає на полі сталого розвитку вже 25 років, це було цілком прогнозовано. "На наших спеціалістів полюють, адже L'Oréal Group відома сильною школою для своїх працівників, — додає Жоель. — У нас потужні навчальні програми зі сталого розвитку — і не лише для фахівців із sustainability, а і професіоналів з фінансів, маркетингу, логістики тощо. Інші компанії захоплюються нашими експертами, адже бачать і зовнішнє визнання, яке ми отримуємо: відзнаки CDP, EcoBuddies (EcoBuddies — освітня ініціатива L’Oréal Group, спрямована на популяризацію принципів сталого розвитку серед дітей. — Прим. ред.) тощо. Але справа не лише в цьому. Ми одними з перших почали перевіряти постачальників з точки зору соціальної та екологічної відповідальності, знижувати викиди на виробництві, переходити на відновлювані джерела енергії".
Я питаю, як би він описав те, що робить, першокласнику. "Працюю з усіма відділами компанії, аби переконати їх зробити нашу роботу більш сталою — тобто менш шкідливою для природи, — і винаходити нові рішення, щоб зробити планету краще". Він пояснює, що тут — не лише турбота про довкілля, але й суспільна користь: L’Oréal прагне допомагати громадам, створювати робочі місця для тих, хто потребує їх найгостріше. "Соціальна справедливість нерозривно пов’язана зі сталим розвитком", — підсумовує він.
Про грінвошинг
Великі корпорації часто звинувачують у грінвошингу. Наша відповідь на це — наука. Усе, що ми робимо, має наукову базу, усе підтверджується фактами. Для L’Oréal Group таким підтвердженням є постійне зовнішнє оцінювання — своєрідний екологічний аудит EcoBeauty Score.
L’Oréal — єдина компанія у світі, яка 9 років поспіль отримує всі три найвищі рейтинги з питань клімату, води та лісів CDP (Carbon Disclosure Project) — міжнародної некомерційної організації, яка оцінює прозорість і дії компаній у сфері захисту довкілля.
Про майбутнє краси
Насамперед це різноманітність та інклюзивність. Ми розробляємо продукти для всіх типів та потреб шкіри, адже маємо дуже різних клієнтів і споживачів у всьому світі.
Друге — це циркулярна економіка (система, у якій речі не викидають, а переробляють, ремонтують і використовують знову, щоб зменшити відходи та зберегти ресурси — воду, сировину, енергію тощо. — Прим. ред.). У багатьох країнах існує дефіцит води, — нагадує Жоель, — тож треба шукати рішення: засоби без змивання і безводні формули, біоінгредієнти, які дозволяють обходитися без нафтохімічних інгредієнтів.
Про економію води та футуристичні технології
Зменшувати вуглецевий слід важливо, але економити воду — просто критично. Адже будь-яка косметика потребує води при виробництві. Як можна вирішити цю дилему?
Ми шукаємо нові способи отримувати біоінгредієнти, які споживають менше води. Зараз співпрацюємо з аграріями, щоб впроваджувати інновації "зеленої науки" — вертикальні ферми BioPod від Interstellar Lab.

Вони працюють із повторним використанням 90–99% води. Ця технологія створена для застосування в космосі: там не потрібна додаткова вода. За ними — майбутнє бʼюті-індустрії.

Ми інвестуємо значні кошти в мікрофільтраційні системи й технології, а також у збір дощової води з дахів наших фабрик — для повторного використання у виробничих цілях. Це серйозні інвестиції та технології, які забезпечують стійкість бізнесу в умовах дефіциту води. Коли в певній країні, наприклад у Південній Європі, через 5 чи 10 років виникне нестача води, ми зможемо продовжувати виробництво автономно — саме завдяки системам повторного використання води.

Далі — продукти. Ми вже маємо в асортименті засоби, які не потребують змивання, і будемо розробляти ще більше таких. Це особливо важливо для ринків із дефіцитом води. Ми також думаємо, як допомогти споживачам зменшити водоспоживання під час щоденних ритуалів краси.
У Північній Європі ми запустили соціальну кампанію Every Drop Counts — вона пояснює, що навіть одна зайва хвилина в душі має велетенське значення. Адже щоденний душ — одне з основних джерел витрати води в побуті.
Про співпрацю з конкурентами
Нам подобається співпрацювати. Якщо у нас — або в когось із конкурентів є гарна ідея — ми працюємо разом. Спільна робота — ключ до масштабних змін.
Разом ми шукаємо інноваційні й сталi рішення для пакування. Ми відкрито ділимося методологією. Ще десять років тому це було неможливо уявити. Нині ж така культура співпраці є ключем до сталого розвитку, бо самотужки вирішити всі проблеми — неможливо.
Методологію оцінки екологічного впливу продуктів EcoBeauty Score ми розробили разом із ритейлерами та іншими брендами (це понад 70 компаній, куди, окрім L’Oréal Group, входять Henkel, LVMH, Natura & Co, Unilever та інші ритейлери та майданчики з чотирьох континентів. — Прим. ред.). Зараз до ініціативи EcoBeauty Score вже приєдналася половина ринку.
У підсумку від цього виграє вся індустрія краси: що більш прозорими ми стаємо перед споживачами, то краще.
Про футуристичний метод екстракції ароматів Osmo Bloom
Ми захоплюємося біотехнологіями. До речі, біоекономіка — один із пріоритетів Європейського Союзу в контексті розвитку стартапів.
Технологія Osmo Bloom від компанії Cosmo International Fragrances використовує повітря для вилучення аромату: вона дозволяє захопити ароматичні молекули за допомогою повітряного потоку й перенести їх у парфуми. Це справді вражає!

Технологія працює без відходів, не потребує води, використовує надзвичайно мало енергії. Це екологічний метод біоекстракції, який дозволяє вловити аромат, залишаючи квіти неушкодженими, — тобто їх можна використовувати знову й знову. Раніше для цього застосовували хімічні розчинники.
До речі, нові аромати Valentino створені саме так — ідеально і для довкілля, і для якості продукту.

Про інвестиції в біотехнології та виробництво
Ми інвестуємо і у біотехнологічні компанії, наприклад, в Abolis, що створює біоінгредієнти за допомогою мікроорганізмів. Потім вони застосовуються у виробництві наших продуктів. Це більш екологічні, біоорієнтовані рішення.
Ми також інвестуємо у виробництво. Бо інновації — це, звісно, добре, але набагато важливіше мати виробничі потужності, щоб це масштабувати, — інакше неможливо реально вплинути на планету.
І це стосується багатьох сфер. Така ж логіка — у переробці пластику (PCR). Наприклад, усі наші шампуні Elvive в Європі (в Україні вони мають назву Elseve. — Прим. ред.) — у пляшках зі 100% переробленого ПЕТ-пластику. І зараз ми інвестуємо в компанії, що займаються переробкою, аби збільшити обсяги виробництва, — сьогодні в Європі й світі недостатньо вторинного пластику, щоби задовольнити попит.

Про надлишкове паковання
Ми співпрацюємо з постачальниками, які дотримуються принципів інклюзивного постачання, впроваджуємо внутрішні "зелені правила", навчаємо команди, що створюють промоматеріали, та обираємо сталих партнерів. Це тривалий процес, який стосується не лише піар-розсилок: правила поширюються на всі матеріали, які ми випускаємо — для споживачів, торгових точок тощо.
У зразках та промоматеріалах ми застосовуємо перероблені матеріали і сталі джерела сировини. Наприклад, бавовна під забороною — її вирощування потребує багато води.
Зараз ми маємо інструмент Eco Design Cloud — онлайн-платформу для екодизайну, що допомагає створювати більш стійкі продукти та рекламні матеріали. Команди можуть точно виміряти їхній вплив на довкілля: від викидів вуглецю до кількості збереженої сировини. Це дає змогу істотно скорочувати обсяги матеріалів, які ми виводимо на ринок.
Звісно, у нас є чіткий план зі зменшення використання всіх матеріалів — чи то для журналістів, чи для інфлюенсерів, чи для магазинів. А якщо все ж таки потрібно щось виробити, наприклад промоматеріали або зразки, ми закликаємо до їх повторного використання та апсайклінгу.
Про те, що для планети може зробити кожен
Передусім ми радимо використовувати рефіли. Заливаючи продукт у ту саму ємність або замінюючи лише внутрішній блок, одна окремо взята людина допомагає скоротити споживання пластику, матеріалів, води понад на 60%. Тож, перше правило — перезаправляйте, не купуйте нове.

Друге — бережіть воду, особливо в душі. Це має величезне значення. Як саме? Просто вимикайте воду, коли вона не потрібна. Обирайте засоби, що не потребують змивання (no-rinse), особливо для волосся. І, звісно, скоротіть час перебування під душем. Не обов’язково стояти під струменем п’ять хвилин — можна впоратися й швидше.
І третє — сортуйте відходи. Ми докладаємо багато зусиль, щоб розробляти перероблювані продукти, але важливо, щоб споживачі теж робили свій внесок — викидали упаковки в правильні контейнери. Це спільна відповідальність: наш обов’язок — створювати продукти, придатні до переробки, а завдання споживача — правильно їх утилізувати.