КУПИТИ КВИТКИ

Три гарантовані способи швидко покращити своє ментальне здоров'я

У світі зростає кількість випадків з розладами психічного здоров’я, таких як депресія та тривога. Гарна новина: деякі зміни способу життя, повністю підтверджені наукою, можуть полегшити стан та зробити світ приємнішим. І ось три з них.

Спілкуйтеся з іншими

Легко відгородитися, коли вам погано, але побачення з другом, членом сім’ї чи іншою людиною може змінити все.

Реклама.

Люди так влаштовані, що їм важливо бути поруч з іншими. Багато досліджень доводять, що відчуття зв’язку добре впливає на фізичне та психічне здоров’я. Нормалізує рівень цукру в крові, знижує ризик смертності від серцево-судинних захворювань, знімає симптоми депресії. Одне дослідження довело, що учасники мали на 50 відсотків більше шансів вижити, коли мали міцні соціальні стосунки. І навпаки, відчуття роз’єднаності може збільшити ризик депресії та смерті.

Хоча Інтернет – на перший погляд – допомагає налагодити певні зв’язки, насправді все навпаки: дослідження пов’язують залежність від Інтернету із самотністю. Тож виділіть час для друзів, приєднайтеся до клубу чи спільноти та побачтеся з сім’єю – це ніколи не буде марною тратою часу, це справді допоможе істотно покращити психічне здоров’я.

Рухайтеcя

Згідно з дослідженням 2023 року BJM Sports Medicine, фізична активність у 1,5 раза ефективніше зменшує легкі або помірні симптоми депресії, тривоги та стресу, ніж ліки та терапія, у більшості людей, включно з тими, у кого діагностовано психічні розлади. Незважаючи на те, що багато хто з нас інстинктивно знають, наскільки помічними можуть бути легкі фізичні вправи, автор дослідження, доктор Бен Сінгх, вважає, що вони "часто не помічаються під час лікування цих станів". Фізична активність підвищує рівень ендорфінів, тому вона має бути частиною програм з психічного добробуту.

Але заняття не мають бути надто інтенсивними або каральним. Під фізичною активністю розуміються будь-які рухи, які потребують енергії та активують м’язи, тож домашні справи, садівництво та робота по дому також підійдуть. Однак ті, хто займається кардіонавантаженнями (наприклад, їзда на велосипеді, вправи з власною вагою, повільний біг підтюпцем або швидка ходьба) три-п’ять разів на тиждень по 30 хвилин, не тільки стане здоровішим, а й відчує більший рівень щастя, матиме більше ентузіазму та завзяття. Знайдіть вид спорту, заняття чи гру, які подобаються, і зробіть це невід'ємною частиною свого життя.

Відпочивайте на свіжому повітрі

Окрім вродженої потреби в соціальних зв’язках, людям також потрібна мати-природа, щоб добре почуватися. Відпочинок на природі може доповнити та/або замінити інші форми лікування проблем ментального здоров’я. Недаремно наші предки їздили на узбережжя, коли хворіли: свіже повітря, солоне море та віддаленість від великих міст сильно впливали на їхнє самопочуття.

Те саме релевантне й сьогодні: дослідження пов’язують вплив природи з покращенням когнітивних функцій, мозкової діяльності, артеріального тиску, фізичної активності, сну, стресу та психічного здоров’я. Нещодавнє захоплення плаванням у відкритій воді підтверджується повідомленнями про відчуття щастя та відчуття спокою після запливів. Проводити час без телефону і милуватися красою природи допомагає згадати, що ми є маленькою частиною великої екосистеми, тому подорожі в зелені зони, на узбережжя чи навіть просто в пару, послухати спів птахів, може допомогти покращити психічну рівновагу. Якщо у вас є сад або присадибна ділянка, спробуйте провести час там – ніщо так не допомагає так підняти настрій, як вирощування власних квітів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.