До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як чоловічі сумки випередили за популярністю кросівки

На YouTube є ціла субкультура фанатів кросівок, які у влогах демонструють свої дивовижні колекції взуття. В одному відео 2020 року, яке набрало понад мільйон переглядів, 17-річний хлопець розповідає про свою колекцію кросівок вартістю 1 мільйон доларів. А на YouTube-каналі видання Complex є рубрика, в якій журналіст ходить по крамницях зі знаменитостями, як-от Піт Девідсон чи Белла Гадід, і вони вибирають кросівки. У сфері перепродажу розкішного чоловічого одягу очевидно, що бажання колекціонувати особливі кросівки не втрачає популярності. Однак виявилося, що зацікавленість чоловіків у рідкісних сумках майже на тому самому рівні.

Демократизація чоловічих сумок

Був час, коли сумочки вважали суто жіночим аксесуаром. Пам’ятаєте сцену у фільмі "Похмілля у Вегасі", коли чоловіки висміюють сумку Алана? "Це називається сетчел", — іронізує Алан. Втім, індустрія моди стає дедалі безгендернішою в підході до дизайну. Спідниці, взуття на підборах і сумки стають унісекс-предметами. На Rebag — популярному сайті перепродажу дизайнерських сумок — чоловіки наразі становлять від третини до половини клієнтської бази. "Наш асортимент сумок від таких брендів, як Christian Dior, Louis Vuitton, Hermès, Prada та Chanel, особливо сумки через плече, сумки-месенджери та спортивні сумки набувають величезної популярності серед чоловіків", — говорить Чарльз Горра, генеральний директор і засновник компанії Rebag.

Реклама
Популярні колаборації

У США клієнтська база на StockX — ще одній популярній онлайн-платформі перепродажу — тепер також порівну розподілена між чоловіками та жінками. Рейчел Макар, директорка з аксесуарів StockX, каже, що нинішня цікавість до сумок подібна до тієї, яку чоловіки виявляли щодо кросівок у минулому. "Багато чинників, які вплинули на культуру кросівок і зробили лімітовані колекції такими популярними, також сприяють підвищенню попиту на чоловічі сумки й аксесуари", — каже вона, додаючи, що ексклюзивні сумки або унікальні дизайнерські колаборації зробили аксесуари бажанішими покупками. Наприклад, на StockX сумки Louis Vuitton x Supreme досі не втрачають популярності, а продаж аксесуарів Louis Vuitton зріс майже на 90% за останні три роки.

Не випадково останнім часом і подіуми, і червоні доріжки заповнені чоловічими сумками. Дизайнери пропонують чимало варіантів сумок для чоловіків, що сприяє зростанню популярності аксесуарів на ринку перепродажу (хоча це не означає, що чоловіки не купують жіночих сумок). Наприклад, у сезоні весна-літо 2022 можна було побачити багато чоловічих сумок у колекціях брендів. Jil Sander показав великі коричневі шкіряні сумки-хобо, Hermès — класичні сумки Birkin, а Dior запропонував нові варіанти своїх фірмових сумок Saddle через плече. Всі ці сумки однозначно чоловічі на вигляд, хоча й менш традиційні, ніж портфель чи рюкзак. Водночас чимало знаменитостей, як-от Джейден Сміт, Гаррі Стайлс і Lil Nas X, регулярно демонструють, як носити різні сумки: Стайлс віддає перевагу класичній Gucci Jackie, а Lil Nas X — сміливішій моделі у формі собаки від Thom Browne.

Кросівки vs сумки

Мода на кросівки зовсім не втрачає популярності. За словами провідних баєрів чоловічого одягу для Saks Fifth Avenue і Bergdorf Goodman, ринок дизайнерських кросівок як і раніше міцний і стабільний. Колекціонування сумок радше наступає на п’яти, ніж випереджає цікавість до кросівок. Чоловіки розуміють, що інвестування в сумки – це набагато розумніше й довгостроковіше рішення. Дизайнерські сумки часто стійкі проти рецесії, як у випадку сумок Chanel, які набирають цінності завдяки зростанню цін на продукти бренду. На Rebag помітили зацікавленість чоловіків у сумках Birkin. На платформі Baghunter зазначається, що покупка Birkin є найкращою інвестицією, ніж золото. Власне, якщо ви надасте перевагу сумці, а не кросівкам, то вона може принести вам зиск у майбутньому.

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.