До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Помер режисер Франко Дзеффіреллі

Сумні новини прийшли сьогодні з Риму. У віці 96 років помер відомий італійський режисер Франко Дзеффіреллі. Повідомив про це мер Флоренції, Даріо Нарделла, який у себе у Twitter коротко написав: "Я боявся, що цей день колись настане. Франко Дзеффіреллі пішов з життя сьогодні вранці. Він був одним з найбільших людей світової культури".

Франко Дзеффіреллі

Доля Дзеффіреллі від народження вже нагадувала захопливий фільм. Він був незаконнонародженим сином відомого торговця текстилю Отторіно Корсі і його коханки Аделаїди Гаросу. Його матір померла, коли Франко було 6 років, і хлопчину виховувала британська діаспора. За бажанням батька він почав вивчати архітектуру та образотворче мистецтво у Флоренції, потім вирушив на фронт, де став партизаном італійського соціального руху Опору і надалі працював військовим перекладачем. Після закінчення війни випадково побачив фільм "Генріх V", який надихнув його піти вивчати кінематограф і театр.

Реклама
Кадр з фільму "Ромео і Джульєтта" Франко Дзеффіреллі

Його кар'єра почалася з посади актора і театрального художника, але життя звело його з Лукіно Вісконті, який зробив Франко асистентом в одному зі своїх фільмів: "Я дуже багато за що завдячую Вісконті. Це мій учитель, під його керівництвом я робив перші кроки. Про нього багато сказано як про великого художника, але це і великий педагог. Всі великі сучасні італійські режисери так чи інакше завдячують Вісконті ... ". 1953 року відбувся дебют Франко Дзеффірелліу Ла Скала, де показували "Попелюшку" Россіні в його постановці, він працював з Марією Каллас у "Травіаті" і його "Антоній і Клеопатра" відкрила нову будівлю нью-йоркської Метрополітен-опери. Потім його повністю поглинув світ кіно: глядачі добре знають шедеври режисера, до яких належать стрічки: "Приборкання норовливої", "Ісус з Назарета", "Чайс Муссоліні" і "Джейн Ейр".

Кадр з фільму "Приборкання норовливої"
Кадр з фільму "Джейн Ейр"

Франко Дзеффіреллі двічі номінували на премію "Оскар", також він був лауреатом "Еммі" і BAFTA.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.