До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Дамер": що треба знати про новий гіт Netflix

Якщо раніше Netflix вважався платформою для перегляду сімейних фільмів і романтичних комедій, то останніми роками ці стрічки та шоу витіснили на периферію кримінальні серіали й документальні фільми про афери, злочинність і корупцію. Останній кримінальний блокбастер на Netflix від Раяна Мерфі називається "Дамер – Монстр: Історія Джеффрі Дамера" або ж просто "Дамер". Шоу тривожне, часто криваве та неймовірно похмуре.

Еван Пітерс у серіалі Еван Пітерс у серіалі "Дамер"

"Дамер" — це історія одного з найвідоміших американських серійних убивць і його жертв. Джеффрі Дамер народився в Мілвокі в 1960 році. У нього було важке дитинство, з раннього віку він зацікавився таксидермією. Пізніше, впродовж 13 років, починаючи з 1978-го, він убив і розчленував 17 чоловіків і хлопчиків, страждав на некрофілію та канібалізм, зберігав частини тіл і кісток жертв. Його нарешті спіймали в 1991 році й засудили до 15 термінів довічного ув’язнення.

Реклама

Серіал з 10 епізодів розповідає про нещасливе дитинство Дамера, його злочини, охоплює життя персонажа в 1960-х, 1970-х та 1980-х роках, і завершується арештом на початку 1991 року. Крім жаху злочинів Дамера, серіал документує події з погляду його жертв, наголошуючи на некомпетентності й апатії поліції, яка дозволила вбивствам тривати роками, відсутності справедливості, яка панувала в той час. Двоє офіцерів фактично повернули Дамеру одну з його жертв, коли хлопець, важко поранений і під впливом наркотиків, намагався втекти з "дому страхіть".

Еван Пітерс у серіалі Еван Пітерс у серіалі "Дамер"

Акторський склад шоу очолює Еван Пітерс. Актор давно співпрацює з Раяном Мерфі: він з’явився у восьми з дев’яти сезонів "Американської історії жаху", а також у драмі "Поза". Окрім того, Пітерс відомий як Ртуть у всесвіті "Людей Ікс".

Еван Пітерс у серіалі Еван Пітерс у серіалі "Дамер"

Дворазовий номінант на премію "Оскар" Річард Дженкінс і номінантка премії "Золотий глобус" Пенелопа Енн Міллер грають батьків Дамера. Майкл Лернед, ікона 1970-х і зірка серіалу "Волтони", грає роль бабусі Дамера. Моллі Рінгволд грає мачуху вбивці, а Нісі Неш — Гленду Клівленд, сусідку Дамера, яка робила все можливе, щоб змусити поліцію Мілвокі звернути увагу на жахливі запахи та звуки, що доносилися з його квартири.

Еван Пітерс у серіалі Еван Пітерс у серіалі "Дамер"

Попри те, що в серіалі образ Дамера холодний і лячний, багато в чому завдяки грі Евана Пітерса, найбільше уваги в серіалі привертає трагедія, яка спіткала громаду. Як ми бачимо, особливо очима сусідки Гленди Клівленд, влада або не бажала, або не могла ретельно розслідувати злочини Дамера, що дозволяло йому так довго уникати покарання за свої злочини.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.