6 головних трендів у кутюрних колекціях весна-літо 2023

Добіг кінця Тиждень високої моди в Парижі — і настав час підбити підсумки. Майстерність, як завжди, стала основою для всіх кутюрних колекцій, хоча покази цього сезону видалися особливо чудовими. Ми бачили ефектні виходи зі statement-комірами, сукні з провокаційними декольте, наряди у стилі арлекіна, безліч будуарних суконь, образи, які створювали ілюзію неможливого, і моделі в лавандовому кольорі. Vogue.ua зібрав 6 головних трендів у кутюрних колекціях весна-літо 2023.

Statement-коміри

Тюдорівські волани, великі банти та пір'я, що виростають із лацканів і швів, — цього сезону дизайнери приділили декольте всю свою увагу, створивши образи, в яких великі коміри служать головним фокусом. У Valentino та ArmaniPrive блузки пінилися до підборіддя, піднімаючись, як шифонове суфле над лацканами блейзерів і вечірніх суконь. Керуючи брендом JeanPaulGaultier цього сезону, ГайдерАкерманн представив сукні та корсажі з виточеним пір'ям; в одному образі зі смокінгу вирвався кобальтовий гребінь. Інтерпретації ChristianDior і Chanel були меншого масштабу: дотичні чокери та краватки-метелики для тих, хто носить кутюрний одяг і потребує чогось витонченішого.

Valentino Couture

Armani Prive

Christian Dior

Ілюзія неможливого

Чари високої моди полягають в ілюзії речей — у тому, як мініатюрні моделі можуть створювати форми, які одночасно пасують і спотворюють тіло, або маніпулюють однією тканиною, щоб вона набувала вигляду іншої. Відтак, у кожному сезоні є певна магія, але в весняних кутюрних колекціях були створені одні з найбільш приголомшливих образів. У Schiaparelli олово вкривало шкіру, а спідниці були виліплені з дерева, у Fendi — образи з вовни з ефектом мережива, у Valentino — вбрання з леліток з раковин устриць. Тим часом у колекції JeanPaulGaultier було вручну додано понад 200 000 шпильок майстрами Акерманна, щоб надати металевої ворсисті спортивним костюмам, сукням та пальтам.

Jean Paul Gaultier

Schiaparelli

Fendi

Глибокі вирізи

Цього сезону весна-літо 2023 року дизайнери пішли на сміливі експерименти, зробивши низькі вирізи, що спускалися до пупка. Це, безперечно, стосувалося Даніеля Розберрі та П’єрпаолоПіччолі: насичений шоколадний смокінг Schiaparelli привернув увагу, тоді як чорна сукня-колона Valentino виглядала як пара елегантних підтяжок, прикрашених бантом на плечі. Так само AlexisMabille, AlexandreVauthier і MissSohee експериментували з комірами з глибоким вирізом, прикрасивши ними безліч каптанів та архітектурних суконь.

Valentino

Alexandre Vauthier

Miss Sohee

У стилі арлекіна

Одна з найбільш несподіваних тенденцій, яку ми помітили на подіумах цього сезону — це речі у стилі арлекіна. Образи, натхнені пантомімами, комірці із клоунськими рельєфами та краватки-метелики фокусників. У ArmaniPrivé характерні риси арлекінади підкреслювали всю колекцію, де моделі носили різнокольорові піджаки та рюші як у Пʼєро. На подіумі Valentino цей тренд був помітний не менш явно. Моделі демонстрували образи з гороховим принтом та комірці із великими воланами. Тим часом ВіржиніВіар влаштувала шоу Chanel в саду рухливих тварин, де продемонструвала образи прикрашені краватками-метеликами, циліндрами і рукавичками до зап’ястя.

Armani Prive

Chanel

Valentino

Будуарна естетика

Цього сезону весна-літо 2023 на подіумах не обійшлося без суконь у будуарному стилі в дусі 1920-х та 1930-х років. Деніел Роузберрі представив сучасні мінімалістичні сукні в колекції Schiaparelli, а Fendi, ChristianDior і ArmaniPrivé показали жіночні білизняні сукні, прикрашені делікатним мереживом і романтичними мікроскладками. Тим часом Zimmermann запропонували блискучі "голі" сукні.

Fendi

Schiaparelli

Zuhair Murad

Лавандовий

Лавандовий колір, який став одним із найпопулярніших відтінків у чоловічих колекціях сезону осінь-зима 2023/24, також очолив Тиждень високої моди в Парижі. Можливо, після сезонів яскравих неоново-рожевих відтінків бренди скучили за більш м'якою палітрою кольорів. Блідо-лілова гама була помітна всюди — від колекцій JeanPaulGaultier і Valentino до Viktor & Rolf і ArmaniPrivé. У ChristianDior Марія Грація Кьюрі додала сіро-фіолетове пальто в суміш сірих і золотих відтінків, натхнених золотим віком.

Valentino

Viktor & Rolf

Jean Paul Gaultier

За матеріалами: vogue.com.au

Популярне на VOGUE