Відірватись від землі: велике інтерв'ю з Ярославою Магучіх

Стрибунка у висоту Ярослава Магучіх провела блискучий спортивний сезон: встановила світовий рекорд і взяла омріяне золото на літній Олімпіаді в Парижі. Бити власні результати – новий виклик легкоатлетки.

Бавовняні топ і штани, усе – Super Yaya, шкіряні мюлі Jacquemus, пластикові сережки Tétier

Вона прокинулась, кремовою підводкою Inglot намалювала на очах синьо-жовті стрілки-талісмани. Заплела коси (давній ритуал, що допомагає опанувати емоції). І відчула, що готова фізично і психологічно подолати планку 2,10 м. 7 липня цього року на змаганнях "Діамантової ліги" в Парижі українська стрибунка у висоту Ярослава Магучіх встановила світовий рекорд. Доти він тримався нездоланим 37 років.

Перший стрибок у 1,95 м дався їй тільки з другої спроби, що для спортсменки рівня Магучіх радше виняток із правила (за місяць до цього вона отримала травму стегна). Потім були спроби на 2,01 м і 2,03 м: вдалий останній стрибок уже забезпечив її перемогу в змаганнях. Із золотом у кишені відкрилось друге дихання – дівчина вистрибнула на 2,07 м, а слідом на рекордні 2,10 м. За місяць до цього, на чемпіонаті Європи в Римі, власниця попереднього рекорду у 2,09 м, болгарська легкоатлетка Стефка Костадинова, нагороджуючи Магучіх золотою медаллю, сказала, що бачить у ній наступницю. "Її віра окрилила мене", – захоплено каже спортсменка. Я питаю про власну віру в себе. Магучіх зі сміхом згадує, як на пресконференції "Діамантової ліги" в Парижі представилась світовою рекордсменкою замість чемпіонки світу. Обмовка за Фрейдом.

Твідовий жакет Louis Vuitton, боді з шовкового тюлю Yasmine Eslami


Той фантастичний фосбері-флоп – техніка стрибків через поперечину, вигадана американським атлетом Діком Фосбері 1968 року, – у Парижі зробив Магучіх першою стрибункою світу. Тиждень після цього Ярослава відсипалася, мала сили лише на пілатес, але відчувала щастя й наповнення: відтепер на кожному міжнародному змаганні на електронному табло буде написано "Світовий рекорд належить Ярославі Магучіх, Україна". "Пишаюся тим, що змогла вписати свою країну в історію легкої атлетики", – каже спортсменка.

Сукня з джерсі Sofia Saerens, шкіряні туфлі Jimmy Choo, колготки Falke

Магучіх прийшла в спорт у 7 років за компанію зі старшою сестрою, яка згодом покинула тренування. До 11 років Рося шукала себе – займалася карате, бігом з бар’єрами, стрибала в довжину, доки не знайшла справу життя, закохавшись у висоту. Від початку повномасштабної війни вона зі своєю командою тренується в бельгійському Гесден-Золдері і вже стала місцевою знаменитістю. "Нові сусіди приїздять на всі мої змагання, підходять привітатися після виступів", – каже Ярослава. Дім стоїть поруч із лісом та озером – вона влаштовує там пробіжки або просто гуляє, а коли сумує за ритмом великого міста – сідає в авто і мчить в Амстердам чи Брюссель.

"Пишаюся тим, що змогла вписати свою країну в історію легкої атлетики"

Ми знімаємо Магучіх у Парижі, за день після закінчення спортивного сезону, який наразі виявився найкращим в її кар’єрі. Вона перемогла в усіх чотирьох етапах "Діамантової ліги" – у Стокгольмі, Парижі, Лозанні та Цюриху – і третій рік поспіль втримала першість у фіналі в Брюсселі; з чемпіонату світу в приміщенні, що проходив у Глазго, привезла срібло; виграла чемпіонат Європи в Римі та взяла золото на Олімпійських іграх у Парижі. "Нарешті можу видихнути", – усміхається вона і з головою поринає у знімальний процес.

Кардиган і шорти з віскози, поліаміду та вовни, декоровані лелітками, усе – Gucci


Фотографувати Ярославу Магучіх – задоволення: висока (181 см), струнка (57 кг), з кубиками преса, тонкими рельєфними руками, копицею світло-русявого волосся і сіро-зеленими очима. Справжня модель, для якої перебувати перед об’єктивом камери цілком природно. Каже, що любить творчу атмосферу, не відчуває плину часу, тішиться, коли її запрошують у такі проєкти. Але пам’ятає: саме спортивні досягнення дають їй можливість з’являтись на сторінках модних видань (це вже третє знімання для Vogue Ukraine) та бути амбасадоркою відомих брендів (у Ярослави багаторічні контракти з Puma та Omega, а нещодавно вона стала обличчям українських марок CHER'17 та ReO).

Про олімпійський рік – у якому були травми та драми, мало вихідних, багато годин тренувань та життя на відстані від рідних – Ярослава розповідає як про велику пригоду: "Не відчуваю фізичної втоми, могла би ще стрибати і стрибати, але виплескала всі емоції". Ми записуємо онлайн-інтерв’ю під час її відпустки в Туреччині, на узбережжі Кемера, куди напередодні свого 23-річчя Магучіх вирушила з нареченим, українським бар’єристом Назаром Степановим. В планах у Ярослави – дозволити собі все, на що не вистачало часу в періоди інтенсивних тренувань: спати досхочу, додивитися серіал "Емілі в Парижі" й дочитати біографію Анни Вінтур авторства Емі Оделл (паперові книги – пристрасть спортсменки); багато плавати й пірнати, засмагати під ніжними променями осіннього сонця, вчитися танцювати румбу, їсти піцу та бургери (тренерка Тетяна Степанова дозволила). На запитання про спортивну вагу відповідає: "У відпустці в мене немає звичних навантажень – я менше їм і тому худну. Але якщо раптом наберу зайве, докоряти собі не стану, – тренування та здорові харчові звички швидко повертають у форму".

Топ з атласного шовку та поліестеру, колготки, усе – Paula Canovas del Vas, спідниця з віскози, шкіряні ботильйони, усе – Bottega Veneta


Перемога, яка вимірюється міліметром чи мікросекундою, – не завжди тільки талант, помножений на спортивний гарт, титанічну працю та численні обмеження. Це ще і вдалі обставини. Світовий рекорд і поготів – не закономірність, а фантастичне спортивне везіння, яке може трапитись лише раз на життя. "Потрібно поважати кожного спортсмена, який здобув право виступати на великих міжнародних змаганнях, – це складний та довгий шлях, – каже Магучіх. – Коли живеш спортом, для тебе не існує нічого важливішого: не можеш поїхати додому, коли захочеться, танцювати з друзями до четвертої ранку, – тому що є режим, є мрія". Після рекордного результату в Парижі Ярослава продовжила готуватись до однієї з найважливіших подій у спортивному житті. Церемонію відкриття Ігор та виступи Селін Діон та Леді Гаги вона дивилась як звичайна людина – онлайн на дивані: "Не могла повірити, що я – теж частина свята".

Оксамитова сукня Lyrone Journo, туфлі зі шкіри та бавовни Paula Canovas del Vas, колготки Falke

За три дні до виступу вона приїхала до олімпійського містечка, розташованого на північ від французької столиці у районі Сена-Сен-Дені. Масштаб події, помножений на величезні очікування від фаворитки сезону, міг би спричинити неабиякий психологічний тиск. Але в лексиконі Ярослави немає слова "тягар" – і загалом жодного надриву. "Мій досвід і віра стількох людей навпаки мотивували та надихали, – згадує свої відчуття спортсменка та порівнює їх з емоціями в Токіо, під час Олімпіади-2020, коли через пандемію в залі не було глядачів і підтримки не відчувалось. – У Парижі моя впевненість зростала щодня". Поєднання надзвичайної стресостійкості з мрійливістю у цій дівчині заворожують.

Сьогодні на великих змаганнях в секторі стрибунок не відчувається суперництва – тут панує атмосфера сестринства, де вітають одна одну із вдалим виступом і підтримують в разі невдачі. Ярослава каже, що ще п’ять років тому кожна стрибунка була сама по собі, ніхто ні на кого не звертав увагу, тоді як у чоловічому секторі завжди вітав "дух вечірки". "Ми почали більше спілкуватися одна з одною та, оскільки склад на змаганнях наполовину той самий, з часом здружились, з’явилася ця розслаблена атмосфера, що допомагає показати гарний результат, – розповідає дівчина. – А змагаюся я насамперед із собою".

Топ із віскози Céline Breton, спідниця з твіду та бавовни Louis Vuitton, шкіряні чоботи, Fendi


Світлини зі стадіону Стад де Франс, на яких закутана в термоковдру Магучіх відпочиває між стрибками, облетіли шпальти світових видань – від The New York Times до Daily Mail. Міжнародні журналісти прозвали її Сплячою красунею. "Цей лайфгак мого другого тренера Сергія Степанова я практикую з 2018 року, – пояснює спортсменка. – Він допомагає економити енергію та підтримувати м’язи розігрітими, готовими будь-якої миті до стрибка". Засинати, ледь торкнувшись подушки, – супернавичка Ярослави, вона робить це в поїздах, автобусах, літаках і навіть вдома у Дніпрі, під час повітряних тривог. Але не після перемоги у змаганнях – тоді емоції зашкалюють: "Я виграла олімпійське золото, Іра Геращенко – бронзу. Святкували майже до ранку".

Сукня з поліестеру, декорована перлинами та стеклярусом Dior, боді з поліаміду та переробленого поліаміду Ysé


Головний старт сезону, до якого вона готувалася три роки – а фактично йшла все життя, – промайнув за мить. Церемонію закриття Олімпіади, коли Том Круз стрибнув з даху стадіону у традиції блокбастеру "Місія нездійсненна", Ярослава знов побачила у трансляції. Питаю, чи вдалося їй уникнути постолімпійського спустошення. Вже двократна олімпійська чемпіонка (з Токіо вона привезла бронзу) зізнається, що сумує за галасливими трибунами й особливою атмосферою Ігор: "Ейфорія тривала два тижні, але я сподіваюсь, що у мене буде ще не одна Олімпіада і багато можливостей, які дає спорт". Одну з них вона вже використала – Магучіх передала три мільйони гривень зі своїх призових на благодійність: мільйон перерахувала фондам, що займаються порятунком тварин, стільки ж – на збір Ігоря Лаченкова для ЗСУ і по пів мільйона – медичному батальйону "Госпітальєри" та патронатній службі "Янголи Азову". "Я регулярно відправляю донати, але вперше зробила це публічно, бо маю надію, що мій вчинок надихатиме інших", – каже Ярослава.

Сукня з переробленого поліестеру Marine Serre, колготки Lauren Perrin

У мріях спортсменки на наступний рік – здобути нові перемоги: на чемпіонаті Європи в Нідерландах та чемпіонаті світу в Китаї. Потім – підкорити висоту 2,12 м у приміщенні. Далі – примножити успіхи на літніх Олімпіадах в Лос-Анджелесі у 2028-му й австралійському Брисбені у 2032 році. А ще зіграти весілля, дочекатися перемоги Україні та тримати високу планку щонайменше 10 років. "У житті всяке трапляється, але в мене є план", – повідомляє атлетка.

Фото: Antoine Harinthe @homeagency
Стиль: Cristina Firpo @cristinafirpo
Зачіски: Kyoko Kishita @kyokokishita@homeagency
Макіяж: Tiziana Raimondo @tizianaraimondo@homeagency
Сет-дизайнерка: Alice Jacobs
Продюсер: Mohamed Boufenghour
Продакшн: Farago Projects
Постпродакшн: OFFICINAOTTO
Диджитал: Marco Meazza
Асистент фотографа: Pete Hawk
Асистентка стилістки: Margaux Lesgui Асистент сет-дизайнерки: Ilan Aksoul
Асистенти продюсера: Alberte Bateman, Yones Lakhbab

Популярне на VOGUE