Гордон Рамзі – британський шеф-кухар і один з найвідоміших людей у світовій кулінарії, його ресторани удостоїли 16 зірок Мішлен. 8 листопада Рамзі виповнюється 52 роки. На честь дня народження шефа, Vogue UA вибрав три його найвідоміших рецепти.
Ингредиенты:
- 750 г філе яловичини
- 400 г шампіньйонів
- 6 ломтиків пармської шинки
- 1 ст. л. английської гірчиці
- 500 г готового пісного листкового тіста
- 2 сирих жовтки
- 1 головка часнику
- 1 гілочка свіжого тим'яну
- оливкова олія
- сіль
- свіжопомелений черний перець
Спосіб приготування:
Наріжте гриби, викладіть їх в кухонний комбайн з невеликою кількістю приправи, збийте все до однорідної консистенції. Потім викладіть грибну суміш на сильно розігріту сковороду. Готуйте її протягом 10-ти хвилин, перемішуючи, щоб випарувати зайву рідину на сильному вогні. Нагрійте іншу сковороду і додайте трохи оливкової олії. Приправте яловичину і обсмажуйте її на гарячій сковороді протягом 30 секунд з кожної сторони.
Після обсмажування, за порадою Рамзі, дайте яловичині охолонути, потім натріть всю її поверхню гірчицею. Покладіть на робочу поверхню шар харчової плівки і розкладіть пармську шинку. Далі за допомогою лопатки розподіліть грибну пасту на поверхні шинки, потім викладіть посередині обсмажене яловиче філе. Накрийте харчовою плівкою яловичину і акуратно скрутіть її у рулет разом з плівкою. Не знімаючи харчову плівку відправте яловичину в холодильник на 15-20 хвилин, щоб рулет зміг зафіксувати форму.
Розкачайте прісне листкове тісто у великий прямокутник товщиною 2-3 мм. Зніміть харчову плівку з яловичини, потім викладіть її в центр розкачане тісто. Навколо м'яса змастіть тісто яєчним жовтком. Загорніть яловичину в тісто, відріжте його надлишки. Переверніть яловичину в тісті швом вниз і викладіть на деко. Поставте деко в холодильник на 5-10 хвилин.
Змастіть все збитим яєчним жовтком. Зробіть на тісті невеликі надрізи, відстань між якими складе не менше 1 см. Присипте зверху морською сіллю і випікайте 20 хвилин в попередньо розігрітій духовці до 200°C. Після закінчення часу знизьте температуру до 180°C і продовжуйте запікати яловичину ще 15 хвилин.
Після того, як ви вийняли з духовки яловичину по-веллінгтонськи, дайте їй охолонути протягом 10-15 хвилин, потім можна буде її розрізати. Наріжте блюдо на шматки, м'ясо повинне бути рожевим в центрі. Подавайте яловичину Веллінгтон зі смаженою картоплею і салатом.
Інгредієнти:
- жовтки – 4 шт.
- дрібний цукор – 70 г
- кукурудзяний крохмаль – 2 ст. л.
- молоко – 250 мл
- жирні вершки – 250 мл
- коричневий цукор
- цедра одного лимона і одного апельсина
- кориця – 1 паличка
Спосіб приготування:
У великій мисці збийте жовтки з цукром в піну, додайте цедру, і, продовжуйте збивати, повільно влийваючи вершки і молоко. Потім цю суміш акуратно перелийте в каструлю з товстим дном, додайте паличку кориці і поставте на невеликий вогонь. Постійно помішуйте дерев'яною ложкою, поки крем не загусне. Важливо не перегріти крем, інакше він може згорнутися. Зніміть крем з вогню, процідіть його через дрібне сито, розлийте по формах, остудіть і поставте в холодильник. Перед подачею посипте крем коричневим цукром, поставте в розпечену духовку на режим гриль і дайте скоринці потемніти і затвердіти, при цьому, не перегріваючи крем.
Інгредієнти:
- 1 кг баранячого фаршу
- 1 цибулина
- 2 цибулі-порей
- 1 столова ложка томатної пасти
- 1-2 столові ложки Вустерширського соуса
- 100 мл червоного вина
- 2 гілочки розмарину
- 250 мл курячого бульона
- 750 г картоплі
- 100 г сиру Чеддер
- 3 зелених цибульки
- 50 г вершкового масла
- 100 мл молока
- 1 зубчик часника
- оливкова олія, для жарки
- морська сіль
- свіжопомелений чорний перець
Спосіб приготування:
Спершу ставимо готуватись пюре. Почистіть картоплю, поріжте на чотири частини і перекладіть в каструлю з закип'яченою підсоленою водою. І варіть до повного приготування.
Начинка. У нагріту велику сковорідку налийте оливкової олії, потім додайте фарш. Постійно помішуючи дерев'яною ложкою поступово обсмажуйте фарш до рум'яного коричневого кольору протягом декількох хвилин. До фаршу видавіть часник. Після обсмажування, фарш повинен розвалюватися на дуже дрібні шматочки. Перекладіть його в посуд.
У тій же сковороді протягом 5 хвилин обсмажуйте нарізані цибулю і цибулю-порей. Помішуючи, додайте вустершський соус і томатну пасту. Повертаємо обсмажений фарш в сковороду, все перемішуємо. Додайте червоне вино і готуйте протягом 1-2 хвилин, щоб не випарити алкоголь. Потім додайте курячий бульйон і варіть протягом 3 хвилин.
Візьміть розмарин, відокремте зелень від стебел і посипте фарш. Приправте сіллю і перцем. Готуйте на повільному вогні протягом 10-15 хвилин.
Пюре. Злийте воду і розімніть картоплю. Дрібно поріжте зелену цибулю і додайте разом з молоком і вершковим маслом в пюре. Перемішайте. Викладіть готовий фарш у форму для випічки, зверху акуратно розподіліть пюре, за допомогою ложки вирівняйте поверхню пирога. Посипте зверху тертим сиром. Поставте пиріг в розігріту до 180ºC духовку і випікайте протягом 20 хвилин до золотистої, рум'яної скоринки.