Гастрокультура: чим частували гостей на "Саміті перших леді та джентльменів — 2024"

Гастрономія в сучасному світі вже давно не просто їжа, а величезна частина культурного надбання та традицій. Наприклад, французька кухня ще з 2010 року входить до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, а заради італійських фірмових страв на Апеннінський півострів приїжджають сотні тисяч туристів щороку. Українська гастрономія сьогодні також поступово відкривається світові, зокрема й на заходах міжнародного рівня. 12 вересня у Києві вчетверте відбувся "Саміт перших леді та джентльменів", який відвідали поважні гості з усього світу, а ми разом з La Famiglia Catering зазирнули за лаштунки і подивились, як презентували українські кулінарні традиції на заході.

Компанія La Famiglia Catering вже втретє стає партнером "Саміту перших леді та джентльменів". Цьогоріч її команда забезпечувала і фуршетне обслуговування на заході, і ланч для перших леді та джентльменів, для якого було підготовлено авторське меню з акцентом на локальні продукти та традиції. До розробки останнього були запрошені, зокрема, шеф-кухарі ресторанів Catch та "Хуторець на Дніпрі", що входять до групи ресторанів La Famiglia Restaurants.

Розпочався ланч з холодної закуски на основі сезонних томатів, бринзи та песто з локальними травами, в якій делікатне поєднання смаків ефектно контрастувало з насиченими кольорами. Далі гості спробували шпинатні вареники з томленою телячою щокою – у цій страві сезонною нотою стала еспума з гарбуза, яка нагадала, що справжня осінь уже надворі. Основна страва – філе судака з пюре з молодого горошку – підкреслила різноманітність української кухні. Фінальним штрихом ланчу став яблуневий мільфей – десерт, у якому поєдналися європейські кондитерські традиції та родючість української землі. Сьогодні наша країна вважається одним із найголовніших експортерів преміальних сортів яблук на іноземні ринки.

Холодна закуска з томатів, бринзи та песто з українських трав

Шпинатні вареники з томленою телячою щокою

Філе судака, пюре з молодого горошку

Яблуневий мільфей

"В основі запропонованого меню втілено гастрономічний український ф’южн. Ми можемо побачити витончене поєднання традиційної української кухні та сучасних кулінарних трендів. У стравах використовуємо лише українські локальні продукти, що допомагає нам розкрити багату історію та культурну спадщину України, водночас відображаючи дух сучасності, – розповідає Петро Самань, шеф-кухар ресторану "Хуторець на Дніпрі" . – Цією концепцією ми пропонуємо гостям відчути смак нашої країни через призму вікових традицій та сучасних реалій, створюючи незабутній гастрономічний досвід".

За цією ідеальною картинкою стоїть величезна кількість роботи та професійність великої команди. У La Famiglia Catering розповідають, що підготовка до Саміту зайняла у них приблизно місяць, а задіяно було в організації та обслуговуванні заходу близько 50 людей, серед яких основна команда шефів, кухарів та сервіс-менеджерів – це 15 осіб. "Загальний підхід до організації кейтерингу для івентів такого рівня відрізняється деталізацією та високим рівнем відповідальності. Ми не просто годуємо, а представляємо країну. Меню підбиралося дуже дбайливо, щоб поєднати українське традиційне і сучасне, щоб врахувати всі нюанси щодо харчових обмежень наших гостей. Для кожної страви (холодні закуски, гарячі, основна страва та десерти) було по кілька варіантів".

Також у La Famiglia Catering зізнаються: хоч би якою детальною була підготовка, завжди треба тримати руку на пульсі й миттєво реагувати на будь-які виклики. "Саміт починається із самого ранку, тому ми маємо підготувати все звечора з мінімальною кількістю людей. І коли стається форс-мажор (у ніч напередодні йшла злива, а у нас частково обладнання вже було виставлено на локації просто неба), то врятувати можуть тільки організаційні якості менеджера, який попри гарний прогноз погоди все ж таки вирішив на ніч усе накрити і убезпечити, – діляться закулісними деталями у La Famiglia Catering. – Також варто пам'ятати, що в Києві діє комендантська година, через що фізично неможливо приїхати вночі та щось виправити чи доробити. Але наша команда вже багато років працює на наймасштабніших заходах, тому ретельна підготовка й альтернативні плани – це наш фундамент".

Більше фотографій із залаштунків – нижче:

Популярне на VOGUE