Небезпечна краса: все, що треба знати про гель-лаки

Гелевий манікюр привернув і не відпустив увагу не тільки жінок по всьому світу, але і науковців. Спочатку дослідження вчених Каліфорнійського університету в Сан-Дієго показало, що випромінювання ультрафіолету від ламп, якими закріплюють гель-лак на нігтях, призводить до ракових мутацій у клітинах людини. Тепер дерматологи попереджають, що до них все частіше звертаються люди зі скаргами на алергічні реакції на гелеві нігті. Тож чи варто нам відмовитися від цього зручного тренду?

Гель-лаки та алергічні реакції

За словами докторки Дейдри Баклі з Британської асоціації дерматологів, є свідчення про відшарування нігтів від ложа, висипання на шкірі, а іноді і утруднене дихання. Першопричиною цих реакцій є алергія на метакрилатні хімікати, які містяться в гель-лаках задля зчеплення формули з нігтем. Найбільшу небезпеку становлять набори для домашнього гель-манікюру, оскільки ультрафіолетові лампи працюють не з усіма видами гель-лаків. Лампи також повинні мати правильну довжину хвилі й потужність (щонайменше 36 Вт), щоб покриття затверділо, інакше хімічні речовини можуть проникнути в нігтьове ложе і шкіру. Але куди більше занепокоєння викликають потенційні довгострокові наслідки. Алергія на акрилати, які також використовуються в білих зубних пломбах та імплантатах у штучних суглобах, може призвести до того, що пацієнти стануть занадто чутливими, щоб у майбутньому пройти будь-яке лікування.

Чи безпечні УФ-лампи для гелевих нігтів?

УФ-лампи є поширеним обладнанням у манікюрних салонах по всьому світу. Для закріплення гель-лаку випромінювання становить 340–395 нм. Для порівняння, у соляріях використовують спектр 280–400 нм, який вважається канцерогенним. Протягом багатьох років лунали заяви про те, що УФ-лампи для нігтів потенційно шкідливі для шкіри, але до цього часу не було отримано жодних наукових доказів, які б підтверджували ці теорії. І тут є багато нюансів, які потребують тлумачення. У своєму останньому звіті 2017 року FDA класифікувало УФ-лампи для гелевих нігтів як "низький ризик" розвитку раку шкіри й поки не змінило свою позицію, але зрозуміло, що результати нового дослідження підвищили рівень ризику.

Перше, що виявило дослідження Каліфорнійського університету, — це те, що ультрафіолетові лампи можуть вбивати клітини. Вже через 20 хвилин перебування чашок Петрі з клітинами людини та мишей під ультрафіолетовою лампою загинуло від 20% до 30% клітин. Після трьох послідовних 20-хвилинних сеансів загинуло від 65% до 70% клітин. Це говорить нам про те, що чим частіше відбувається опромінення ультрафіолетовими лампами для нігтів, тим вищий рівень загибелі клітин.

Але дерматологи б'ють на сполох навіть не через масову загибель клітин, а через пошкодження ДНК тих клітин, що вижили, — в них було виявлено мутації, які можна спостерігати у хворих на рак шкіри. Професорка Офелія Вераїч, дерматологиня клініки GetHarley, пояснює, що хоча лампи для нігтів з ультрафіолетовим випромінюванням не є еквівалентом перебування на сонці без захисту, "це дослідження додає доказів на користь того, що ультрафіолет також може пошкоджувати ДНК і призводити до розвитку раку шкіри". Лікар-косметолог Ахмед Ель Мунтасар звертає увагу на ще один нюанс: коли ви носите гелеві нігті або кольоровий манікюр, то не бачите, як виглядає ваша шкіра під нігтем. І якщо у вас там є патологія, то її виявлення може зайняти деякий час, який є вирішальним для лікування меланоми (раку шкіри).

Як знизити ризики, якщо несила відмовитись від гель-лаку?

Поки дослідження тривають, можна зробити головний висновок — залиште гелевий манікюр професіоналам. Проте не можна ігнорувати той факт, що часте використання УФ-ламп для нарощування гелевих нігтів завдає шкоди клітинам шкіри, і тіло не може відновити всі пошкодження. Лікар Ель Мунтасар пояснює ризик таким чином: "Будь-який вплив ультрафіолету викликає мутації, але завжди важлива його кількість. І якщо ви робите гелевий манікюр з ультрафіолетом щоразу, коли хочете змінити колір нігтів, ви збільшуєте ризик розвитку раку". Тож, може, варто в цьому разі вибирати звичайний лак, а гель-лаки наносити, коли важлива саме стійкість.

Косметологиня Софі Шоттер додає ще одну пораду: "Якщо ви все ж таки вибрали гель-лак, нанесіть на руки протисонцевий крем широкого спектра SPF 50 і подумайте про придбання пари манікюрних рукавичок, стійких до ультрафіолету". І звичайно, варто розглянути альтернативу гелевому покриттю — порошковий манікюр. Він передбачає занурення нігтя в кольорову пудру, а потім нанесення поверх неї прозорого герметика (без використання УФ-лампи), який, як стверджується, зберігає нігті без відколів до місяця. А ще не треба недооцінювати звичайні лаки для покриття нігтів, які стали набагато якіснішими. Існують сучасні гелеподібні лаки (наносяться без УФ-лампи й змиваються звичайною рідиною для зняття лаку), як-от Gel Couture від Essie. А 10X Nail Lacquer від Butter London обіцяє яскравий блиск і 10 днів носіння.

Текст: Fiona Embleton

Фото: рекламна кампанія Loewe

За матеріалами glamourmagazine.co.uk

Популярне на VOGUE