Марія Квітка представила пісню на слова Тараса Шевченка

Популяризаторка української етнокультури, співачка та фольклористка Марія Квітка випустила пісню "Реве та стогне" на слова Тараса Шевченка. Прем’єра композиції є присвятою до дня народження Шевченка, який з'явився на світ 209 років тому, 9 березня 1814-го. Автором обкладинки синглу став відомий український художник-графік Дмитро Кришовський.

Записати цю композицію Марія Квітка вирішила, щоб підтримати українців, які виборюють свою свободу на передовій та в тилу. "Цей фрагмент з балади "Причинна" особисто для мене — про міць і красу української природи. Мені хотілось виконати життєствердний твір, який дасть силу, наснагу й натхнення триматись і боротись. А хто, як не Шевченко, може дати всі ці відчуття? Пройшло понад 200 років від його народження, а як бачимо, слова його такі, ніби написані про сьогодення, — коментує співачка. — Якщо Шевченко в ті надскладні часи зміг зберегти, творити та примножити українське, то ми зараз тим паче зможемо вибороти свободу".

Марія Квітка

"Реве та стогне" артистка співає в народній версії разом із колегами-фольклористами, виконавцями етномузики: Денисом Іванівим, Андрієм Дутком, Володимиром Щибрею, Денисом Міцелем, Дмитром Кокошком та Ігорем Перевертнюком. Квітка, яка вже понад 10 років досліджує українські традиції, розповідає, що у кожному регіоні її співають по-своєму, а загалом існує понад 1500 варіацій цього твору.

Марія Квітка

Виконання композиції на слова Тараса Шевченка принесло Марії Квітці перемогу на проєкті "Голос країни". А 24 лютого 2023 року вона заспівала "Реве та стогне" біля понівеченого пам’ятника Тарасу Шевченку у Бородянці.

Популярне на VOGUE