Справжня знахідка для тих, хто любить побільше фруктів і поменше тіста. Практично дієтичний варіант, адже цей пиріг на 3/4 складається з фруктів!
Нам знадобиться:
- 3 великих яйця
- 170 г борошна
- 80 г цукру
- 1 ч. л. розпушувача
- дрібка солі
- ваніль
- кориця
- 1-2 ст. л. лимонного соку
- 600-700 г айви і яблук
Я раджу брати для цього пирога 2 середніх айви і 2-3 яблука (вибирайте кисліші і твердіші сорти). Фрукти очистити від шкірки і серцевинок, нарізати тонкими часточками, а потім невеликими шматочками. Маєте отримати близько 500-600 г начинки. Ріжте айву якомога тонше, вона досить тверда, товсті шматочки можуть погано пропектися. Зверху скропити лимонним соком і посипати корицею. Борошно з'єднуємо з розпушувачем і сіллю. Половину борошна можна замінити на цільнозернове або рисове. Збити яйця з цукром на високій швидкості. Має вийти біла густа маса, сильно збільшена в об'ємі. Поступово всипати борошняну суміш і акуратно вмішати її в тісто. От і все! Залишилося додати сюди яблука з айвою і все перемішати. Тіста буде дуже мало, воно ледь покриватиме фрукти, але так і має бути. Вилити тісто в змащену маслом або застелену пергаментом форму. Випікати при 170 градусах хвилин 40 до золотавої скоринки. Можливо, знадобиться трохи більше часу, перевіряйте готовність дерев'яною паличкою.
Попри зовнішню схожість, айва не має жодного стосунку до яблук. Айва належить до сімейства розових. Саме тому вона має такий злегка парфумерний, трояндовий присмак і аромат, що особливо помітно у варенні.
Нам знадобиться:
- 1 кг підготовленої очищеної айви
- 500 мл води
- 700 г цукру
- половинка лимона
- велика жменя волоських горіхів
- щіпка тертого мускатного горіха і гвоздики
Спочатку айву слід ретельно промити і очистити від шкірки. Потім порізати навпіл, видалити серцевини і нарізати плоди тонкими невеликими шматочками. Шкірку і неушкоджені серцевинки не викидаємо. Вони містять багато пектину, він нам ще знадобиться для варення. Складаємо їх у сотейник, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні 30-40 хвилин. Проціджуємо отриманий відвар і додаємо 700 г цукру. Доводимо до кипіння і повного розчинення цукру. Отриманим сиропом заливаємо вже підготовлену нарізану айву. Доводимо до кипіння, варимо 5 хвилин, прибираємо з вогню і залишаємо на кілька годин, а краще на ніч. За цей час часточки встигнуть гарненько просочитися сиропом і пустять більше соку.
На ніч же залити водою жменю волоських горіхів. Це прибере з них зайву гіркоту. Вранці додати у варення сік половини лимона, волоські горішки, щіпку тертого мускатного горіха і гвоздики. Проварити ще упродовж 5-10 хвилин. Краще, щоб часточки залишалися цілими і не розвалювалися. Але якщо вони ще занадто тверді, можна проварити трохи довше. Помішувати дуже акуратно. Варення в процесі варіння набуде чудового червоно-помаранчевого відтінку.
Ідеальне доповнення до зимових сніданків, млинців та оладок.
Айву використовують не тільки для солодких страв. Мені дуже подобається запікати курку з айвою. Завдяки їй м'ясо стає соковитішим, ніжнішим і ароматнішим. Один з моїх улюблених маринадів для курочки — це суміш солі, перцю, паприки, свіжого чебрецю, лимонного соку і оливкової олії. Все змішати і ретельно натерти курку з усіх боків. Під шкірку на грудинці акуратно просунути скибочки вершкового масла для запаморочливої золотавої скоринки. А в середину курки покласти нарізану часточками айву і залишки лимонних скоринок, з яких видавлювали сік для маринаду. Курка має насититися усіма цими ароматними спеціями упродовж кількох годин або впродовж усієї ночі.
Запікаємо на застеленому пергаментом деку, або ж у керамічній формі. Перші 30-40 хвилин при температурі 200 градусів, потім температуру трохи збавити і потримати ще з півгодини до готовності. Тут усе залежить від розміру курочки. На гарнір можна подати запечені овочі, до яких теж неодмінно додайте айву. У такому вигляді вона не менш прекрасна.