Каховська ГЕС: які музеї та культурні пам'ятки знаходяться під загрозою

LIFE
7 червня 2023

Підрив Каховської ГЕС спричинив не тільки масштабну екологічну катастрофу та змусив тисячі людей залишит свої домівки. На жаль, внаслідок підриву ГЕС пошкоджено або знаходяться в небезпеці й численні об’єкти культурної спадщини – про це повідомляє Мінкульт. Проте значна частина об’єктів знаходиться на тимчасово окупованій території, тому можливості для уточнення даних обмежені.

Будівництво Каховської ГЕС

Так, за даними Мінкульта, станом на кінець доби 6 червня 2023 року постраждали такі пам’ятки, як комплекс споруд Каховської ГЕС, зведений у 1951-1958 роках, ансамбль споруд Центральної площі у Новій Каховці, забудова історичного центру міста Нова Каховка. Затоплені палаци (будинки) культури у Новій Каховці, селах Корсунка і Дніпряни.

Нова Каховка

Також у зонах ризику – пам’ятки археології національного значення Білозерського та Голопристанського районів: Львівське поселення с. Львове (IV століття до нашої ери – IV століття), Бургунське поселення, с. Миколаївка (ІІ-V століття), Місце фортеці Тягін, с. Тягинка (XIII – XVII століття), городище "Понятівське" с. Понятівка (IV століття до нашої ери – IV століття) та ін.

Дом-музей Поліни Райко в Олешках

Також Міністерство оприлюднило повний список музеїв, які вже постраждали від підриву ГЕС чи знаходиться в отенційній небезпеці. Серед них – така відома культурна інституція, як будинку-музею художниці Поліни Райко в Олешках. Про те, що музей, що розташований на лівому березі Херсонщини, знаходиться під загрозою затоплення, одним з перших повідомили київські колеги з музею Івана Гончара. За даними місцевих жителів, тимчасово окуповані Олешки майже повністю затоплені.

Роботи художниці Поліни Райко

Також серед музеїв, які постраждали – картинна галерея ім. А.С. Гавдзинського; музей історії міста Нова Каховка, Будинок, в якому жив письменник Остап Вишня в селі Кринки, Олешківський краєзнавчий музей та інші інституції. За даними Херсонської ОДА, оскільки максимальне охоплення території водою відбудеться за кілька днів, ситуація потребує постійного моніторингу.

Популярне на VOGUE