Як не вигоріти в передноворічній крутанині

LIFE
30 грудня 2023

Дні перед Новим роком — завжди про дедлайни, метушню та режим "встигнути все". Щоб не загубитися в планах і завданнях, та головне — не втратити себе, потрібно реалістично оцінювати власні ресурси і не вимагати від себе забагато. Як впоратися з цим комфортно та екологічно, розповідає психологиня Юлія Гайдай.

Кадр з фільму "Коли Гаррі зустрів Саллі", 1989

Що ближче до Нового року, то більше тиску відчуваємо. Хочеться все й одразу: закрити важливі справи до кінця року, підбити підсумки, отримати задоволення від свят, і бажано відсвяткувати, як у кіно. Тож як пережити передсвятковий стрес і впоратися з напругою?

Почнемо з базової турботи про тіло, мозок і психічні ресурси. У часи випробувань на нас лягає збільшене навантаження, тож особливо важливо забезпечити належну турботу про себе. Як водій турбується про те, щоб автомобіль був у доброму стані і заправлений пальним, так само і нам дуже важливо навчитися мудро турбуватися про себе та поповнювати власні ресурси.

Ми потребуємо достатнього та якісного сну — це час базового щоденного "клінінгу" для нервової системи. Сон відновлює ресурси мозку, реорганізовує пам’ять, а також вкрай важливий для здоров’я тіла. Тому пильнуйте достатній (потреба в різних людей і в різні періоди життя різна — в середньому 7-8 годин), регулярний та якісний сон.

Мозок, як і тіло, потребує здорового харчування. Пам’ятайте про корисну їжу, і не лише про те, що ви їсте, але й коли, скільки та як. Також ми потребуємо регулярної фізичної активності. Це чудовий спосіб зняти стрес, відновити сили, підняти настрій. Ба більше, фізична активність допомагає при лікуванні депресії та субдепресивних станів.

Пам’ятайте про роль ресурсних активностей. Для кожного це щось своє. Шукайте те, що поповнює саме ваш ресурс. Для когось це навчання, пізнання нового, осмислення. Для когось — час на стосунки з близькими людьми, місце, де ми відчуваємо близькість і любов. Для когось пожива серця — те, що творить певний емоційний стан, дозволяє відчувати зв’язок із цінностями, наприклад, музика, поезія, художні фільми, духовні практики тощо. Комусь важливе святкування, а для когось — тиша, усамітнення, час із природою. Позитивні емоції дуже важливі і можуть бути в різних проявах.

Про себе потурбувалися. Тепер подумаємо, що робити з тим, що довкола.

  1. Зменшіть очікування. Не тільки від свята, а й від себе. Хочете відсвяткувати новий рік, як у кіно або як в сторис блогерки з інстаграму? Це ілюзія. У реальному житті арсенал можливостей трохи менший, і це нормально. Тож виходити треба з того, що є. Адже саме завищені очікування до свята затьмарюють його проведення. Тому ставте собі і оточенню реалістичні вимоги. Пам’ятайте, що ви жива людина, ваш ресурс і потенціал не безмежний, а краса свята — в його маленьких деталях. З початком нового року старе життя у вас не закінчиться і нове не почнеться.
  2. Складіть список справ. Знову ж таки, ви — жива людина, а не робот. Втримати усі завдання у голові нереально. Тим паче в стресі у нас знижуються когнітивні функції, виникає забудькуватість. Тому знайдіть свій комфортний спосіб фіксації і систематизації справ та планів. Це може бути мобільний застосунок, планер або звичайний блокнот. Внесіть і систематизуйте там свої завдання. А також адекватно оцініть ситуацію і розрахуйте свій час та ресурси.
  3. Розраховуйте наперед. Плануйте свій час і бюджет. Оцінюйте можливості реалістично. Не вимагайте від себе стільки, скільки раніше, пам’ятайте, в якому контексті ми знаходимось. Не сваріть себе, якщо щось не виходить, підтримайте себе в моменти виснаження! Давайте собі простір на те, щоб не справлятися час від часу.

Популярне на VOGUE