Банош — страва української кухні, яку раніше готували гуцульські пастухи в казанку на вогні. Зараз ця кукурудзяна каша, яка традиційно подається зі шкварками й грибами, є гастрономічною пам'яткою Західної України. І вона швидко й просто готується вдома.
Банош із білими грибами, шкварками й бринзою
Інгредієнти:
200 г кукурудзяної крупи;
350 г відварених білих грибів;
150 г бринзи;
0,5 склянки води;
0,5 л сметани 30% жирності;
1 ріпчаста цибулина;
100 г сала (можна копченого) для шкварок;
сіль, перець за смаком.
Приготування:
- У глибокій каструлі змішайте воду зі сметаною, посоліть за смаком і поставте грітися на середньому вогні.
- Не треба доводити сметану до кипіння — додайте до неї крупу, щойно побачите, що починається бурління.
- Кукурудзяну кашу варіть на повільному вогні, постійно помішуючи. Варіть доти, доки рідина не випарується, а каша не почне відставати від стінок.
- Готову кашу зніміть з вогню.
- Поки банош настоюється, подрібніть сало, цибулю і гриби.
- Обсмажте сало на пательні, щоб вийшли шкварки. Потім на тій же пательні обсмажте гриби з цибулею.
- На великій тертці натріть бринзу або подрібніть її на крихту руками.
- Банош подавайте в глибокій тарілці або мисці, посипавши зверху бринзою, шкварками й грибами.