Добірний і добре приготований стейк — мрія гурмана, який любить насолодитися якісним шматочком витриманої яловичини, щоб підкреслити особливість моменту або створити його самостійно. Спільно з брендом "М'ясторія" розповідаємо, як правильно готувати класичні й альтернативні стейки та ділимося рецептами соусів до них.

Сучасний світ кулінарії заполонили нові тенденції, які просувають альтернативні варіації приготування й вживання всього: від молока й вина до тофу й пасти. Завдяки відкритості експертів, ми вчимося збивати піну для капучино, розбираємося в ігристому й опановуємо мистецтво випічки. Осторонь не залишається і м’ясна культура: з цікавістю ми розбираємося в різних стейках, ступенях просмажування й вчимося поєднувати смаки й текстури.
М’ясна культура викликає цікавість. Нині ми знаємо, що стейк — це найчастіше яловичина, яка містить потрібні організму людини білки, амінокислоти й залізо. Це витримане, соковите й м’яке м’ясо, яке швидко обсмажується на сковорідці або грилі й рідко потребує попереднього оброблення.
Стейки — це преміальний продукт, тому замовлення стейка в ресторані раніше було знаком особливого статусу. Тепер же ми дедалі більше цінуємо можливість провести час удома в колі близьких, і добре приготований стейк поступово стає головною стравою, яка часу, проведеному з близькими, додає відчуття неповторності й розкоші. За рік в умовах пандемії ми заново навчилися цінувати те, що маємо, і частіше стали прислухатися до своїх бажань. Поряд зі звичними м’ясними стравами, подавання стейка є яскравим символом особливості моменту, і приємно усвідомлювати, що в сучасному світі такі моменти доступні багатьом з нас.
Вибираючи стейк, важливо розуміти, скільки часу ви готові надати його приготуванню — зазвичай потрібно від 15 до 30 хвилин. Є два різновиди стейків: альтернативні й класичні — вони потребують різного підходу, а їхня соковитість іноді безпосередньо пов’язана з правильно підібраними маринадом і соусом. Звертайте увагу на колір стейків: витримане м’ясо має колір стиглої малини.
Однак, якщо ви любите, щоб природний м’ясний смак розкривався яскравіше, додайте смакового акценту за настроєм: оливкової олії, суміші перців і гімалайської солі, щоб розкрити соковитість стейка; гірчиці, часнику й вершкового масла для пікантності (викладайте на стейк наприкінці обсмажування); і не забудьте про розмарин для чарівного аромату.
Єдине, що потрібно зробити з класичним стейком — вийняти його з холодильника за 15—20 хвилин до обсмажування, щоб стейк нагрівся до кімнатної температури. Далі прислухайтеся до своїх побажань, обсмажуючи стейк з кожної сторони впродовж двох хвилин, доводячи його до бажаного ступеня просмажування.
І що точно ніколи не буде зайвим, так це чудово підібраний соус, який підкреслить природну соковитість стейка. Нижче пропонуємо три рецепти, від простого до експертного.
Соус тартар із солодким перцем
Інгредієнти:
солодкий перець;
маринований огірок;
петрушка;
300 мл нежирної сметани;
1 ч. л. лимонної цедри;
1 ст. л. соєвого соусу;
мелений перець і порошок паприки.
Приготування
Дрібно наріжте солодкий перець, маринований огірок і петрушку. Подрібнені овочі змішайте з іншими інгредієнтами до однорідної маси.
Соус із гірчиці й білого сухого вина
Інгредієнти:
250 мл білого сухого вина;
6 ст. л. діжонської гірчиці;
3 ст. л. сметани;
сіль і перець на смак;
петрушка.
Приготування
- На добре розігрітій сковорідці змішайте вино з гірчицею.
- Після випаровування зайвої вологи додайте сметани.
- Доведіть масу до кипіння й залиште на повільному вогні на 8 хвилин.
- Соус має набути консистенції нежирних вершків.
- Готовий соус посоліть і поперчіть. Додайте петрушки.
Американський білий соус "Ранч"
Інгредієнти:
кріп;
петрушка;
2 ч. л. меленої паприки;
10 г гірчиці;
2 зубки часнику;
500 г сметани;
3 ст. л. домашнього майонезу;
5 мл оливкової олії;
сіль і перець на смак.
Приготування
- Дрібно наріжте петрушку й кріп.
- Подрібнену зелень покладіть у чашу блендера. Додайте паприки, гірчиці, часнику, солі й перцю. Змішайте за допомогою блендера.
- До отриманої маси додайте сметани й майонезу та збийте ще раз.
- До соусу додайте оливкової олії й перемішайте вручну.
Більше уваги й часу потребують альтернативні стейки. М’ясо для них вирізають з рухомих м’язів, тому воно жорсткіше на дотик, але не менш соковите на смак. Через хаотично розміщені волокна альтернативні стейки довше обсмажуються, часто потребують попереднього маринаду й неодмінно подаються із соусом. Правильно обсмажені альтернативні стейки, на сковорідці або на грилі, виходять чудовими, а обов’язкові маринад і соус дають змогу експериментувати з поєднаннями смаків, удосконалюючи свій кулінарний талант. Зазвичай немає нічого кращого від ягідного соусу для солодкості, томатного смаку для легкої кислинки й гостроти перцю для більшої соковитості. Додатковим плюсом альтернативних стейків є їхня доступна ціна.
Щоб спосіб приготування альтернативних стейків став зрозумілішим, пропонуємо прості рецепти, де техніка обсмажування й створення ідеального соусу пояснюються від і до.
Інгредієнти:
стейк Чак;
сіль і перець на смак;
оливкова олія.
Для соусу "Чимічуррі":
25 г петрушки;
7 г часнику;
50 г оливкової олії;
25 г кінзи;
40 г соку лайма;
10 г білого бальзамічного оцту;
5 г паприки;
60 г червоної цибулі;
20 г цукру;
5 г солі;
суміш перців.
Приготування
- Стейк Чак дістаньте з холодильника за 15—20 хвилин до початку приготування — м’ясо має бути кімнатної температури.
- Перед обсмажуванням посоліть, поперчіть і змастіть стейк оливковою олією.
- Обсмажуйте стейк на розігрітій з оливковою олією сковорідці до ступеня просмажування medium rare. Для цього потрібно обсмажувати стейк з кожної сторони впродовж двох хвилин. Потім повторити цей сет ще раз.
- Далі готовому стейку потрібно "відпочити" — загорніть м’ясо у фольгу на кілька хвилин.
- Тим часом приготуйте соус. Дрібно наріжте петрушку, часник, кінзу й червону цибулю.
- До подрібнених інгредієнтів додайте оливкової олії, соку лайма, білого бальзамічного оцту, паприки, цукру, солі й суміші перців.
- Добре змішайте всі інгредієнти між собою.
- Готовий соус викладайте разом зі стейком.
Інгредієнти:
стейк Шато Філе;
гімалайська сіль;
суміш перців;
оливкова олія.
Для соусу із червоного вина:
75 г червоної цибулі;
3 г часнику;
5 г розмарину;
25 г вершкового масла;
25 г цукру;
100 г червоного вина;
суміш перців і гімалайська сіль на смак.
Приготування
- Стейк Шато Філе дістаньте з холодильника за 15—20 хвилин до початку приготування — м’ясо має бути кімнатної температури.
- Перед обсмажуванням посоліть, поперчіть і змастіть стейк оливковою олією.
- Обсмажуйте стейк на розігрітій з оливковою олією сковорідці до ступеня просмажування medium rare. Для цього потрібно обсмажувати стейк з кожної сторони впродовж двох хвилин. Потім повторити цей сет ще раз.
- Готовому стейку потрібно "відпочити" — загорніть м’ясо у фольгу на кілька хвилин, поки готуєте соус.
- Для соусу обсмажте на сковорідці червону цибулю із часником.
- Потім додайте вершкового масла, розмарину, суміші перців, цукру й залийте масу червоним вином.
- Доведіть соус до кипіння й приберіть з нього гілочку розмарину.
- Готовий соус помістіть у невелику ємність і подрібніть за допомогою блендера до однорідної консистенції.
- Отриману масу процідіть через сито, щоб отримати ідеальний однорідний соус.
- Готовий стейк Шато Філе подавайте із соусом із червоного вина.
Таємницями приготування стейків і соусів до них поділився бренд "М’ясторiя".