Найкращі різдвяні прикраси, зроблені в Україні

LIFE
19 грудня 2022

Традиційні солом’ яні дідухи і янголятко, керамічні іграшки й розписані вручну скляні кулі або наївні прикраси за мотивами творчості Марії Примаченко — цьогоріч пропонуємо оздобити ялинку прикрасами, створеними в Україні.

Свічка Gunia Project

Колекції популярного бренду Gunia project натхнені українською спадщиною та спонукають нас не тільки купувати українське, а й вивчати власну історію та культуру. Цьогоріч головний герой святкової колекції, звісно, заєць — символ наступного 2023 року. Цей симпатичний синій заєць із напівпорцеляни прикрасить святковий стіл (або буде хорошим подарунком) — ну а після того, як свічка догорить, посудину можна заповнити воском знов чи використовувати як піалу для горіхів або цукерок.

Новорічні іграшки та кролики, Makhno Studio

Колекція новорічних іграшок від студії архітектора Сергія Махно оригінальна та ні на що не схожа: це фантастичні тварини з кераміки, покриті поливою. Ними можна прикрасити святковий стіл чи книжкові полиці, або зробити з них особливу композицію під ялинкою. Також цього року дизайнер випустив колекцію святкових кроликів.

Дідух, майстриня Ольга Сахно

Уявити традиційне українське Різдво неможливо без солом’яних прикрас, зокрема без дідуха. З давніх-давен дідух, прикраса з колосків, була символом добробуту та врожаю, а ще й незмінним атрибутом різдвяних обрядів. Дідух стояв в українських домівках до Водохрещі, а відтак його виносили в сад і спалювали, щоб прикликати в такий спосіб весну. Чудові дідухи робить майстриня Ольга Сахно, яка також влаштовує майстер-класи з виготовлення таких виробів. Побачити солом’яні прикраси Ольги Сахно та долучитися до майстер-класів можна за допомогою її фейсбук-сторінки.

Ялинкові кулі, Клавдіївська фабрика ялинкових прикрас

Понад 70 років у селищі Клавдієво під Києвом виробляють ялинкові прикраси зі скла. Класичні ялинкові кулі, іграшки, янголятка чи шишки — тут усе виробляють власноруч, а розписують прикраси найкращі українські художники. Наш вибір до цьогорічних свят — симпатичні скляні кулі, прикрашені зображенням горобини.

Традиційні різдвяні янголятка, Hey Guide x Ukrainian Folks

Цього року Hey Guide x Ukrainian Folks випустили колекцію святкового декору, натхнену традиціями українського Різдва. До колекції ввійшли дідухи, солом’яні коники, пірамідальні павуки різних розмірів, зірки та янголи, зірки-верхівки для ялинки, що їх створили майстри-ремісники з усієї України. Наприклад, майстер Володимир зі Львова створив янголяток, якими можна прикрасити ялинку. Янгол-охоронець — традиційний український оберіг, який є неодмінною частиною різдвяної атрибутики

Ялинкові прикраси, Grono

Гарні речі з українським характером — це ялинкові прикраси львівського бренду Grono. Цього року бренд випустив колекцію новорічних іграшок, зроблених спільно з фондом родини Марії Примаченко за мотивами малюнків відомої художниці. На ялинкових кулях поселилися дивовижні тварини, птахи та чудові квіти, що їх вигадала Марія Примаченко. До речі, прекрасна ідея — прикрасити цьогоріч ялинку в стилі українського наїву.

Популярне на VOGUE