"Святкове застілля наближається, але ви ще встигаєте потішити себе й рідних пахучим пирогом, — упевнена Олена Сагун. — Приготування не забере багато часу, зате скільки насолоди ви отримаєте".
Цитрусовий пиріг з розмарином і кумкватами
Інгредієнти (для круглої форми діаметром 22 см):
- 100 г розтопленого вершкового масла
- 120 г цукру
- 2 яйця
- 100 г кукурудзяного борошна
- 40 г мигдального борошна або меленого мигдалю
- половина лимона
- половина апельсина (плюс цедра цілого апельсина)
- 1 невеликий мандарин
- 1 ч. л. розпушувача
- дрібка солі
Для оздоблення:
- 200 г густого грецького або турецького йогурту
- 2 ст. л. цукрової пудри
- гілочки розмарину
- кумквати або скибочки цитрусових
Примітка: всі цитрусові мають бути дуже соковитими, інакше тісто вдасться сухим і твердим.
Приготування
Порізати половину лимона на невеликі шматки, забрати кісточки. Натерти цедру апельсина, тоді зрізати ножем білу частину шкірки з половини апельсина (шкірку викинути, вона не знадобиться). Нарізати очищену половину апельсина на невеликі шматки. Іншу половину апельсина відкласти в сторону, її використовувати не треба. Очистити мандарин, нарізати м’якоть на шматки, забрати кісточки. Покласти в чашу блендера шматки лимона зі шкіркою, потім шматки апельсина й мандарина без шкірки — і все разом добре подрібнити в пюре.
У велику миску налити розтоплене масло, насипати цукор, влити яйця, цитрусове пюре й цедру. Насипати туди ж кукурудзяне й мигдальне борошно (або подрібнений мигдаль), розпушувач, сіль. Всі інгредієнти активно змішати вінчиком.
Вилити тісто в змащену маслом й посипану борошном форму. Випікати в розігрітій до 170 °С духовці приблизно 30—40 хвилин.
Готовий пиріг повністю остудити, тоді прикрасити. Для прикраси змішати вінчиком йогурт з цукровою пудрою. Розподілити отриману масу на поверхні пирога. Зверху покласти гілочки розмарину й кумквати. Останні можна замінити шматочками апельсина й лимона.
Морквяно-горіховий кекс із корицею
Інгредієнти на форму 26х12 см:
- 50 г м’якого вершкового масла
- 70 г рослинної рафінованої олії
- 100 г цукру
- 3 яйця
- 100 г моркви
- 130 г борошна
- 80 г перемелених волоських горіхів
- 1 ч. л. розпушувача
- 1 пакетик ванільного цукру
- 1 ч. л. кориці (можна більше)
- дрібка солі
- 1 ст. л. коньяку (опціонально)
Для оздоблення:
- 100 г крем-сиру
- 1 ст. л. меду
- жменька горіхів
Приготування
Натерти моркву на середньо-дрібній терці. Відставити натерту моркву вбік.
Масло обох видів збити з цукром і ванільним цукром за допомогою блендера. Додати яйця, збити. Додати натерту моркву й коньяк (якщо використовуєте) і знову збити. Насипати туди ж борошно, перемелені горіхи, розпушувач, сіль і все ще раз гарненько збити міксером.
Форму змастити маслом, посипати борошном або ж застелити папером для випікання — так буде легше діставати готовий кекс з форми. Вилити тісто у форму, поставити в розігріту до 170 °С духовку. Випікати приблизно 45—50 хвилин, але перш ніж діставати з духовки, обов’язково перевірити готовність зубочисткою — вона має виходити з кексу сухою.
Готовий кекс дістати й повністю остудити. Для прикраси змішати крем-сир з ложкою меду, полити цим готовий кекс і посипати горіхами.
Вишнево-горіховий пиріг
Інгредієнти на форму діаметром 26 см
- 1 великий пакунок готового листкового дріжджового тіста (приблизно 1 кг)
- 300 г заздалегідь розморожених вишень без кісточок
- 100 г м’якого вершкового масла
- 100 г мелених волоських горіхів
- 2 яйця
- 1 ст. л. коньяку або вишневого лікеру
- 1—2 ч. л. кориці
- 1 злегка збите яйце для змащування пирога перед випіканням
Приготування
Тісто заздалегідь розморозити.
Для начинки збити розм’якшене масло з цукром. Додати яйця, горіхи, алкоголь, корицю й знову збити. Розморожені вишні злегка віджати, щоб стекла зайва рідина. Додати в начинку вишні й перемішати силіконовою лопаткою або ложкою.
Розморожене тісто розкласти на столі й вирізати два кола. Одне — чітко за діаметром форми (це буде верх пирога). Друге коло має бути трохи більше від діаметра форми, щоб краї звисали, коли ви покладете тісто у форму. Перед вирізанням лист тіста можна трохи розкачати, якщо вам здається, що його не вистачить на два кола.
Покласти велике коло тіста у форму. Викласти на нього начинку. Накрити начинку меншим колом тіста. Злегка збити виделкою яйце, змастити ним краї нижнього кола. З’єднати верхній і нижній шари тіста — для цього по колу зчепити краї. Верхній шар тіста проколоти багато разів виделкою або зробити гострим ножем кілька надрізів (отвори в цьому пирогу потрібні для того, щоб виходила пара). Змастити поверхню пирога збитим яйцем.
Випікати в розігрітій до 180 °С духовці приблизно 45 хвилин або довше — до готовності начинки. Перевірити готовність можна за допомогою зубочистки, — вона має виходити сухою. Якщо в процесі випікання тісто почне дуже темніти, а начинка все ще здаватиметься сирою, накрийте пиріг фольгою й печіть до готовності.
Читайте також: