Нобелівську премію з літератури дістала французька письменниця Анні Ерно

Сьогодні оголосили ім’я лауреата Нобелівської премії з літератури — перемогла 82-річна французська письменниця Анні Ерно. Нагадаємо, що серед тих, хто міг здобути нагороду цього року, був і український письменник, поет й активіст Сергій Жадан — на премію його номінувала Польська академія наук.

Нобелівський комітет зазначив, що Анні Ерно дістала премію "за мужність і гостроту, з якою вона розкриває коріння, відчуження та колективні обмеження особистої пам’яті". Перший роман Ерно був опублікований у 1974 році. Як каже сама авторка, роман "Порожні кімнати" зображує стихійний бунт вихідців з низів у їхньому бажанні порвати зі своїм середовищем задля прилучення до вищого рівня цивілізації та культури.

Анні Ерно (фото goodreads.com)

Цей роман та інші твори Анні Ерно належать до жанру автофікшн, адже в основі більшості текстів авторки лежать автобіографічні мотиви. Ерно розповідає про особисте життя, шлюб, формування власної сексуальності й аборт, боротьбу з раком грудей та смерть матері. Серед найвідоміших книжок Ерно, що в різні часи були відзначені рейтингами New York Times та Washington Post — "Проста пристрасть" (про закоханість Ерно в чоловіка зі Східної Європи), "Жінка" (про смерть матері Ерно від хвороби Альцгеймера) та "Місце" (про стосунки письменниці з батьком). Українською, зокрема, можна знайти її збірник "Майдан. Жінка", виданий у "Фоліо".

Популярне на VOGUE