Збережене Різдво: прем’єра нового музичного фільму "Колядки на Кудрявці"

24 грудня на медіасервісі MEGOGO відбудеться прем’єра музичного фільму "Колядки на Кудрявці", який репрезентує українські традиції на сучасний лад. У проєкті звучать автентичні колядки з усієї України, які передавалися з покоління в покоління. Це перше їхнє звучання в сучасному музичному обробленні на широкий загал.

Знімання фільму тривало на київській Кудрявці. Століття тому саме тут шанували українське Різдво. Але впродовж десятиліть окупації радянським союзом, всі українські традиції поступово зникали з міст і збереглися лише у віддалених районах і селах. Тому саме простір "Кудрявка" повертає українцям забуті колядки в новому звучанні.

"Наша культура важлива, особливо під час чергової спроби все тих же загарбників знищити українську націю. І справжня українська культура сьогодні переосмислюється візуально й музично. Пісні, які раніше виконували під найпростіші музичні інструменти, сьогодні можуть звучати в електронному обробленні й поширюватися серед мільйонів людей через Spotify, YouTube, Apple Music. Культура розвивається тільки тоді, коли постійно переосмислюється в актуальних формах і актуальних сенсах", — зазначила СЕО Кудрявки Ольга Пилипенко.

Над проєктом працювала команда музичного каналу MEGOGO LIVE, саундпродюсер Ярослав Маяк (Тонка) та фольклорний гурт ЩукаРиба. У співпраці їм вдалося зберегти автентичне звучання колядок, але з новим аранжуванням.

"MEGOGO LIVE традиційно готує проєкт до новорічних свят. Цього року команда ставила собі багато запитань стосовно того, що саме може бути на часі для українців. Ми знайшли ідею і мріяли відійти від класичного „Щедрика", щоб відкрити глядачам нові традиційні пісні. В процесі підготовки й створення поринули у справжні українські традиції та ще більше полюбили нашу культуру. Хочеться зазначити, що кожен артист разом з нами закохався в цей проєкт і виклався на 1000 відсотків. Впевнена, глядач це відчує", — додає Лірон Добровольська, режисерка каналу MEGOGO LIVE.

"Мені дали максимальну свободу у створенні музики, тож я намагався зробити так, щоб усі 8 колядок звучали цікаво й цілісно, але водночас, щоб у кожній був відчутний стилістичний напрям соліста. Потім, коли вже була написана музика, ми інтегрували артиста в аранжування, відтак переписували хор з огляду на сольну партію артиста. Я думаю, що цей проєкт був своєрідним викликом для всіх нас, тому що ніхто такого раніше не робив, але тим це було й цікаво — іти неповторною стежкою", — розказує Ярослав Маяк.

Від задуму до втілення фільму в життя минуло 2 місяці. Знімання тривало на Кудрявці під час блекаутів у Києві, з постійними перебоями світла та ввімкненими генераторами. Долаючи всі складнощі, на майданчику зібралися українські виконавці — JAMALA, DANTES, WELLBOY, Tонка, TERY, ЮЮ, Lely45 та ЩукаРиба. Кожному вибрали колядку та опрацювали особливе виконання.

"Колядки на Кудрявці" — це можливість популяризувати українську музику. Розвінчати міфи та позбутися стереотипів, які дуже швидко утворюються навколо культурної сфери. Цими колядками ми звертаємося одночасно до різних сфер — власне артистів, фольклористів, етнографів і до кожної людини зокрема. Ми зберегли оригінальність колядок, але осучаснили їх, щоб плейлист можна було слухати навіть просто в машині", — коментує Ярина Сізик, учасниця гурту ЩукаРиба.

Для тих, хто не може почути колядки у фільмі, соціальна ініціатива "Дивись як чутно" підготувала озвучення жестовою мовою.

Популярне на VOGUE