Як створювалися костюми для фільму "Wicked: Чародійка"

21 листопада у світовий та український прокат виходить фентезі "Wicked: Чародійка", яке розповідає історію про пригоди двох відьом країни Оз, Ельфаби (Сінтія Еріво) і Глінди (Аріана Гранде). Як створювалися ефектні костюми для казки, розповідаємо нижче.

Події фільму відбуваються у країні Оз: зеленошкіра дівчина Ельфаба, майбутня чаклунка (номінантка на "Оскар" Синтія Еріво) вступає на навчання до університету Шиз. Її сусідкою по кімнаті стає тендітна Галінда (співачка, володарка Греммі Аріана Ґранде). Дівчини дуже різні, проте згодом виявляється, що є дещо, що може їх швидко об’єднати. По-перше, їм подобається один юнак – це Фієро у виконанні Джонатана Бейлі ("Бріджертони"), а по-друге, у них спільний ворог, Чарівник країни Оз (Джефф Голдблюм), у боротьбі з яким вони об’єднуються. На їхню дружбу чекають випробування, тож характер кожної проявиться у повній мірі.

"Wicked: Чародійка" – це адаптація популярного мюзиклу "Зла" із музикою та словами Стівена Шварца. Мюзикл засновано на романі Грегорі Магвайра, що вільно інтерпретує всім відому історію, описану у книзі Френка Баума "Дивовижний чарівник країни Оз" 1900 року. На Бродвеї мюзикл "Зла" йде понад 20 років, він здобув три премії "Тоні" та вважається другою найкасовішою виставою на Бродвеї після "Короля Лева", заробивши понад 1,66 мільярда доларів.

Бродвейський мюзикл "Зла" перетвориться на фільм "Wicked: Чародійка" у двох частинах: перша виходить цього листопада, а друга – через рік. Його режисер Джон Чу почав роботу ще 2018 року, а композитор мюзиклу Стівен Шварц створив спеціально для фільму кілька нових пісень. Команда, якій доручено перетворити Wicked на кіномюзикл з Синтією Еріво та Аріаною Гранде в головних ролях, безумовно, прийняла його багатозначність. Для дизайнера костюмів Пола Тейзевелла (лауреата "Тоні" за мюзикл "Гамільтон" та номінанта на "Оскар" за "Вестсайдську історію" Стівена Спілберга) проєкт мав три головні референси: роман "Злий: Життя та часи злої відьми Заходу" Грегорі Магуайра 1995 року, який свого час дуже гучно вибухнув; світ роману Л. Френка Баума "Чарівник країни Оз" 1900 року, який надихнув Wicked  на сюжет; "Чарівник країни Оз", класична екранізація книги Баума Віктора Флемінга 1939 року. І звісно, власне бродвейське шоу з його чудовою музикою Стівена Шварца.

Подібно до Сьюзен Гілферті, яка розробила костюми для сценічної постановки і отримала "Тоні", Тейзевелл зробив землю та повітря своїми головними референсами, будуючи гардероби двох головних героїнь: зеленошкірої чарівниці-ізгоя Ельфаби, яку на екрані зобразила Еріво, та жіночної та чарівної білявки Глінди, яку грає Гранде. Інші важливі герої — мудра й підступна мадам Моррібл у виконанні Мішель Йо, директорка університету Шиз, де зустрічаються Ельфаба та Глінда; хвацький Фієро у виконанні Джонатана Бейлі; і шарлатанський Чарівник з країни Оз, якого зіграв Джефф Голдблюм.

"Я вже давно знала Пола Тейзевелла, він розробляв костюми для драми "Гаррієт Табмен" 2019 року, і ми з ним добре розуміємо, що означає дозволяти персонажам виражати себе через одяг, який вони носять", — каже Еріво. Так, саме у Еріво виникла ідея щодо окулярів, піжами та взуття для Ельфаби. "Коли я сказала Полу, що мені би хотілося, аби каблук мого черевика був вищим, коли ми будемо рухатися далі в її історії, то він одразу почув мене. "Жодна частина костюма не є легковажною, — каже Еріво. — Все має користь і все має сенс".

"Ви можете подивитися на будь-який черевик, будь-який ґудзик — ви можете доторкнутися до будь-чого, і вони розкажуть нашу історію", — додає режисер Джон М. Чу, який сам є давнім фанатом Wicked.

У той час як Ельфаба – справжня воївниця, яка ризикує своєю безпекою, щоб захистити тварин країни Оз, одягнена здебільшого в об’ємний одяг зі складками, що нагадують структуру грибів, та стримані силуети вікторіанської епохи, уособлюючи собою "земне", то Глінда – Добра Відьма – популярна, ефектна, жіночна і уособлює "все, що пов'язане з повітрям", пояснює Тейзуелл. Так, один з її головних образів – це "сукня-бульбашка", натхнена … реальними метеликами.

Над створенням костюмів для фільму працювала команда з понад сотню художників, серед яких кравці та кравчині високої моди, ткачі та вишивальниці, в’язальниці, зброярі та майстри ювелірних виробів, а також фахівці з лазерного друку. Результат їхньої роботи побачимо вже з 21 листопада

Популярне на VOGUE