Як створювалися гламурно-готичні костюми для фільму "Бітлджюс Бітлджюс"

В українських кінотеатрах показують новий фільм "Бітлджюс Бітлджюс" — продовження культової стрічки Тіма Бертона 1988 року. Як перетворити моторошний всесвіт на розкішний, розповідає художниця костюмів стрічки, оскароносна Коллін Етвуд.

image
Вайнона Райдер і Дженна Ортега

Попередження: у тексті присутні спойлери

У кульмінаційній сцені фільму "Бітлджюс Бітлджюс" усі головні герої опиняються в пастці "Потойбічного світу", наповненого привидами. Тут все перебільшено: огидні істоти бродять з відрубаними головами або списами, що стирчать із грудей, водночас вони вбрані в дуже ефектні та фантазійні костюми. Усю химерну моду втілила в життя художниця Коллін Етвуд, лауреатка чотирьох премій "Оскар" за стрічки "Аліса в країні чудес", "Чикаго", "Мемуари гейші" та "Фантастичні звірі і де їх шукати". "Було дуже весело створювати кожного персонажа у цьому фільмі", — зізнається 75-річна Етвуд. Виявляється, жахливе може бути шикарним.

Потрапити в моторошний світ "Бітлджюса Бітлджюса" стало абсолютно новим досвідом для неї: над першим фільмом вона не працювала. Для продовження Етвуд і режисер Тім Бертон відштовхнулися від глем-готичного стилю першої картини, зокрема тюлевих суконь і костюмів у стилі панк, які є в оригінальній картині, але освіжили їх. "Ми з Тімом багато працювали разом, тож говорили про одяг не більше п’яти хвилин, — каже Етвуд. — Ми хотіли зробити все просто і стильно".

Колін Етвуд

На практиці це означало, що Етвуд зосередилася на сучасних силуетах, але додала до них трохи стилю 80-х. "Ми віддавали справжню шану тому періоду у моді та дизайні, — каже художниця, яка власноруч "зробила 75 відсотків" костюмів для Бітлджюса (Майкл Кітон), Лідії (Вайнона Райдер) і Делії (Кетрин О' Гара).

Звичайно, кожен герой має своє власне ставлення до моди та "химерність", каже Етвуд. Для Лідії у виконанні Вайнони Райдер, наприклад, використали деякі образи британського бренду Elena Dawson. Тим часом для першої сцени з Вайноною Райдер Етвуд знайшла вінтажну сукню в своїх архівах та переробила її. Працюючи над образом матері Лідії Делії (Кетрін О’Гара), Етвуд спиралася на мистецьке коріння персонажки — тобто що більш надмірний ансамбль, то краще. "З усіх персонажів її стиль найбільше нагадує про 80-ті, вона немов залишилась у тому часі".

Вайнона Райдер

А для підступного Бітлджюса (Майкл Кітон) Етвуд оновила знаменитий костюм у смужку, надавши йому більш стильний силует. "Я переробила і перекроїла його, додала більше форми, — зазначає художниця. — Цього разу Бітлджюсу довелося носити більше речей: одним із улюблених образів Майкла був весільний смокінг". (Вам потрібно буде подивитися фільм, щоб побачити передісторію цього вбрання).

Етвуд також мала можливість створити абсолютно нових персонажів з нуля. Наприклад, Астрід (Дженна Ортега) — роздратована та складна донька-підлітка Лідії, тож Етвуд підкреслює її гнів і меланхолію через гардероб. "Ми створили для неї гранжеву атмосферу. Астрід взагалі не хотіла бути поруч зі своєю мамою чи її дивним світом, — розповідає художниця. — Їй більше до вподоби старі фільми та стара музика, тож я відобразила її смаки в одязі".

Серед видатних елементів гардероба Астрід — в’язані речі та квітчаста сукня. "Я зробила її зі старої тканини з принтом ромашки, яку мала у своїх запасах, і поєднала це плаття з джинсовою курткою та черевиками".

Дженна Ортега

Серед інших яскравих образів персонажів — чорна весільна сукня, яку Етвуд створила для героїні Моніки Беллуччі, котра грає колишню дружину Бітлджюса. У ній вона з'являється, коли, розлючена, шукає екс-чоловіка, щоби помститися йому.

Тім Бертон і Моніка Беллуччі на Венеційському кінофестивалі

Приємного перегляду!

Популярне на VOGUE