Софі Лорен — 89 років

Легендарній італійці Софі Лорен виповнюється 89 років. У цьому матеріалі vogue.ua згадує найважливіше з життя акторки.

image

Дитинство в Поццуолі

Життя Софі Лорен — класична історія Попелюшки: дівчинка, яку виховувала самотня мати, виросла в будинку бабусі в провінційному рибальському містечку поблизу Неаполя і жила в бідності. Софі була народжена поза шлюбом, і після її появи на світ батько відмовився одружитися з матір'ю. Її мати — вчителька музики — аби прогодувати двох дітей, була змушена грати на фортепіано в місцевому трактирі, в якому юна Софі Шиколоне (справжнє прізвище) в той самий час підробляла офіціанткою. У 14 років Софі виграла свій перш конкурс краси і переїхала з мамою до Рима. Там на одному з конкурсів вона познайомилася з продюсером Карло Понті, який пізніше стане її чоловіком і найкращим другом. Їй було 16, йому 38, і він був одружений.

Карло Понті: 50 років разом

Навколо цього союзу ходило багато легенд. Хтось казав, що досвідчений продюсер Понті, лише побачивши Софі, одразу ж вирішив, що робитиме з неї секс-символ італійського кіно, і перші роки цілеспрямовано знімав її тільки в низькопробних фільмах, у більшій частині яких акторка з'являлася напівоголеною, до того ж, просив її вдатися до допомоги пластичного хірурга.

Разом з Карло Понті
Інші смакували деталі того, як католицька церква відмовлялася дати згоду на розлучення Понті, й той протягом десяти років перебував у конфлікті із самим Папою Римським. Відтоді, як Понті та Лорен познайомилися, минуло понад 70 років, і факти вже давно обросли тоннами домислів, та зрозуміло одне: світ отримав саме таку Софі Лорен багато в чому завдяки Понті. Він був для неї більше, ніж чоловіком — другом і наставником: допомагав обирати правильних режисерів, укладав вигідні для Лорен домовленості з кіностудіями, сприяв визнанню в Голлівуді. "Він допоміг мені знайти сенс життя", — лаконічно зізналася в однім з інтерв'ю Лорен. Вони таємно одружилися в Мексиці. Потім, через 10 років стосунків, цілком публічно — в Італії, й прожили разом пів сторіччя.
.
Софі Лорен і Карло Понті в Копенгагені (1958)
Карло Понті і Софі Лорен на оскарівській вечері на честь акторки в Голлівуді (1962)

Справжня італійка

Для більшості Софі Лорен — втілення всього італійського. У більшості фільмів вона поставала в амплуа простої, але сильної жінки, на долю якої випадає безліч випробувань. Цей образ розгледів у ній режисер Вітторіо де Сіка — чотириразовий володар "Оскара", один з головних представників італійського неореалізму.

Софі Лорен вітає Канни (1959)
Софі Лорен під час перерви на зйомках однієї зі своїх картин (1961)
Вони працювали разом більше 20 років. У його кінострічках Лорен переграла всі типажі — від кумедної неаполітанської продавчині в "Золоті Неаполя" (1954) до вдови-мучениці в "Чочарі" (1960). Останній досі вважається одним з головних фільмів акторки: в 26 років дівчині вдалося зіграти трагічну роль — вдови та матері, що втікає від війни, аби врятувати свою доньку.
Кадри з фільму "Чочара"
В одній з фінальних сцен героїня Лорен зазнала насильства – з часу виходу картини минуло більше 50 років, але досі ця сцена залишається однією з найбільш емоційних у кіно, за напруженістю її порівнюють зі сценою насильства у стрічці "Незворотність", де зіграла інша італійка — Моніка Беллуччі. "Чочара", де компанію молодій Лорен склав Жан-Поль Бельмондо, зворушила не лише глядачів, а й оскарівських академіків — 1962 року вона стала першою неамериканською акторкою, що отримала "Оскара".
"Шлюб по-італійськи" (1964)

Материнство

Безхмарно щасливою акторка не була — відомо, що після знімань вона вирушала в клініку на курс лікування від безпліддя.

Акторка у своєму будинку в Швейцарії
У неї було два викидні, і першу дитину Лорен народила в 34 роки, а другу — в 38. Сини Карло та Едуард Понті — гордість акторки, яка через кілька років після їхнього народження майже перестала зніматися: її останні гучні роботи в Голлівуді датовані 1974 роком.
Софі Лорен з сином Карло в аеропорту Нью-Йорка (1971)
Софі Лорен з чоловіком Карло Понті й синами Едуардо і Понті у власному домі в Швейцарії (1976)
Молодший, Карло Понті — успішний диригент. Старший, Едуардо — режисер: знаменита мама періодично знімається в його фільмах.
Софі Лорен із синами на вечірці на власну честь в Беверлі-Гіллз (2011)

"За все, що в мене є, я завдячую спагеті"

Володарка виразних очей, пухких губ, пишних грудей і тонкої талії, Софі Лорен — одна з найвродливіших жінок світу. До того ж у неї бездоганне почуття гумору: в інтерв'ю вона не раз повторювала, що за свої розкішні форми вона завдячує не дієтам, а ... макаронам.

Софі Лорен готує піцу (1965)
"Нарешті, є хороші новини: їжте більше макаронів", пише акторка у своїй книзі "Жінка і краса", натякаючи на те, що дієти не зроблять жінку здоровою, а ось правильні вуглеводи — цілком можливо. Ще одна таємниця італійки з чудовим апетитом — оливкова олія. Дівчатам Софі Лорен рекомендує не тільки додавати її в їжу, але і робити з неї ванни — для гладкості шкіри.

"Жіноча сукня має бути, як паркан з колючого дроту: виконувати своє призначення, але не перешкоджати огляду", — пише акторка в одній зі своїх книг. Причому цієї філософії Софі Лорен дотримується і сьогодні: раз-у-раз схвильовує червоні доріжки Канн або Венеції глибокими декольте і вузькими спідницями авторства GiorgioArmani.

Софі Лорен на церемонії вручення премії "Золотий глобус" (2010)
На церемонії "Оскар" (2011)

Популярне на VOGUE