Інший Франко: в український прокат виходить стрічка про Петра Франка

З 8 лютого в прокаті можна побачити фільм "Інший Франко", який присвячено видатному синові великого батька — Петру Франку. Роль Петра — науковця, льотчика, одного із засновників української авіації, грає В'ячеслав Довженко, зірка фільму "Кіборги".

"Інший Франко"

Фільм розповідає про біографію Петра Франка. Петро був одним із засновників організації "Пласт", льотчиком, засновником авіації в Галицькій армії, науковцем, який мав 36 наукових патентів на винаходи, депутатом Верховної Ради УРСР. Молодший Франко був репресований радянською владою, вивезений у Сибір та дорогою загинув за загадкових обставин.

Ахтем Сеітаблаєв у фільмі "Інший Франко"

У фільмі також знявся актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв ("Мамай", "Хайтарма", "Кіборги", "Додому", "Захар Беркут") — він зіграв колишнього друга Петра, який стає на інший політичний шлях у буремні часи початку радянської окупації України. Дружину головного героя грає зірка івано-франківської театральної сцени Надія Левченко. Знімання проходили, зокрема, у Львові у Стрийському парку, та меморіальному музеї "Дім Франка". Спеціально для виробництва картини було збудовано репліку літака Першої світової війни моделі "Альбатрос", яка була позначена бортовим номером LVGC-15960. Саме з таким самим бортовим номером літав і сам Петро Франко.

Режисером байопіку виступив Ігор Висневський, для якого ця стрічка стане повнометражним дебютом. Байопік "Інший Франко" виходить у прокат 8 лютого 2024 року.

Популярне на VOGUE