10 найкращих святкових фільмів в історії

Створити собі й близьким святковий і затишний настрій тут і зараз, під час повномасштабної війни в нашій країні особливо важливо. Допоможуть у цьому дрібниці: ароматна свічка (звісно, від українського бренду), приготування разом різдвяної випічки чи перегляд класного фільму. У нашій добірці 10 класичних святкових фільмів, які можна переглядати безліч разів.

"Різдвяний гімн" (1938)

Щоб нагадати собі про те, що Різдво означає насправді, вирушайте разом з Ебенезером Скруджем у подорож на пошуки різдвяного духу. Ця стрічка — одна з багатьох екранізацій відомої дікенсівської "Різдвяної пісні в прозі" (1843), яка, хоч скільки її дивись, нагадує нам, що дива стаються. У ролі Скруджа — яскравий і характерний Реджинальд Овен, зірка фільмів "Мері Попінс", "Вони зустрілись у Бомбеї" та інших.

"Зустрінемось у Сент-Луїсі" (1944)

Не зовсім святковий фільм, проте музичний супровід та вміння головної героїні Джуді Гарланд вбиратися, безперечно робить його особливим для цих святкових днів. Світлу й романтичну історію про одну американську родину свого часу було визнано однією з найкасовіших стрічок XX століття.

"Диво на 34-й вулиці" (1947)

Найімовірніше, ви знайомі з однойменним фільмом 1994 року, де роль дівчинки, яка вірить у диво, зіграла чарівна Мара Вілсон. Обов’язково подивіться оригінал далекого 1947 року випуску, де головну роль виконує Наталі Вуд.

"Святковий роман" (1949)

Цей фільм змушує повірити в казку. Молода вдова й мати-одиначка наважується на крадіжку напередодні Різдва... Продавець помічає, але не здає дівчину в поліцію і, зрештою, бере на себе відповідальність за зниклий товар. У найкращих традиціях святкових фільмів продавець і дівчина закохуються одне в одного...

"Світле Різдво" (1954)

Мюзикл з Бінгом Кросбі, який просто не можливо проґавити. У фільмі також знялися Денні Кей, Віра Еллен та Розмарі Клуні (тітка Джорджа Клуні). Це барвиста й екстравагантна феєрія, яку можна передивитися лише заради костюмів. Разом з музикою Ірвінга Берліна вийшло справжнє аудіовізуальне задоволення.

"Малюки в країні іграшок" (1961)

Фантастичний фільм у форматі театрального мюзиклу, знятий за однойменною оперетою Віктора Герберта. Перш ніж головні герої починають довге та щасливе життя разом, усе йде шкереберть — і спостерігати за цим дуже цікаво та весело.

"Шербурські парасольки" (1964)

По суті цей фільм ніяк не можна назвати святковим, адже сюжет музичної мелодрами Жака Демі розповідає передусім історію двох закоханих. Але фільм настільки вражає кольором, а остання сцена так чудово передає настрій у переддень Різдва (падає сніг, грає музика Мішеля Леграна...), що неможливо не згадати про цю стрічку.

"Різдво Чарлі Брауна" (1965)

Цей мультфільм з’явився на світ понад п’ятдесят років тому і його складно назвати одним з найкращих анімаційних фільмів в історії. Але! Пригоди Чарлі, Люсі та Снупі настільки світлі й добрі, що мимоволі дарують святковий настрій.

"Як Ґрінч украв Різдво" (1966)

Звісно, є сучасна версія цієї історії, але варто сказати що вона далека від оригіналу. Мультфільм 1966 року, знятий за мотивами книги Лікаря Сьюза, важко знайти. Але пошуки, якщо ви їх почнете, повністю себе виправдають — зрештою, хто з нас не заплаче, коли серце Ґрінча збільшується втричі?..

"Закохані" (1984)

Несправедливо недооцінений свого часу в 1984 році, цей фільм має все для успіху: Меріл Стріп і Даян Віст у головних ролях, а також прекрасну романтичну історію з участю Роберта де Ніро. А крамничка на П’ятій авеню й передсвятковий хаос повністю уособлюють те, за що ми любимо атмосферу Різдва.

Текст: Lilah Ramzi, Emma Specter, Marley Marius
За матеріалами: vogue.com

Популярне на VOGUE