До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Закритий показ: як мода взяла курс на скромність

Модні дівчата змінюють обтягуючі вбрання на вільні сукні до підлоги, а виразні міні – на асиметричні спідниці нижче коліна.

ALEXACHUNG

На сайті Net-a-Porter є окрема вкладка Modest – в цій категорії онлайн-гігант пропонує закриті барвисті сукні з довгим рукавом Erdem, вільні каптани Missoni і вбрання грецької богині кольору фуксії Gucci авторства Алессандро Мікеле. Курс на скромність в одязі – той, що не заграє з класичними сюжетами сексуальності, – один з найважливіших і відповідальних трендів сезону.

Реклама
Victoria Beckham

Такі закриті вбрання не мають нічого спільного з традиційним консервативним дрес-кодом, уособленням якого стала перша леді США Меланія Трамп. Замість рейганівської ідеї жінки в футлярі дизайнери граються з образом богемної дівчини-художниці або галеристки: складають струмливі сукні-сорочки з чоловічих сорочкових тканин, асиметричні спідниці міді з різнокольорових клаптів і трикотажні сукні-трапеції з заниженою лінією талії. Модний силует, як у Джонатана Андерсона в колекціях J. W. Anderson і Loewe, робить акцент на свободі – максимум закриває тіло, але не сковує рухів.

Loewe

Жінка відмовляється грати роль жертви. Навіть найбільш обтягуючі речі дизайнери прикрашають воланами, клаптевими нашивками і драпіруванням, які оживають при русі, – роблять все, щоб позбутися старомодного ефекту ув'язнення у власному одязі. Ідеальною рухливістю володіють епічні вбрання в підлогу у сестер Олсен в The Row і майже грецькі сукні у П'єрпаоло Піччолі в Valentino.

The Row
Valentino

Інструмент вмілого маскування – чоловічі сорочки, які стали бестселером завдяки колекціям Фібі Файло в Céline. Це вона привчила жінок знову носити джемпери oversize, широкі брюки та сукні, які підкреслено приховують природні вигини тіла. Слов'янська свідомість досі спотикається об ідею закритих і безформних вбрань – такі ще недавно зневажливо називали "мішком". А західні модниці бачать в них нові можливості для стайлінгу і мальовничий прояв фемінізму.

<b>ЗакрытыйПоказ_1</b>

В одязі, який не виставляє тіло напоказ, дівчата відчувають себе впевнено і безпечно – це важливий аргумент на хвилі загального дискурсу про роль сучасної жінки.

Celine

Естетика modest dressing прийшла на подіуми, щоб завоювати нові ринки, – попит на закриті вбрання традиційно забезпечують заможні клієнтки з Близького Сходу. Але у скромної моди, що набирає популярності – підкреслено світський характер. Вона навряд чи витримає канонічні вимоги до одягу, які пред'являють ортодоксальні християнські, мусульманські та іудейські спільноти. Зате ефект загальної закритості в наявності: тепер модниці вибирають блузи з високими комірами, просторі піжамні комплекти і максі-сукні, що нагадують марокканські каптани і традиційні арабські абаї. Замість бондажних конструкцій і шокуючих міні гардероби дівчат заполонили манірні наряди світлих відтінків. Для найбільш авантюрних клієнток дизайнери рясно розфарбовують бабусині шовкові сукні геометричними і квітковими принтами. Секрет майстерності – в крої і пропорціях: модні сукні та спідниці цього сезону опускаються далеко нижче колін, а об'ємні рукави обов'язково прикривають плечі і лікті.

<b>ЗакрытыйПОказ_2</b>

Подібного ефекту закритості можна досягти за допомогою стайлінгу. У справах завоювання особистого простору знадобляться базові футболки і бавовняні водолазки, які завдяки Рафу Сімонсу в Calvin Klein стали новим об'єктом бажання. Їх одягають під сукні на бретелях і під ковбойські сорочки, тим самим закривають останні оголені ділянки тіла – шию і лінію декольте. А Надеж Вані-Цибульська в Hermès і Крістоф Лемер закликають носити сукні прямого крою поверх штанів. Такі утилітарні комбінації мають скромний вигляд, строгий і ефектний – абсолютно в дусі часу.

Текст: Веня Брикалін

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.