До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Усе, що потрібно знати про веганську моду

З огляду на посилення екологічних та етичних проблем, не варто дивуватися, що веганство стає дедалі популярнішим. І хоча основна увага приділяється харчуванню, існує безліч інших способів жити без продуктів тваринного походження, особливо коли йдеться про вміст наших шаф.

Веганська мода — це рух, що набуває поширення. У квітні минулого року Lyst повідомив, що пошукові запити на "веганську шкіру" збільшилися на 69% за рік, тоді як платформа роздрібної аналітики Edited припустила, що пандемія може бути причиною збільшення попиту на веганські товари. Цю тенденцію пов'язують з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), згідно з якими 60% всіх патогенів людини і 75% нових інфекційних захворювань походять від тварин. Для тих, хто цікавиться, що таке веганська мода і як її купувати, Vogue розповідає все, що потрібно знати, в цьому матеріалі.

Реклама
Дізнайтеся більше про веганські і невеганські тканини

Простіше кажучи, до складу веганського одягу не входять шовк, шкіра, вовна, кашемір, пір'я або хутро. Якщо в одязі є продукти тваринного походження, це означає, що він не веганський. Обов'язково стежте за деталями і обробленням. Наприклад, Nudie Jeans — став повністю веганським брендом, замінивши нашивки на поясі на матеріал-замінник замість натуральної шкіри. Але так може бути не у всіх брендів. Шукайте веганський логотип, схвалений PETA, щоб бути впевненим, що всі речі, які ви купуєте, дійсно не містять тваринних матеріалів.

Переконайтеся, що термін "веганський" означає "екологічний"

Відмова від продуктів тваринного походження не зробить ваш гардероб автоматично кращим для довкілля. Багато продуктів, позначених як веганські, виготовлено з синтетичних матеріалів, які складно переробити і які можуть зашкодити світовому океану.

Домагайтеся прозорості виробничих процесів. Зрештою, якщо ви збираєтеся стати веганом, ви, ймовірно, насамперед дбаєте про більш загальні етичні принципи. Подивіться на тканини, перевірте, де їх зроблено, і копніть трохи глибше, щоб дізнатися про стійкі ланцюжки їхніх постачань. На щастя, на багатьох сайтах це зазначено разом з докладною інформацією про продукт.

Знайдіть відповідні для веганів альтернативні матеріали

Хотіли б сукню з водоростей? Стати справжнім веганом у модній сфері — означає поринути в науку текстилю, від соєвого кашеміру до шкіри з кукурудзи. Навіть підкладки з гусячого або качиного пуху можна замінити на квітковий пух, як нещодавно продемонстрував Pangaia.

Одна з найбільших проблем шопінгу для веганів — знайти екологічно чисту альтернативу шкірі, адже велика частина веганскої шкіри, що сьогодні існує, виготовляється з первинного ПВХ (тобто пластику). Але бувають і інші способи виготовити замінник. Так, культовий бренд Nanushka починає використовувати перероблений поліестер для виробництва своєї веганської шкіри.

Одна з чудових особливостей веганської моди — це кількість дивовижних інноваційних матеріалів, виготовлення яких не лише обходиться без жорсткого поводження з тваринами, але які до того ж дійсно екологічно безпечні і часто виготовляються з відходів. До прикладу, є Piñatex (зроблений з листя ананаса) і яблучна шкіра (зроблена з кісточок яблук і залишків шкірки) — вони забезпечують додаткове джерело доходу для фермерів, які вирощують фрукти. Є також шкіра з кактуса, вона високої якості, для її вирощування достатньо невеликої кількості води.

А якщо ви шукаєте штучне хутро, яке зазвичай роблять з синтетики, зверніть увагу на Maison Atia і House of Fluff, а також на нещодавно розроблене Стеллою Маккартні хутро KOBA Fur-Free Fur, зроблене з суміші переробленого поліестеру і рослинних продуктів.

Вибирайте інноваційний підхід невеликих брендів

Веганський шопінг також дає змогу відкривати для себе дрібніші бренди. Чудово, коли в гардеробі є Stella McCartney, але варто звернути увагу і на кілька молодих дизайнерів, які використовують інноваційні веганські матеріали. Почніть, наприклад, з суконь Mara Hoffman, зроблених з тенселу (тканина, отримана з деревної маси, також популярної у брендів, включаючи Mother of Pearl і Reformation). Також на увагу заслуговують BITE Studios, Maggie Marilyn і Collina Strada, які пропонують альтернативу шовку. Спробуйте Cossac з його веганським трикотажем, що складається з бавовни і переробленого поліестеру.

Не забудьте про аксесуари

На щастя, коли йдеться про веганску моду, аксесуари широко представлені. Якщо ви шукаєте сумки, зверніть увагу на моделі JW Pei, Poppy Lissiman і Ashoka Paris. Веганські кросівки варто шукати у Veja і YATAY, а також у схваленого Еммою Вотсон Good Guys Do not Wear Leather. Якщо ви шукаєте гарне веганське взуття, спробуйте бренд Pīferi, заснований колишнім дизайнером Jimmy Choo Альфредо Піфері, або Taylor + Thomas з Лос-Анджелеса, а іспанський бренд Mireia Playà — популярний виробник веганських черевиків з перероблених матеріалів.

За матеріалами vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.