До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В іншому розрізі: найзвабливіші весняні сукні

Нова хвиля дизайнерів складає звабливі сукні-асамбляжі зі скандальними вирізами й декольте. У питанні розбирався Веня Брикалін.

Instagram албанської дизайнерки з лондонською пропискою Ненсі Дожакі на вигляд як штудії із препарування жіночої сукні — самі відрізи віскози, що мальовничо обвивають тіло, і шматки прозорого шовку. За дизайнерським задумом, трикутники й квадрати тканини завбільшки з долоню вигадливо складаються за допомогою шнурків, бретельок і тяжів у спокусливого вигляду мінісукні й мікротопи. В одному з таких Белла Гадід красувалася на церемонії VMA минулого року, а зірка четвертого сезону "Корони" актриса Емма Коррін готувалася до престуру з нагоди старту сезону.

Реклама
Nensi Dojaka

Публікація в мережі полароїдних знімків 25-річної Коррін, які зробив стиліст Гаррі Ламберт під час примірювання, стала актом публічної емансипації актриси. Адже далі, ніж провокаційні костюми Nensi Dojaka, від манірного вбрання найяснішого сімейства Британії й не стрибнеш. Дистанціюватися від горохових суконь з накрохмаленим комірцем пілігрима, у яких Емма грала молоду принцесу Діану, означає вийти на новий виток кар’єри.

Емма Коррін у Nensi Dojaka

Треба зняти капелюха перед стилісткою актриси — із сукнею Nensi Dojaka вона влучила в ціль. Колекції молодої дизайнерки не про ексгібіціонізм або маніфестації оголеного тіла. У цих багатошарових конструкціях є загадка й особлива, механічна звабливість. Доручи хтось Александру Колдеру замість мобілів і стабілів розробити дизайн білизни для Agent Provocateur — напевно вийшло б щось подібне.

Цим роботи Дожакі подібні до канонічних колекцій Гельмута Ланга 1990-х. Напередодні міленіуму австрійський дизайнер шукав нову форму звабливості. Для цього став вбирати оголене тіло (чоловіче, жіноче — байдуже) у джерсі з асиметричними вирізами в найневідповідніших місцях (наприклад, на сосках), прозорий вініл і технологічний трикотаж.

Нова хвиля дизайнерів складає звабливі сукні-асамбляжі зі скандальними вирізами й декольте

Щось схоже робить креативний директор Bottega Veneta Деніел Лі — на втіху світським левицям з Instagram, які, озброївшись шкіряною сумкою у вигляді круасана й барвистими босоніжками на шнурівці, почали зображати подруг Нео з "Матриці". Вийшло переконливо: весь інста-джетсет перевдягнувся в трикотажні сукні, яких у разі правильних поз майже не видно на тілі. Ідеальний обман: стратегічно розміщені відрізи тканин прикривають жіноче тіло настільки, наскільки дають змогу правила онлайн-платформи.

Bottega Veneta

У цій грі у видиме й невидиме у Лі з’явилися спільники. Адепт сексуальної моди нульових — Меттью Вільямс, новоспечений художній керівник Givenchy. Як нині заведено в індустрії, у салоні на авеню Георга V він заходився творити новий етап паризького Дому із чистого аркуша, роблячи реверанс хіба що в сторону свого попередника Олександра Макквіна. У Вільямса добре виходять шкіряні аксесуари, але й сукні для вечірок з нагоди Апокаліпсису виходять не менш переконливими. У дебютній колекції дизайнера прописалися топи з прозорої органзи й сукні з глибоко декольтованою спиною. Такі можуть багато розповісти про свою хазяйку — наприклад, яку білизну вона носить. І чи взагалі носить.

Givenchy

Сексуальну деконструкцію в стилі Ланга й Анн Демельмейстер на іншій стороні Атлантики сьогодні просуває Діон Лі. У його руках навіть майка-алкоголічка з базової бавовни перетворюється на звабливий об’єкт. До нового сезону в дизайнера народилися незвичні для нього максісукні з рукавами. Але він спритно обертає ситуацію на свою користь, викрешуючи на грудях місце для скульптурного шкіряного ліфа.

Dion Lee

Нові сексуальні висоти бере Юн Ан, креативна директорка токійського бренду AMBUSH: робить топи-бандо, що оголюють плечі, і сукні до підлоги з глибоким викотом на грудях, що доходить майже до талії. У колекції AMBUSH одна із суконь зі спущеним плечем і грайливим розрізом на стегні має такий вигляд, ніби під час роботи над лекалами щось у фатальний спосіб пішло не так. Але цього сезону магічний ефект складноскроєного вбрання саме в тому, що в результаті все виявляється на своїх місцях.

AMBUSH
MUGLER
Coperni

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.