До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Синтетичне мистецтво: про моду на штучні матеріали

Сьогодні одяг зі штучних матеріалів – значна частина модного гардеробу. Професіонали впевнені: далі – більше.

Ми зустрічаємося з Вітою Кін у її новій київській квартирі – готуємо зйомку за участю дизайнера для ювілейного випуску Vogue UA. Віта показує вміст гардероба: ідеальні бавовняні тренчі Céline всіх відтінків пустелі, лляні сукні-вишиванки свого авторства і щедро розшиті африканські каптани. "Я намагаюся не накопичувати архіви, але улюблені речі зберігаю, – пояснює дизайнер. – Боюся, що в майбутньому, всі перейдуть на штучні матеріали і мені не буде що носити. Це вже відбувається – одягу з якісних натуральних тканин стає все менше. Я його зберігаю".

Реклама
Stella McCartney

Щоб зрозуміти побоювання Віти, достатньо зайти на сайт будь-якого модного ритейлера. Онлайн-гіганти Net-a-Porter, Matchesfashion.com і SSENSE пропонують пальта з неопрена, спідниці з поліаміду, водолазки з еластану і чоботи з спандекса. Відрізнити непрофесійним оком натуральні тканини від штучних буває досить складно. В офлайн-магазинах за інформацією про склад матеріалів, зазвичай, доводиться пірнати під поділ сукні, а на сайті ці подробиці можна дізнатися за допомогою одного кліка. Часто вони ховаються за більш комфортними формулюваннями "сатинова сукня" або "топ з розшитого твілу". Насправді – сатин може виявитися сумішшю ацетату і поліаміду, а твіл – стовідсотковим поліестером.

Mary Katranzou

У високої моди і синтетичних матеріалів непрості відносини. Ще 30-40 років тому спроби дизайнерів працювати з штучними тканинами викликали подив, а іноді призводили до скандалів. У 1970-х Іссей Міяке плісирував сукні-туніки з поліестеру, на початку 90-х Міучча Прада представляла революційні для того часу колекції з базового чорного нейлону. Зі штучними матеріалами експериментували Мартін Марджела, Гельмут Ланг і Рей Кавакубо. Завдяки Демні Гвасалію та його колекціях для Vetements і Balenciaga мода на синтетику вийшла на новий рівень популярності. Цього сезону Ізабель Маран підтримує тренд, та пропонує синтетичні вітровки з рукавами-буфами, а Марі Катрантзу демонструє спідниці соковитих кольорів. Сукні зі складними драпіровками з нейлону і поліестеру можна знайти в колекціях Рафа Сімонса для CALVIN KLEIN 205W39NYC і Вірджила Абло для Off-White.

CALVIN KLEIN 205W39NYC

Для сучасних дизайнерів робота з синтетикою – шлях до інновацій, а не компроміс на шкоду якості, як було прийнято вважати в ХХ столітті. У розробці та виробництві такі матеріали часто виявляються дорожчими, ніж традиційна шерсть або бавовна. Тому заміна натуральних тканин штучними майже не впливає на ціноутворення: сукня з ацетату в традиціях східноєвропейського дефіциту початку 90-х може коштувати стільки ж, скільки і модель з натурального шовку.

Paskal

Дизайнер Юлія Паскаль створює перфоровані сукні з неопрену, які стали хітом продажів в Neiman Marcus, Browns і легендарному Colette. Вибір на користь синтетики вона робить усвідомлено: "Мені цікаво працювати зі складними об'ємами, тому ми часто використовуємо штучні матеріали, які ідеально тримають форму. Тільки синтетична тканина підходить для лазерного різання – так ми створюємо нашу фірмову перфорацію".

Isabel Marant

Креативний директор київського Helen Marlen Mandarin Олена Пащенко підтверджує, що стереотипи щодо синтетичного одягу до сих пір живі, але їх спростовують творчі знахідки дизайнерів і технічний прогрес: "Не потрібно ставити всі штучні тканини в один ряд. Дешевий поліестер і матеріал, за розробкою якого стоять серйозні технології, – це різні речі".

Helmut Lang осінь-зима 1995/96

В очах модниць одяг зі штучних тканин має додаткові переваги. Такі речі відмінно чистяться і ніколи не мнуться, що особливо актуально при частих перельотах. Головне, про що варто пам'ятати, вдягаючи сукню з нейлону або скульптурний топ з поліаміду, – не танцювати в них поряд із запаленими свічками.

Текст: Веня Брикалін

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.