До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як модний світ надихається образом Франкенштейна

Через двісті років після виходу книги Мері Шеллі "Франкенштейн" її похмурі образи продовжують надихати дизайнерів від Алессандро Мікеле до Ріка Оуенса і Рея Кавакубо.

Колін Клайв і Борис Карлофф у фільмі "Франкенштейн"

Уявіть собі сцену. Червень 1816 року. Вілла в Італії на березі Женевського озера, і невелика передісторія. У квітні 1815 року, який пізніше отримає назву "рік без літа", відбулося виверження Тамбори в Індонезії, що стало найбільшим вулканічним виверженням в історії людства. Вулканічні хмари попелу накрили навіть Європу. Невелика група письменників шукає щось, чим можна було б зайняти себе під час нескінченних дощів. Довгі нічні розмови про медицину, літературу, поезію. І ось одного разу вночі лорд Байрон запропонував розповідати страшні історії і мова зайшла про експерименти філософа і поета Еразма Дарвіна, який жив у XVIII столітті та займався питаннями гальванізації (в той час термін "гальванізація" означав не створення металевих покриттів електрогальванічним способом, а процес впливу електричного струму, – за методом Луїджі Гальвані, – на мертвий організм, яке викликало скорочення м'язів і видимість пожвавлення), і можливість повернення мертвого тіла або його останків назад до життя. Навіть були чутки, що він все-таки зміг оживити мертву матерію. Так, на дозвіллі у віллі Байрона з'явилась пропозиція, щоб кожен з них написав "надприродну" розповідь. Незабаром після цього, уві сні Мері Шеллі приснилася ідея написання "Франкенштейна".

Реклама
Richard Quinn осінь-зима 2018/19

У наш час готичний роман постійно живить уяву дизайнерів і художників по костюмах. Застарілий декаданс вбрань міс Гевішем у "Великих сподіваннях", вампірично сексуальні вбрання у фільмах за романом Брема Стокера "Дракула" і похмурий меланхолійний гламур, до якого так схильні дизайнери Ріккардо Тіші та Ділар Фіндікоглу.

Coach 1941 осінь-зима 2018/19

Сезон осінь-зима 2018/19 не залишився осторонь і відразу кілька дизайнерів зробили цікаві для уяви, похмурі колекції. Так, наприклад, Стюарт Віверс для Coach 1941 створив цілком готичну колекцію, що нагадує всесвіт Едгара По, з мільйонів прозорих шарів, підбиту довгими оксамитовими стрічками. А на показі Richard Quinn дівчата вийшли у вугільно-чорних сукнях-коконах, а їх голови були закриті містичними вуалями.

Gucci осінь-зима 2018/19

Якщо думати про Франкенштейна, як про персонажа, зібраного з багатьох частин тіла, то і ця історія має місце на багатьох модних показах. Історія про монстра не втрачає актуальності, в світі моди "Франкенштейн" став ім'ям прозивним для опису реконструйованого одягу і такого ж зібраного з різних частин, як і сам сумний герой. Якраз такий як в колекціях House of Holland осінь-зима 2018/19 і Fengchen Wang з їх "куртками Франкенштейна", що складаються з двох половинок штук, зшитих разом.

Ще два дизайнери у новому сезоні показали своє захоплення романом Мері Шеллі. Так, після показу Gucci осінь-зима 2018/19 (екстравагантний коктейль сильних контрастів, довгих спідниць і відрізаних голів, які носили під пахвою моделі), Алессандро Мікеле сказав: "Кожен з нас є доктором Франкенштейном".

Marni весна-літо 2019

Дизайнер Франческо Россі розповів, що ідея для його останньої весняно-літньої колекції Marni з'явилася, коли він переглядав з другом історію своїх покупок в Інтернеті. "Це були щонайменше десять Венер Мілоських і одна маріонетка доктора Франкенштейна ... Тому я подумав, що, як доктор Франкенштейн поверне Венеру Мілоську до життя? Одна з ідей реалізувалася в багатьох деталях. Так, наприклад, колажі з Венерою на шматках топів і суконь, тілесні речі, які розмивають кордони між шкірою і тканиною, шви, схожі на справжні хірургічні рубці".

Alexander McQueen весна-літо 1999

"Франкенштейн (і особливо його сутність) є особливо цікавою готичною іконою для модельєрів, адже філософія роману стосується тіла і трансформації плоті, – розповідає мистецтвознавець-історик Ембер Бучарт. – Ймовірно, ця ідея і є серцем моди, яке її живить". Так, тривожні і декадентські образи Александра Макквіна наповнені готичними образами і посиланнями. Його колекція для сезону весна-літо 1999 була пояснена так: "Конструкції людського тіла були переосмислені у формований шкіряний корсет зі швами і шрамами, який нагадував Франкенштейна". Макквін також згадав про острів Доктора Моро у своїй колекції Givenchy осінь-зима 1997/1998 під назвою Eclect Dissect, головна концепція якої була основана на створенні дивних гібридів людини і тварин, що, загалом, знову нагадує книгу Шеллі.

Christopher Kane весна-літо 2013

Модні архіви також повні відсилань до образу Франкенштейна. Колекція Rodarte весна-літо 2009 була вшануванням пам'яті Бориса Карлоффа з фільму "Франкенштейн" (1931), а Крістофер Кейн надрукував обличчя актора на футболках в колекції весна-літо 2013. До категорії дизайнерів, які не на жарт захоплені історією монстра Шеллі, можна віднести Рея Кавакубо, Ірис ван Херпен і Йоджі Ямамото, з їх суперечливими підходами до пропорцій тіла, іноді деформованими і жахливими.

Comme des Garçons весна-літо 2019

Роман Мері Шеллі, народжений в темний час доби, коли все було так нестабільно і похмуро, має також і політичний контекст. З огляду на нинішній стан світу і переважну атмосферу невизначеності, не дивно, що ці теми тепер відновлюються і їх переглядають. Колекція Rick Owens весна-літо 2019, здається, особливо відповідає уявленням проблемного часу з його біблійними алюзіями (робота Шеллі і багато в чому натхненна Біблією і "Втраченим раєм" Джона Мільтона). Моделі виходили в сукнях, обрізаних за допомогою лазера, розмахуючи смолоскипами, або в чорних металевих конструкціях, ілюструючи апокаліптичний підхід до одягу.

Rick Owens весна-літо 2019

За матеріалами: vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.