До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На останньому диханні: як носити корсет цієї весни

Незважаючи на свій двозначний історичний багаж, корсет – це синонім до влади, який, при цьому, не заперечує жіночності. Шкіряний бандаж з останнього показу Аlexander McQueen слугує "бронею" жінки, а Frolov іронізує над патріархальним минулим і пропонує використовувати вікторіанські мотиви. Сьогодні, коли корсети знову популярні, Vogue UA розповідає як їх носили в минулому, і як можна застосувати ці правила в реальному житті.

Alexander McQueen весна-літо 2018
XVI століття

Корсет в XVI столітті закривав весь торс – від ключиць до тазової кістки, і був зроблений з китового вуса, надаючи тулубу конічної форми. Щоб талія здавалася тоншою, аристократки робили об'ємнішою верхню частину вбрання за допомогою наплічників неймовірних розмірів.

Реклама
    "Королева Єлизавета I" (1592), Маркус Герертс Мл.

    Флеру Єлизавети I можна досягнути, не вдаючись до тортур жорстким корсетом. Важливо скопіювати сам принцип – подовжений силует, бездоганна постава і широкі плечі.

    <b>корсет</b>

    XVII століття
    "Дівчина, що спить" (1 пол. XVIII ст.), П'єтро Ротарі

    Тонка талія і майже непомітні груди, перетягнуті корсетом – не тільки обов'язковий атрибут стилю початку XVIII століття, а й культурна концепція. Вважалося, що це ознака благочестя і високої моралі. Французька революція зароджує свіжий погляд на образ жінки – і вже до кінця століття модно одягатися в неокласичні тоги. Корсет стає коротким і набуває природної форми. Акцент зміщується з талії на груди.

    <b>корсет 18 век</b>

    Короткий корсет, вдягнений поверх напівпрозорої блузи в античному стилі – відмінне рішення для вечірки. У денному варіанті можна замінити блузу бавовняною сорочкою чоловічого крою та доповнити широкими джинсами. В цьому випадку корсаж зробить маскулінний образ жіночним і драматично підкреслить форми.

    XIX – XX
    "Закоханий" (1905), Чарльз Гібсон

    Після невеликої перерви корсет повертається. 1828 року винаходять металеві вушка, які дозволяють стягувати талію ще більш туго. Найбажанішим стає силует "пісочний годинник". На рубежі XIX і XX століть ілюстратор Чарльз Дана Гібсон винаходить ідеал жіночої краси – "дівчину Гібсона". Її характерні риси – ідеальна фігура, харизма і легка зневага до чоловіків. Корсет стає непомітним, його вдягають під сукні, щоб здавалося, що талія тонка від природи.

    <b>корсет 19</b>

    Сукня-корсет може стати незамінним доповненням до весняного гардеробу. Шкіряний міді Loewe з колекції осінь-зима 2018/19 – тому підтвердження. Його можна носити поверх блузки як офісний варіант, або самостійно.

    Loewe
    XX століття
    Dior, 1955

    Під час Першої світової війни одяг стає практичним, корсет втрачає свою популярність. Крістіан Діор повертає жіночність в гру – переосмислений ним силует XIX століття перетворюється на не менш елегантний, ніж раніше, new look. У своїй колекції сезону весна-літо 1983, натхненній дадаїзмом, Жан-Поль Готьє представив першу в історії сукню-корсет, яка стала його впізнаваним символом ще не одне десятиліття. Корсет стає верхнім одягом. Слідом за Мадонною, яка вписала боді з конусоподібним бюстом в історію поп-культури, дівчата з усього світу заново відкрили для себе цей предмет гардероба.

    Мадонна під час туру Blonde Ambition (1990); корсет Jean Paul Gaultier

    Агресивно-сексуальний образ Мадонни можна перетворити в повсякденний – цього сезону актуально поєднувати провокаційні корсети зі щоденними речами, наприклад, з мілітарі брюками і чобітьми на шпильках.

    <b>корсет 20</b>

    Не слідуй за модою — відчувай її

    Підписатися

    Ще в розділі

    Популярне на VOGUE

    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.