До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

14 речей, які визначили 2022 рік

Кінець року — час для спогадів. Між захопленням ностальгійними предметами та пошуком нових трендових речей, vogue.ua зібрав 14 елементів гардероба, які визначили 2022 рік, що минає.

Екстраміні від Міуччі Пради

Реклама

Це був жовтень 2021 року, коли Міучча Прада кардинально змінила світ моди й створила колекцію екстремальних мініспідниць і коротких топів, які оголювали тіло. Що ж, коли місис Прада говорить, світ слухає, і щойно прийшла весна, цей образ проникнув скрізь. Ніколь Кідман одягла його для знімання на обкладинку Vanity Fair й започаткувала ренесанс високої моди, а Палома Елсессер, Емілі Ратаковскі та Зендея допомогли зробити шоу Miu Miu головним цього сезону.

"Повітряні кульки" Loewe

Джонатан Андерсон давно працює над сюрреалістичною тематикою у своїх колекціях. Його дослідження напівспущених повітряних куль стало мимовільним гітом сезону. Дизайнер інтегрував їх на підбори взуття, а також додав до обтислої сукні. Емма Коррін, яка часто віддає перевагу дивовижному й авангардному для своїх виходів на червону доріжку, вибрала образ Loewe на церемонію вручення Olivier Awards.

Сумка Ana від Luar

Сумка Ana від бренду Luar, названа на честь мами дизайнера Рауля Лопеса, стала it-bag сезону. Доступна у двох розмірах, витончена структурована форма аксесуара подібна до того, що, можливо, мала ледь не кожна жінка 1980-х, але кругла ручка надає йому тонкої чуттєвості й дає змогу легко носити на зап’ястку, як браслет. Спершу доступна в простій палітрі чорного, білого, коричневого, сріблястого та синьо-білого "крокодилового" стилю, сумка дістала нових варіацій завдяки спеціальній співпраці з Opening Ceremony, Bergdorf Goodman і Gucci Vault. Не дивно, що цього року Лопес здобув нагороду CFDA "Американський дизайнер аксесуарів".

Принти Christopher John Rogers

Небагатьом дизайнерам вдалося створити унікальний візуальний словник за допомогою маніпуляції кольорами так спритно, як Крістоферу Джону Роджерсу. Незалежно від того, чи то смугастий трикотаж, чи великі цятки, можна впевнено стверджувати, що цей одяг прикрасить будь-який гардероб. Миттєво впізнаваний на червоних доріжках, на сторінках журналів і навіть на вулицях — одяг Christoper John Rogers та люди, які його носять, є ще одним свідченням того, що дизайнер належить до найяскравіших зірок індустрії.

Оверсайз блейзер

Обʼємний блейзер — це не новий тренд, але Кая Гербер, Гейлі Бібер та інші зірки вуличної моди просто не можуть насолодитися витонченістю цих надмірно збільшених моделей. Байдуже, одягнений він як частина костюма, накинутий поверх джинсів чи навіть спортивних штанів, оверсайз-блейзер став предметом, що поєднується з усім.

Біла майка Prada

Це був перший образ осінньо-зимової колекції Prada 2022/2023 — біла майка з трикутним логотипом, спідниця довжини міді з трьох різних тканин і туфлі Mary Jane. Образ об’єднав жіночність Міуччі Пради та грубий мінімалізм Рафа Сімонса в найпростішому одязі. "Прагматичний одяг набуває нового значення й цінностей" — ідеться в описі товару на сайті, і це справді так.

Костюмний жилет

Незалежно від того, чи є це результатом повторних переглядів серіалу "Друзі", чи просто логічним наступним кроком до гардеробів, повних штанів і піджаків великого розміру, костюмний жилет цього літа став обов’язковим атрибутом. Модниці носять його з чим завгодно: від штанів у тон до джортів. Це була одна з небагатьох справді демократичних тенденцій цього року, де зовнішній вигляд був важливішим за бренд.

Широкі штани

Чутки про повернення вузьких джинсів були дуже перебільшені — принаймні цього року, коли штанини стали ще ширшими. Обʼємні джинси, мішкуваті штани карго й моделі з високою талією — усе це більш ніж схвалювалося у 2022 році. Так, сестри Олсен зробили такі штани справжнім мистецтвом як завдяки своєму особистому стилю, так і завдяки колекціям The Row.

Сукня Claire McCardell від Tory Burch

У своїй весняній колекції 2022 року Tory Burch звернулися до американської дизайнерки XX століття Клер Маккарделл. Вона створювала прагматичний одяг для жінок, що працюють. Повторне видання її книжки "Що мені вдягнути?", яка була перевидана цього року з передмовою від Торі Берч, сповнена мудрих модних порад. Так, у колекції бренду зʼявився сміливий колор-блокінг і силует середини XX століття, що поєдналися в сукні, названій на честь культової дизайнерки. Без рукавів, з V-подібним викотом, делікатними деталями та повсякденними кишенями з бавовняного попліну — це ідеальна сукня для спекотних літніх днів.

Ковбойські чоботи

Тенденція ковбойських чоботів не має нічого спільного з кантрі або вестерном, а пов’язана лише з відродженням стилю бохо. Саме це взуття було невіддільною частиною фестивального одягу — з пошарпаними штанами чи джинсовими мініспідницями — або, як альтернатива, найкращим способом підкреслити прозору сукню baby doll. Цього року ковбойські чоботи стали повсякденним взуттям завдяки дизайнерам, які змінюють стиль відповідно до своїх особливостей.

Біркенштоки

Тепер, коли наші ноги звикли до комфорту, біркенштоки не сходять з перших сходинок переліку найпопулярнішого взуття. Цього року навіть ішлося про дефіцит класичних сабо. У будь-якому разі є з чого вибрати завдяки співпраці бренду з дизайнерами, серед яких цього року були Dior, Manolo Blahnik і Staud.

Пояс-спідниця Diesel

В осінньо-зимовій колекції Diesel Гленн Мартенс представив два образи, у яких були надширокі ремені. Питання суперечливе, мав він на увазі спідниці-ремені чи просто ремені, які носять без нічого. За кілька місяців ця річ стала предметом бурхливих дискусій в Інтернеті, що змусило людей інтенсивно обговорювати суть такого одягу.

Рожевий колір Valentino

Коли П’єрпаоло Піччолі представляв свою осінню колекцію в Парижі, 48 з 81 образу мали яскравий відтінок фуксії під назвою Pink PP. Саме по собі це було свідченням радості життя дизайнера, і не дивно, що такі знаменитості, як Зендая, Гленн Клоуз, Себастьян Стен і Джиджі Гадід, серед багатьох інших відгукнулися на його яскравий заклик і з’явилися на червоних доріжках у цьому одязі. Потім у червні зображення зі знімального майданчика майбутнього фільму Грети Гервіг про Барбі потрапили в Інтернет, і рожевий PP став трендом Barbiecore, що, ймовірно, перетворило цей відтінок на колір року.

Протисонцеві окуляри в стилі ретро

Щороку ми маємо знаходити предмет, який колись вважався символом поганого смаку, — і називати його найкращим втіленням крутості. Цього року така честь випала протисонцевим окулярам з круглою оправою, які востаннє були надпопулярними серед зимових спортсменів 1980 років. Багато брендів, зокрема й Bottega Veneta та Versace, створили власні розкішні версії. Ми не можемо не запитати себе: які ще модні відкриття чекають на нас прийдешнього року.

Текст: Laia Garcia-Furtado

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.