До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Питання шкіри: чому вибір штучного хутра несе політичний підтекст

Цієї зими придбання пальта або шуби зі штучного хутра стане ефектним стилістичним ходом – і важливим політичним жестом.

В останній рекламній кампанії Stella McCartney супермодель Амбер Валлетта озвучує рецепт з порятунку планети: заборона на зберігання зброї, тюремна реформа і циркулярна економіка. У цьому відео вона одягнена в шубу зі штучного хутра, що нагадує лисяче. Стелла Маккартні показала її на дефіле під склепіннями паризької Опери Гарньє минулої весни. А вже у вересні дизайнерка оголосила про продаж частини компанії французькому конгломерату LVMH. Отримавши в портфоліо екологічний бренд Стелли, luxury-група робить з нього флагманський проєкт, оснований на ідеях свідомого споживання та сталого розвитку індустрії. Категорична відмова дизайнерки від роботи з натуральною шкірою та хутром – його важлива складова.

Реклама
Шуба зі штучного хутра Dries Van Noten

Питання використання натурального і синтетичного хутра – ахіллесова п'ята luxury-бізнесу. Століттями шкурки шиншили і горностая були маркером виняткового багатства і статусу. Аналоги зі штучних волокон (зазвичай це суміш еластану і поліаміду) вважали суто економічною і не надто переконливою альтернативою. Зусиллями таких дизайнерів, як Маккартні, і за підтримки учасників руху cruelty-free (мода без жорстокості) штучне хутро стало символом нової свідомості. Так намагаються перезавантажити всю індустрію.

Шуба зі штучного хутра Balenciaga

Цього сезону з синтетичним хутром працюють без намагання створити ілюзію натурального. Демна Гвасалія в Balenciaga фарбує плюшеву шубу кубістичного крою в зухвалий аквамарин. На подіумі у Dries Van Noten штучні палантини і муфти мають відтінки бензинових переливів, а у португальського тандему Marques' Almeida об'ємні кожушки з контрастним підшерстком забарвлені кислотними кольорами. Ці експерименти перетворюють вироби з альтернативного хутра на модний маніфест. Вони будуть доречними на рейвах десь у Берліні або Києві. Але на добропорядних буржуа з XVI округу Парижа вони, на жаль, не натякатимуть.

Оди старорежимній європейській розкоші складає креативний директор Celine Еді Сліман. У зимовій колекції він досліджує смаки мешканок османських проспектів, створює кейпи і пальта зі штучного хутра благородних відтінків слонової кістки або пофарбовані під леопарда. Сміливу палітру для штучного хутра підбирає Tom Ford. В останній колекції бренду шуби довжини міді пофарбовані в аристократичні кольори – сливовий, бузковий і бургунди.

Шуба зі штучного хутра Acne Studios

Штучне хутро природних відтінків використовують Ріккардо Тіші в Burberry і Джонні Йоганссон в Acne Studios. Але навіть такий натуралізм не в силах надати цим шубам респектабельності: синтетичні волокна за щільністю і структурою не до порівняння з натуральними. У альтернативного хутра з останніх колекцій інший посил: воно заграє з ідеєю "важкого люксу", одним своїм недбалим виглядом повністю її ж заперечуючи. У штучних шубах і палантинах легко уявити бешкетних героїнь художниці Сінді Шерман, що зображують дам з П'ятої авеню, але самих цих гранд-дам – ніде і ніколи.

Шуба зі штучного хутра Tom Ford

Нехай з висоти доброго смаку штучне хутро – все ще спірний сюжет, але в нього чимало очевидних переваг. На відміну від натуральних, синтетичні шуби не вимагають спеціального догляду і послуг промислового холодильника в теплу пору року. А думка про те, що жодна тварина під час їх створенні не постраждала, – вагомий і дуже гуманний аргумент. Абсолютно в дусі часу.

Шуба зі штучного хутра Stella McCartney

Текст: Веня Брикалін

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.