До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зірка народилася: 105 років від дня народження Ріти Гейворт

17 жовтня 1918 року в Брукліні народилася Маргарита Кармен Канзіно, саме таким раніше було ім'я акторки і танцівниці Ріти Гейворт. Знаменита Джильда вийшла заміж у 18 років і втекла з чоловіком Едді Джадсоном з рідного дому.

Ріта Гейворт, 1941 рік

Саме Едді створив з Маргарити Канзіно Ріту Гейворт і за кілька місяців прибрав сліди латиноамериканської зовнішності за допомогою косметичних процедур, в тому числі і болісного електролізу і невеликої пластичної операції, а також змусив її змінити колір волосся на вогненно-рудий. Сама Ріта згадувала, що виходила заміж за покликом серця, а от її чоловік одружився з об'єктом інвестицій. Але "косметичний ремонт" Ріти Джадсон провів блискуче. І, хоча сімейне життя з Едді на вдалось (після розлучення вона була змушена навіть закласти свої прикраси, щоб заплатити відступні), світ отримав свою Джильду, яка танцем і рухом однієї руки зніманням рукавички, змушувала вмирати від бажання мільйони чоловіків по всьому світу.

Реклама
Ріта Гейворт, 1945 рік

Ріта Гейворт за життя потрапила до списку ста найбільших зірок кіно за версією Американського інституту кіномистецтва. Вона стала першою голлівудською акторкою, що отримала титул принцеси: її третім чоловіком був східний принц Алі Хан (всього шлюбів у Ріти було п'ять, зокрема вона була дружиною режисера Орсона Уеллса). І, незважаючи на список з більш ніж шістдесяти ролей, акторку ніколи не номіновували на "Оскара". Всього раз на "Золотого глобуса" і раз вона отримала премію "Спадщина національного екрану". Американська Ліга діячів мистецтв визнала її губи найпрекраснішими в світі. Довгий час акторка була обличчям Max Factor рекламувала їхні перші доступні для всіх помади натуральних відтінків.

Ріта Гейворт, 1945 рік

У час розквіту своєї кар'єри Ріта Гейворт була музою Жана-Луї знаменитого голлівудського дизайнера і художника костюмів, а їхньою першою спільною роботою став фільм "Сьогодні ввечері і щовечора", в якому Гейворт зіграла артистку відомого лондонського мюзик-холу, який навіть у час війни не скасував жодного виступу. На момент зйомок Ріта була при надії і Жан-Луї вміло приховував за допомогою драпірування змінену фігуру зірки.

На костюми для фільму "Гільда" кіностудія Columbia Pictures виділила $60 000, на них Жан-Луї і створив легендарну чорну сукню без бретелей, в якій акторка виконувала танець, повільно знімаючи довгу рукавичку. Після "Гільди" фотографії Гейворт розліталися зі швидкістю світла. До речі, в повісті Стівена Кінга "Втеча з Шоушенка" ув'язнений, що зважився на втечу, прикриває дірку у стіні плакатом з її зображенням. 1953 року група голлівудських дизайнерів заснувала премію нагороду, яку вручає Гільдія костюмерів. З 1999 року ця нагорода включає статуетку "Гільда" Ріту Гейворт у чорній, атласній сукні.

Ріта Гейворт, 1945 рік

Гаряча циганка в "Кармен" і холодна білявка в "Леді з Шанхаю", але в житті Ріта воліла прості речі: вузькі штани з високою талією, прості светри, взуття на плоскій підошві, прямі спідниці довжини до коліна з широким поясом, пальта з оксамитового велюру з акцентом на талії, коміри-горжетки, оксамитові берети, плоскі клатчі і рукавички до ліктя. Вона прожила складне і багатобарвне життя, але стала справжнім символом кінематографу 1940-х років.

Ріта Гейворт, кадр із фільму "Кармен", 1948 рік
Актор і режисер Орсон Уеллс і Ріта Гейворт у коридорі з дзеркал, кадр з фільму "Леді з Шанхаю", 1947 рік
Ріта Гейворт, кадр з фільму "Леді з Шанхаю", 1947 рік
Ріта Гейворт, 1950 рік
Ріта Гейворт, кадр з фільму "Приятель Джої", 1957 рік

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.