До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Успішні та незалежні by FOBERINI: Тетяна Терехова

Promotion

Телеведуча, національний коментатор Євробачення і Олімпійських ігор, Тетяна Терехова, поділилася секретом, як встигнути все, і, при цьому, не втратити себе.

Реклама
Тетяна Терехова

Хто така Тетяна Терехова? Телеведуча, режисер чи майбутній політик?

Тетяна Терехова – це людина, яка живе своєю справою і пов'язує власне майбутнє з Україною. А радіо, телебачення або громадська діяльність – це вже вираз внутрішньої рушійної сили, робота внутрішнього моторчика. Мені подобається, коли наші теле- і соціальні проекти приносять користь, хоч іноді і на шкоду сну.

Що надихнуло вас на кар'єру на телебаченні?

У дитинстві мріяла стати співачкою або актрисою. Ці мрії трансформувалися згодом. Уже в підлітковому віці зрозуміла, що телевізор – це суперінструмент прямого впливу. Але тут важливо, в чиїх руках цей інструмент виявиться. Можна маніпулювати людьми, як це роблять політики і чиновники. А можна тих же чиновників присоромити на всю країну, щоб почали працювати і допомагати людям. Я вибрала другий шлях. І радію як дитина, коли наші проекти приносять користь людям. З варіантами "співачка" або "актриса", треба визнати, допомагати було б складніше.

Розкажіть про ваше навчанні в США.

Розповідь на цю тему може бути дуже довгою. Якщо коротко: вступити складно. Але час навчання став одним з найщасливіших у моєму житті. Отримані досвід, знання, знайомства – безцінні. А ще в пам'яті зафіксувалися два слова: "Залишайся наполегливою!". Наша найбільша помилка в тому, що ми швидко здаємося. Часто, щоб отримати бажане, треба просто спробувати ще один раз.

Тетяна Терехова

Ми бачимо вас незалежною дівчиною – ви автор проектів, ведуча, світська особистість. Як бути успішною дівчиною в Україні?

Ось в казках пишуть "Василіса прекрасна", але не говорять: вона блондинка чи брюнетка, висока чи середнього зросту. Тому що у читача своє тлумачення краси. Так і з успіхом. Для кожного він – свій. Я щиро захоплена своєю роботою і це дає мені сили і енергію. Можна навіть не спати або спати дуже мало – в 4 ранку потрібно прокидатися на ранкові ефіри "Доброго ранку, Краïно!". Маленький лайфхак: не потрібно боятися осуду і переживати, що щось не вдалось одразу. Не потрібно звертати уваги на забобони. Потрібно завжди бути трохи сміливішою, продовжувати робити і не зупинятися. Адже не дарма кажуть, що геніальність – це талант, який підганяє несамовитість. Просто кожного дня додаєш зусилля і працюєш над мрією/метою/завданням. Навіть якщо сьогодні трохи менше, а завтра трохи більше – це все-одно рано чи пізно спрацює.

Ви задіяні в багатьох проектах. Розкажіть про них.

Сьогодні мій головний проект – це унікальна ранкова програма "Доброго ранку, Краïно!". Нам вдалося вибудувати проект, який не тільки розважає, а й намагається вирішити складні ситуації, в яких опинилися люди. Наприклад, не підключали житловий будинок в Броварах до комунікацій багато років і люди жили просто в холоді і без води ... Ми зняли сюжет і почали розбиратися, тут же чиновники заметушилися і будинок підключили. І таких прикладів у нас на кожен ефір. І, звичайно ж, соціальний проект всеукраїнське студентське співтовариство STUDWAY – це майданчик для комунікації активних і зацікавлених людей.

Тетяна Терехова

Згадайте свій перший прямий ефір. Як це було?

Якщо говорити про перший радійний ефір, то це було 11 років тому. Сказала і сама злякалася (сміється). Мені дали нічний слот у вихідний день, тобто найбільш нерейтинговий час, щоб спробувати себе в прямому ефірі. Це була неділя, з 23:00. Мокрі долоні і злегка тремтячий голос. А перший телевізійний ефір, як би це не було дивно, в Новорічну ніч 8 годин прямого ефіру. Коли кликали на цей проект, організатори мене просто запитали: "Ти ж працюєш в прямих ефірах?". А я, не замислюючись, сказала: ну звичайно (хоча до цього тільки мала досвід записних студій). І в підсумку відмінно впоралася з цим завданням. Важливо сказати, що мені пощастило з співведучим – це був український комедійний актор Віктор Андрієнко.

Як Ви стали коментатором Євробачення і Олімпійських ігор? Де складніше працювати?

Я працюю на телебаченні вже понад 10 років. Був досвід роботи в різних проектах. І 2011 року буквально за 2 тижні перед відрядженням в Дюссельдорф (Німеччина) мені подзвонили і запропонували стати жіночим голосом Євробачення в Україні. З тих пір я з величезною радістю і цікавістю працювала над цим проектом. Після масштабного міжнародного проекту були не менш масштабні Олімпійські Ігри. Я коментувала урочисті церемонії на літніх і зимових Олімпіадах, брала участь в телевізійних спецпроектах, присвячених головній спортивній події; працювала на Європейських Іграх, аналог олімпіади, але в Європі. Такі масштабні проекти як Євробачення і Олімпійські Ігри об'єднують міста і континенти. Ніщо не робить народ таким згуртованим, як спорт і музика. Але в роботі ці проекти різні. І часу на підготовку до відкриття спортивної події потрібно набагато більше.

Тетяна Терехова

Ви вже балотувалися на місцевих виборах 2014 року. Чи плануєте політичну кар'єру?

Я бачила, як вчаться і як живуть люди в Європі і США. Розумію, що можна змінити у себе вдома, щоб молоді уми не покидали назавжди Україну. Я бачу колосальний потенціал рідної країни і не бачу перешкод для його розвитку. Тому я продовжу реалізацію соціальних проектів, мета яких допомагати українцям. Але це окрема тема для розмови.

Що надихнуло на створення фільмів? Чи будете розвиватися в цьому напрямку?

Ймовірно, бажання висловитися і показати своє бачення ситуації. Сім документальних фільмів про Євробачення стали абсолютно різними з точки зору подачі і історії. Мені, як людині, яка жила цією подією, вдалося показати конкурс з різних сторін. Але особливу гордість викликає документальний проект про Україну, який, думаю, ви зможете побачити найближчим часом. Фільм про те, про що кожен з нас, напевно, хоч раз себе запитував: чому ми, як країна і народ, тупцюємо на місці? Мені здається, частину відповідей я знайшла. Інше питання: що тепер з ними робити і в якому напрямку рухатися далі? Це повинно стати великою суспільною дискусією.

Чого не вистачає українському телебаченню?

Спраги правди, об'єктивності і незалежності.

Що порадите тим, хто мріє про кар'єру на ТБ?

Не боятися йти вперед. Перед цим зрозуміти, яку користь ти принесеш мільйонам людей. І не забувати періодично запитувати себе це.

Ви часто подорожуєте? Що відчуваєте після повернення в Україну?

У порівнянні з людьми, які дійсно люблять подорожувати, це вміють робити якісно і завжди цього чекають, я подорожую не часто. Є робочі поїздки, відрядження, де ми знімаємо якісь матеріали. А так потреби постійної зміни картинки я, чесно, не відчуваю. А якщо і їду, то рівно на 5-й день сильно хочу додому. Але подорожувати треба! Не тільки, щоб розширювати світогляд. Їхати у відпустку треба, щоб нагадати собі, що немає красивішої за свою рідну і близьку Україну. Після поверненню радію і говорю, як бабуся: "Ой, ну як же добре вдома!"

Як ви поєднуєте кар'єру з материнством? Поділіться рецептом.

Я і не розглядала інші варіанти для себе, крім як активно поєднувати материнство і роботу. Спочатку, це дається непросто. Особливо таким вимогливим до себе мамам, як я. Адже у кожної в голові з'являється питання, а потім докори, що цей час можна було проводити з дитиною, замість того, щоб працювати. Рішення знайшлося в одній з книг з дитячого розвитку і психології. Кожен день потрібно ставити для себе пріоритет. Наприклад, сьогодні ти – супермама і весь день ти в дитячих турботах і питаннях: садочки, заняття, систематизація дитячих речей, порядок в іграшках, солодка вата в парку, 30 казок поспіль і наші довгі улюблені розмови: "А як у тебе день минув? А як у тата? ... ". А завтра ти – хороший журналіст, працюєш весь день, щось встигаєш важливе у справі прочитати і обов'язково щось трендове подивитися і приходиш ввечері додому і встигаєш провести зовсім трохи часу з дітьми, але головне, дуже якісно. Ось цей секретик допомагає мені у житті. А ще те, що ми з чоловіком навчилися балансувати: один з нас приділяє велику частину часу одній дитині, другий – іншій. На наступний день – міняємось ролями.

Тетяна Терехова

Як прищепити любов до своєї країни і культури своїм дітям?

Важливо дітям з дитинства пояснювати і прищеплювати елементарні правила поваги і порядку. Справа ж в дрібницях. А також в кожному кроці батьків, які копіюють діти. Хтось добре сказав: "Не виховуйте дітей, все одно вони будуть схожими на вас. Виховуйте себе". Щось в цій фразі є.

Які традиції у Вашій родині?

Напевно, такі ж, як і в більшості сімей в нашій країні. На Великдень ходимо на святкову службу до церкви, на Різдво намагаємося зібратися всією родиною. З незвичайних традицій: моя сім'я завжди дивилася Євробачення і Олімпіаду по телевізору (вгадаєте чому?).

Про що ви мрієте?

На цьому питанні тільки що зайшов мій чоловік і каже: "Ось тільки давай не про мир у всьому світі зараз, а?". Але не вдається інакше. Все одно головне – мир в нашій країні. І не тільки в нашій. Здоров'я всіх дітей і здоров'я наших близьких. А над усім іншим можна працювати. Якісно і систематично. Успішні результати наздоженуть в будь-якому випадку.

Що Вас надихає?

Люди навколо мене. Сміливі, рішучі, небайдужі. Ті люди, які по трохи будують нашу країну. Я дивлюся на них і хочу робити ще більше і працювати ще краще. Головне – бачити, а не руйнувати. Іноді можу подивитися класне інтерв'ю (з останнього: Тіна Канделакі про нові інформаційні технології) і зарядитися на нові ідеї, а можу просто почути класну пісню (Таня Решетняк "Фантастична жiнка") і це достатньо для того, щоб прийшла нова корисна ідея.

Як плануєте відзначати День Незалежності України?

Однозначно, ми будемо разом з дітьми гуляти по красивих місцях нашого міста. Минулого року у День Незалежності ми з донькою гуляли півдня на спеціальній святковій локації на вертолітному майданчику біля Маріїнського парку, де весь день була пряма трансляція одного з українських телеканалів.

Що побажаєте Україні до дня народження?

Ми з тобою, Україно, одного віку. І я тобі, рідна, бажаю, як і собі: точно знати, чого ти хочеш і куди йдеш, багато для цього працювати і, в підсумку, бути щасливою!

Стиль: FOBERINI

Автор бренду: Ірина Лимаренко

Фото: Денис Груба

Продюсер: Катерина Земляна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.