До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Успішні та незалежні by FOBERINI: Олег Скрипка

Людина-бренд, людина-легенда. Незмінний фронтмен гурту Воплі Відоплясова, Олег Скрипка у відвертому інтерв'ю розповів про прорив і майбутнє українського року.

Олег Скрипка

Олег Скрипка – для багатьох символ сучасної української культури. Чи усвідомлюєте ви свою відповідальність?

Реклама

Скажу відверто, в Україні зараз є велика потреба в знакових постатях, які б вели за собою, і які ніколи б не зрадили цінностям нашого суспільства. Як культурним, так і соціальним. І глядач надає творчим людям ще й соціальну функцію. З такого погляду я відчуваю відповідальність. Я – рокер. Маю безліч фото на сцені і в побуті. І з них у вишиванках, може, відсотків 10. А якщо поглянути в інтернеті – там моїх фото в національному одязі більше половини. Це означає, що є велика потреба суспільства в патріотичному образі. Це, безумовно, добре, але це означає, що люди самі створюють стереотип. І мені вже потрібно вирішувати, якою має бути моя "Країна мрiй", такою, як я її бачу, чи такою, як диктують обставини.

Що вважаєте своїм найбільшим досягненням?

Це – моя творчість, і, першза все, з репертуаром гурту ВВ. Ми у свій час зробили прорив з українською, україномовною рок-музикою. Власне, тоді рок-музика була сильно пов'язана з соціальними процесами, розвалом Союзу і початком Незалежності. Сьогодні ми маємо багато чудової української рок-музики. І у свій час ми підбурювали "молодняк" на творчий пошук. Колись на розігріві у нас починали в Москві групи Ленінград і Ляпис Трубецький, в Україні Океан Ельзи, в Нью-Йорку – Gogol Bordello. І здорово спостерігати, що рокерська справа має розвиток і стає ще більш цікавою.

Олег Скрипка

А з чого все починалося?

Все почалося з Первинного Вибуху. А якщо серйозно, я, навіть, не пам'ятаю. Скільки себе згадую, мені завжди хотілося співати. Після школи я пішов до технічного вузу і хотів бути вченим, але музика завжди була поруч. Коли мені виповнилося десь 25 років, я нарешті зрозумів, що насправді хочу бути музикантом. Я просто вчасно зрозумів, що моє покликання – це музика.

Ви часто подорожуєте, що відчуваєте коли повертаєтесь в Україну після світових турне?

Чим більше подорожуєш, тим краще помічаєш те, що добре вдома. Наприклад, наша кухня. На Заході все більше стають популярними натуральні продукти, в той час як ми їх поки ще не втратили. У нас поки багато хто готує вдома, в Європі таке трапляється рідше. Тому завжди беру з собою в поїздки трав'яний чай маминого збору. Це шматочок домашнього затишку, який завжди зі мною. А ще в багатьох країнах є те, чого, безумовно, мені хотілося б для України. Особливо мені подобаються країни, де поєднують шанування традицій і досягнення сучасних технологій. В цьому плані прекрасні скандинавські і азіатські країни. Я б хотів, щоб в Україні було щось подібне. Щоб ми добре знали свої традиції і рухали суспільство вперед. Сьогодні мені дуже подобається, як українці адаптують традиційний одяг в сучасний світ, і українська вишиванка стала світовим трендом. Також мені дуже подобається, як модернізується українська музика. Наш етнічний мелос прекрасно поєднується з рок і електронним звучанням.

Олег Скрипка

Який концерт найбільше запам'ятався? Чому?

Зараз згадую, якось виступали в США, нас прийшли послухати представники діаспори, але були і американці, які ніколи не чули української музики. Після виступу підійшли кілька ковбоїв, сфотографувалися і з натхненням вигукнули "It`s a real rock n roll!". Це відчуття, коли приїжджаєш на виступ на інший континент, і там поважають твою творчість. Взагалі для мене немає "минувших" виступів. Кожен концерт приносить щось нове. З кожним виступом з'являються нові відчуття і спогади.

Де ви почуваєте себе вдома?

Я так часто подорожую, що мені комфортно скрізь. У кожному місті і в кожній країні я зустрічаю прекрасних людей, знаходжу друзів, бачу красиві пейзажі. Насправді мені всюди добре.

Які традиції у вашій родині?

Свята намагаюся зустрічати з родиною. Моє дитинство минуло не в Україні, тому традицій я не знав. Зараз надолужую. На Різдво у нас на столі 12 страв, кутя, діти співають колядки. Іноді влаштовуємо домашні концерти. Діти обов'язково беруть участь. Звичайно, вихованням дітей в основному займається дружина – організацією навчання, гуртків і вчителів. Моя функція більш розважальна, намагаємося проводити час разом, коли я не на гастролях. Я організую спільний відпочинок і походи в кіно або на атракціони. Це дуже об'єднує. Звичайно, моя діяльність впливає на розвиток дітей. Всі вони мають досвід виступів на сцені. А ось молодшому синові я готую повноцінний сольний концерт. Думаю, він впорається. Батьківство для чоловіків – це не проста і одночасно важлива річ. Це твоє продовження, це твій поклик в майбутнє. І якщо діти продовжують твою справу, ти насправді щасливий.

Олег Скрипка

Які подальші плани? Над якими проектами зараз працюєте?


У мене зараз два основних напрямки. Перший – це творчість групи ВВ. Ми зараз працюємо над новим альбомом і вже наступного року представимо його в турі по Україні. Кожен альбом для нас – новий експеримент. Зараз на наших сольних концертах ми вже представляємо чимало пісень з нового альбому. Другий напрямок – це культурні події, зокрема фестиваль "Країна мрій", який зараз переформатовується в різні цікаві заходи, як "Бал Світле Бароко", "Дитячий Рок Бал", "Французьке Кабаре" та інші. Є також багато ідей. Часто до нас звертаються адміністрації міст України з пропозиціями провести регіональні фестивалі.

Чого не вистачає українському шоу-бізнесу?


Що стосується шоу-бізнесу, не знаю, а культурі не вистачає державної підтримки. І це стосується не тільки фінансових інвестицій, але і в цілому державної стратегії. Якщо немає культурної політики, музика комерціалізується. Якщо, наприклад, не встановлювати державні стандарти в харчовій промисловості, то зникне корисна натуральна їжа. Теж саме і в культурі. Завжди добре продається музика, яку добре рекламують. І коли слухач приходить на концерти почути, побачити класних артистів, насправді він спостерігає класних бізнесменів. В Україні історично ми маємо творчий потенціал і поки що слабкий менеджмент. Коли ввели квоти на українську музику, в ефірах її значно побільшало, і це круто. Але тепер треба ще подбати і про якість.

Олег Скрипка

Поділіться рецептом успіху.

У мене взагалі часто запитують "Як стати успішним?". Мені здається, сама мета "стати успішним" – беззмістовна. Для того, щоб стати успішним, необхідно займатися улюбленою справою. Я часто спостерігаю за успішними в музичній сфері людьми і можу сказати, що талант іноді лише на другому місці на шляху до успіху. На першому ж – мотивація і постійна робота. Що більше мотивації – тим кращий результат.

Що побажаєте Україні до дня народження?

Всім бажаю справжньою Незалежності. У своїх помислах. Судженнях. І дій – рухатися сміливо вперед. І все буде добре!

Стиль: FOBERINI

Автор Бренду: Ірина Лимаренко

Фото: Денис Груба

Продюсер: Катерина Земляна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.