До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Містер Х: дизайнер Людовік де Сен-Сернен в інтерв’ю для Vogue UA

Паризький дизайнер Людовік де Сен-Сернен старанно стирає межі чоловічої й жіночої сексуальності — на подіумі й у житті.

На Міці: шовкова сукня, прикрашена кристалами Swarovski, Ludovic de Saint Sernin. На Патрікові: шовкова сукня, прикрашена кристалами Swarovski, штани з нейлону, усе — Ludovic de Saint Sernin

"Усі думають, що ми великий бренд, але насправді я працюю з дому", — проводить тур квартирою в III окрузі Парижу дизайнер Людовік де Сен-Сернен. У вітальні стоять рейли з одягом, у сусідніх кімнатах — розкрійні столи й стелажі з журналами. Сам Людовік, високий, з меланхолійними очима й носом з горбинкою, схожий на Вірджінію Вулф у чоловічій подобі.

Топ з віскози й поліестеру, штани з нейлону, усе — Ludovic de Saint Sernin

Ми зустрічаємося на наступний день після шоу Ludovic de Saint Sernin (для зручності Людовік часто використовує абревіатуру LdSS). Показ у підземних залах Palais de Tokyo викликав нетиповий для шоу молодого дизайнера ажіотаж. У першому ряду — Рік Оуенс і креативний директор Balmain Олів’є Рустам (друг і колишній бос Людовіка), навпроти мене розташувалися баїнг-директорка matchesfashion.com Наталі Кінгхем і головний баєр MyTheresa Тіффані Хсу. Перед нашим інтерв’ю в імпровізованій студії дизайнера побували представники Net-a-Porter.

Шовкова сукня, прикрашена кристалами Swarovski, Ludovic de Saint Sernin

Професійний злет 30-річний де Сен-Сернен зробив стрімко — у 2018 році став фіналістом премії LVMH Prize. Його перше шоу в приміщенні артінституції Galeries Lafayette проходило торік поза основним розкладом Паризького тижня. Тоді подивитися на хлопців у стягувальних корсетах з джерсі кольору фуксії й на трансгендерну модель Тедді Куїнліван у сукні-"локшині", декорованій кристалами, зібралося вузьке коло fashion-інсайдерів. Але про молодого дизайнера, який одягає чоловіків у шкіряні брифи й обтислі топи на одне плече, уже говорило все місто.

Топ із сітки, розшитий кристалами Swarovski, Ludovic de Saint Sernin

Його наступне дефіле потрапило до офіційного календаря Тижня й стало обрядом модної ініціації. Колекцію з промовистою назвою Wet&Wild — "Вологі й дикі" — дизайнер представив на відкритій терасі Centre Georges-Pompidou. Моделі були одягнені в напівпрозорі брючні костюми, тілесні піжамні комплекти й в’язані спідниці, подібні до накинутих на стегна банних рушників. Перед виходом на подіум їх спеціально збризкували водою. "Мені хотілося, щоб речі мали такий вигляд, ніби в них щойно виринули з басейну", — каже де Сен-Сернен. Цей показ, як і все, що робить дизайнер, був автобіографічним: "Я підходжу до створення колекцій, як музикант до записування альбомів. Хтось пише їх, надихаючись творчістю Хічкока, а я розповідаю про кохання, стосунки й розбите серце".

На Міці: шовкова сукня, прикрашена кристалами Swarovski, Ludovic de Saint Sernin. На Патрікові: блуза з віскози й поліестеру, шкіряні труси, усе – Ludovic de Saint Sernin

Людовік де Сен-Сернен народився в Бельгії. Його батько служив в Європейській комісії, мати працювала в Національній асамблеї при уряді: "Нормальні професії, ніяк не пов’язані з творчістю". Зі службового обов’язку батька сім’я вирушила в Кот д'Івуар — до восьми років Людовік ріс у Західній Африці. "Я згадую цей час як сон: у нас був пляжний будинок, і я почувався найщасливішим хлопчиком на планеті". Людовік був єдиною білошкірою дитиною в класі. "Білі кучері й світла шкіра — я був ідеальною ілюстрацією до серіалу Mean Girls", — жартує дизайнер. З двох років він малював одяг і створював фантазійні вбрання для Русалоньки. У тому, що в майбутньому стане модним дизайнером, Людовік ніколи не сумнівався.

На Міці: шовкова сукня, прикрашена кристалами Swarovski, Ludovic de Saint Sernin. На Патрікові: блуза з віскози й поліестеру, шкіряні труси, усе – Ludovic de Saint Sernin

Переїхавши до Парижу, сім’я влаштувалася в XVI окрузі — найреспектабельнішому районі французької столиці. Після школи Людовік поступив на курс дизайну в коледж École Duperré, але швидко зрозумів, що не вписується в загальну картину: його буржуазний зовнішній вигляд йшов усупереч із тим, який вигляд мали підлітки навколо. Тоді почалися експерименти з одягом: "У мене нестандартна статура: вузькі плечі, вузькі стегна — у звичайному чоловічому одязі я був схожий на лесбіянку". За новими речами Людовік часто вирушав у жіночий відділ і став замислюватися над тим, щоб почати створювати чоловічі колекції: "Це не про дрег або кросдресинг, а про те, щоб носити речі, у яких вам комфортно, і не боятися самовиражатися". У 2017 році, після трьох років в ательє Balmain, він запустив іменний лейбл.

"Хтось створює колекції, надихаючись творчістю Хічкока, а я розповідаю про кохання, стосунки й розбите серце"

Крім публічного акаунта в Instagram, у Людовіка є закритий — з позначкою X у назві. Там він викладає відверті знімки напівоголених молодих тіл, балансуючи на межі пуританських правил онлайн-платформи. Дизайнер перетворив спілкування зі щораз більшою аудиторією (27,6 тисячі підписників) на гру: у сториз його шанувальники сповідаються у своїх сексуальних перемогах і діляться еротичними фантазіями. "Це як популярні в нульових радіошоу, коли люди телефонували в прямий ефір, щоб розповісти таємну історію, — каже Людовік. — Я граю роль ведучого, але завжди тримаю дистанцію". Сам він не ділиться особистим: "Як дизайнер я багато віддаю в колекціях, але є те, що вважаю за краще тримати в таємниці".

Він не ділить одяг на чоловічий і жіночий: вважає свою лінію gender-fluid. Традиційно "жіночі" сукні й спідниці дизайнер створює без прив’язування до статі: впевнений, що хлопці в цих речах матимуть такий самий ефектний вигляд, як і дівчата. Працюючи над колекціями, не уявляє своєї героїні. На нові ідеї Людовіка надихають дівчата з його оточення: наприклад, німецька поппринцеса Кім Петрас і зірка шоу "Ейфорія" Алекса Демі. Вони стали носити речі із чоловічих колекцій Ludovic de Saint Sernin ще до того, як дизайнер прилучив жіночі виходи у свої покази.

На Міці: шовкова сукня, прикрашена кристалами Swarovski, Ludovic de Saint Sernin. На Патрікові: блуза з віскози й поліестеру, шкіряні труси, усе – Ludovic de Saint Sernin

Колекції де Сен-Сернена — сплав утопічної невинності й плотських пристрастей. Моделі в його шоу як ефемерні героїні Жана Жене — однаково ангели й демони з помітним потягом до ексгібіціонізму. Один з головних фетишів дизайнера — шкіряні труси на шнурівці, які він робить, починаючи з дебютного сезону. "Перша колекція була історією про дорослішання й прийняття своєї сексуальності, — згадує Людовік. — Хоч я не схильний до самоцензури, але в останню мить вирішив не використовувати цей лук: урешті-решт, на показі була моя мама". Натуральну шкіру з явним відсиланням до BDSM він замінив на нешкідливий денім. Але взяв за правило: найризикованіші речі виносити за межі колекцій — такі "таємні" луки він представляє окремо.

Вовняна спідниця Ludovic de Saint Sernin

Шкіряні брифи мали несподіваний успіх. Баєри вважали цю білизну занадто ризикованою для ритейлу, тому Людовік вирішив продавати самостійно. Серія пляжних знімків, зроблена в Лос-Анджелесі й присвячена Дню святого Валентина, зумовила численні запити клієнтів — так де Сен-Сернен створив власний онлайн-магазин і міцну клієнтську базу (чоловіча шкіряна білизна — головний бестселер бренду). На молодого дизайнера звернув увагу бельгійський фотограф Віллі Вандерперре. Він сфотографував шкіряні брифи, долучивши знімок до своєї виставки в Лондоні. Вандерперре і де Сен-Сернен почали спілкуватися в Instagram: "До цього ми жодного разу не бачили один одного, але я набрався сміливості й запропонував Віллі зняти нам рекламну кампанію". Тепер автор іміджів Calvin Klein, Raf Simons і Prada фотографує колекції молодого дизайнера.

На Міці: шовкова сукня, прикрашена кристалами Swarovski, Ludovic de Saint Sernin. На Патрікові: шовковий топ, Ludovic de Saint Sernin

Відкритий сексуальний підтекст роботи Людовіка б’є відразу в кілька больових точок сучасного суспільства: проблему гендеру, табу на об’єктивізацію тіла й публічний договір щодо голизни — у реальному житті й онлайн. Усі ці питання, попри злободенність, у спілкуванні з дизайнером видаються мало не другорядними. "Я намагаюся не висловлюватися на ці теми, — зазначає Людовік. — Волію, щоб мої колекції говорили самі за себе". І вони кажуть.

Текст: Веня Брикалін

Портрет: Matthieu Dortomb

Фото: Daniel Archer

Реклама

Стиль: Harry Lambert

Зачіски: Roxane Attard

Макіяж: Terry Barber @David Artists

Продюсер: Giorgio Tsintoukidis-Dirkx

Асистентифотографа: Ross Zillwood, Terry Broadbent

Асистент стиліста: Ryan Wohlgemu

Асистент перукаря: Harley Mitsinga

Асистент візажиста: Jess Colwille

Кастинг: Nachum Shonn

Моделі: Mica @IMG, Patrick @Kult Models

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.