До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як принцеса Діана стала "королевою сердець"

"Я хотіла б стати королевою людських сердець, але я не уявляю себе королевою цієї країни", – сказала якось в прямому ефірі британського телебачення принцеса Діана. Слова виявилися пророчими зовсім скоро. У ніч на 1 вересня 1997 року в паризькому тунелі "Альма" сталася автомобільна аварія, в якій разом з мільярдером Доді Аль-Фаєдом загинула принцеса Діана. Водій Анрі Поль не впорався з керуванням (за знаменитою парою гналися папараці на мотоциклі) і Mersedes S280 влетів в бетонну опору. Принцесу Діану витягли з-під уламків лише через півтори години, і незабаром вона померла.

Принцеса Діана в тіарі Cambridge Lover's Knot

Перед Сент-Джеймським палацом, куди привезли її тіло, шикувалися кілометрові черги, щоб залишити запис у книзі співчуттів. Всього таких книг було п'ять, але в підсумку слів прощання набралося на 45. Площа перед палацом була заваленою квітами і сяяла від тисяч свічок. По всьому світу оголосили хвилини мовчання.

Реклама
Принцеса Діана в тіарі Cambridge Lover's Knot

Діана народилася 1 липня 1961 року в Сандрінгемі, Норфолку і була третьою дитиною віконта Олторпського, графа Спенсера, і Френсіс Рут, аристократки з Ірландії, доньки фрейліни королеви-матері. По чоловічій лінії рід Спенсерів сягає Генрі Спенсера у ХV столітті і є більш древнім, ніж рід Вінзор, до яких належать члени британської королівської сім'ї. Найпомітнішим представником сім'ї Спенсер в ХХ столітті, крім самої принцеси, був сер Вінстон Спенсер-Черчилль.

Принцеса Діана

До весілля з принцом Чарльзом Діана Спенсер вела скромний спосіб життя, працювала нянею і приймала в гості подруг у своїй лондонській квартирі, яку подарували батьки.

Принцеса Діана 1980 року, до заміжжя з принцом Чарльзом

Потім сталося доленосне знайомство на полюванні на лисиць і відбулася довга прогулянка принца і збентеженої Діани. Ці кадри облетіли всі журнали, і майбутня принцеса миттєво отримала серця жителів Великобританії. В цьому і полягав головний секрет Ді – скромність, помножена на природну красу і ніжність, розтопила душі простих англійців, зробила її королевою задовго до того, як вона пройшла свої особисті сім кіл пекла. Кожен з них додавав їй популярності знову і знову.

Весілля Діани Спенсер і принца Чарльза (29 липня 1981 року)

29 липня 1981 року 20-річна Діана вийшла заміж за Чарльза, принца Уельського. Церемонія минула в соборі святого Павла, бо там більше сидячих місць, ніж у Вестмінстерському абатстві, яке, зазвичай, обирають для королівських одружень. "Весілля з казки" транслювали багато телекомпаній. Світова аудиторія трансляції склала 750 тисяч телеглядачів, а на вулиці і, взагалі, вийшли 600 тисяч людей, щоб побачити, як весільний кортеж їде до місця церемонії. Весільна сукня Діани коштувала 9 тисяч фунтів, а довжина фати становила майже вісім метрів.

Весілля Діани Спенсер і принца Чарльза (29 липня 1981 року)

Однак казка не може тривати довго, якщо у відносинах є третя особа. 20 листопада 1995 року Діана дала інтерв'ю журналісту Мартіну Баширу, в якому дуже чітко означила свої відносини з Чарльзом: "Так, я його любила. Так, я була закохана в нього. Але він мене дуже підвів". Про зраду чоловіка з Каміллою Паркер-Боулз вона сказала: "Ну, нас було троє в цьому шлюбі, тому було тісно". У своїх подружніх проблемах Діана небезпідставно звинувачувала Каміллу Паркер-Боулз. Шлюб, який повинен був стати зразковим, для принцеси обернувся булімією на ґрунті затяжних депресій, п'ятьма спробами суїциду і розлученням.

Принцеса Діана танцює з Джоном Траволтою на прийомі в Білому домі

"Завдяки" нелюбові чоловіка Діана змогла зосередити свої зусилля і могутність на благодійності. Вона змусила світ думати про знедолених, бідних, прокажених, хворих на СНІД. Вона змусила змінити політику держав щодо до протипіхотних мін, а 1997 року Міжнародний рух по забороні протипіхотних мін нагородили Нобелівською премією Миру. "Я не політик, я завжди була, є і буду фігурою тільки гуманітарною. Я хочу тільки допомогти людям, чим можу, ось і все. Світ хворіє відсутністю людинолюбства і співчуття все сильніше і сильніше".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.