До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

14 фактів з дивовижного життя Еви Перон

26 липня на стримінговому сервісі HULU виходить історичний серіал "Свята Евіта", присвячений одній з найвідоміших жінок XX століття – Еві Перон, яка була першою леді Аргентини та впливала на політичні умови в державі навіть через багато років після своєї смерті. Розповідаємо, що треба знати про цю яскраву та неординарну жінку.

Ева Перон

– Ева Перон, у дівоцтві Марія Ева Ібаргурен, була однією з 5 позашлюбних дітей у сім’ї власника скотарської ферми та його служниці. У 12 років з нею трапилася неприємна ситуація – дівчинка облилася киплячою оливковою олією. Сім’я була в шоці – Ева зазнала сильних опіків, а лікарі не давали жодних гарантій, що вона швидко видужає. Проте сталося диво, коли зняли пов’язки – шкіра дівчинки була чистою, без шрамів і рубців.

Реклама

– Після смерті батька мати дівчинки з дітьми була змушена переїхати до невеликого містечка Хунін. Там Ева закінчила початкову школу й вирішила їхати до столиці, щоб далі вчитися на актрису.

– У Буенос-Айрес смілива дівчина таки поїхала, працювати акторкою почала, але вчитися так і не пішла. Вона виступала в невеликих трупах, їздила на гастролі, а також поєднувала акторську діяльність з модельною роботою. До речі, саме тоді вона вигадала собі псевдонім – тепер її знали не як Марію Еву Ібаргурен, а як Еву Дуарте. Деякі аргентинські ЗМІ до того ж стверджують, що в перші роки життя в Буенос-Айресі вона була куртизанкою, але офіційних доказів ніхто так і не надав.

Ева Перон

– Згодом активна аргентинка зосередилася на радіотеатральному мистецтві – популярному на початку 1940-х. Вона навіть вигадала цикл вистав, присвячений великим жінкам – від Жозефіни до Сари Бернар. Утілення цього проєкту в життя також пов’язують з покровителями Еви Дуарте.

– Важливим у біографії Еви Дуарте став 1943 рік – відбулася її зустріч із полковником Хуаном Пероном, одним з організаторів військового перевороту в країні. Сама актриса називала знайомство з Пероном "чарівним днем", який став початком її "справжнього життя".

Ева та Хуан Перони

– Що важливіші державні посади обіймав Хуан Перон, то цікавішою ставала робота Еви. Так, її зарплата на радіо досягла рекордної суми в 35 000 песо, а згодом їй навіть запропонували головну роль у фільмі "Марнотратка". Перон нерідко особисто відвідував знімальний майданчик.

– Вона також була йому корисною. Пропагандистська робота, яку Ева Дуарте вела у своїх радіопрограмах, мала свої плоди. Хуан Перон став дуже популярний у народі – 17 жовтня 1945 року тисячі робітників та їхніх сімей зібралися перед президентським палацом з вимогою повернути Перона до керівництва країною. Перед цим під тиском групи офіцерів-змовників влада була змушена його заарештувати. За п’ять днів після його звільнення вони одружилися, а перед світом постала Ева Перон.

Ева та Хуан Перони

– Ева Перон стала вірною соратницею чоловіка, а її політична роль зростала з кожним днем. Хуан Перон дуже чітко використав бажання своєї дружини бути відомою у своїх президентських перегонах – через неї він отримав підтримку в жіночому середовищі, яке тоді ставало дедалі активнішим у суспільному житті країни.

– Короткі, але емоційні промови Еви були адресовані переважно жінкам-працівницям. Вона розмовляла з ними однією мовою. Ця тактика дала свої плоди – вже в лютому 1946 року вона стала першою леді Аргентини, яка впливала на політичне життя в країні.

Ева Перон

– Допомога біднякам стала одним з найважливіших напрямів її діяльності, також вона виступала за розширення прав жінок, а через кілька місяців у статусі першої леді вже виступила з вимогою пришвидшити ухвалення закону про виборчі права жінок.

– Опозиція звинувачувала її в надмірних витратах на власний гардероб, який складався з вбрання Christian Dior та Salvatore Ferragamo. Вже після повалення Перона в їхній резиденції було виявлено кілька сотень дизайнерських суконь, а колекції взуття Еви Перон вистачило б на 400 років. На окрему увагу заслуговує її колекція прикрас – на торгах досі можна побачити ювелірні прикраси BVLGARI, що належали цій жінці.

Ева Перон

– У 1947 Хуан Перон відрядив дружину в "європейське турне". Сам він боявся залишати країну через зростання конфліктів з опозицією, але звинувачення в диктатурі потребували від нього якихось дій на міжнародній арені. Турне минуло досить скромно – з пишними почестями її прийняли лише в Іспанії, однак у самій Аргентині цю подорож активно використовували для побудови іміджу Еви як державного діяча.

- На початку п’ятдесятих її популярність було не описати – Перон навіть пророкували посаду віцепрезидентки, проте протидія військових і насамперед хвороба порушила всі плани. Еві діагностували рак матки.

Ева Перон

- 26 липня 1952 року Ева Перон померла. Проте навіть після смерті не перестала бути духовним лідером нації. До 1955 року її тіло було виставлено на загальний огляд. Сотні тисяч людей прийшли з нею попрощатися. Були зафіксовані навіть спроби самогубства біля її прозорої труни. В 1955-му, після відсторонення її чоловіка від влади, Перон відвезли до Мілана й поховали під ім’ям Марії Маджі Маджистріс. Але це місце не стало для неї останнім. Після смерті її чоловіка в 1974 році тіло Еви Перон перевезли назад до Аргентини й поховали в сімейному склепі.

Церемонія прощання з Евою Перон

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.