До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке еко-хутро та чому за ним майбутнє

У колекціях все частіше з'являється штучне та етичне, тобто схвалений PETA, хутро. Ніколи раніше модні будинки так не переймалися про природу, впевнена Христина Обломська.​

Декілька сезонів тому в Instagram ідеолога Mercedes-Benz Kiev Fashion Days Дар'ї Шаповалової я побачила сіре пальто Ralph Lauren з повітряного хутра з несподіваним підписом: PETA approved. Хутро, схвалене головною зоозахисною організацією світу, – ось це була новина.

Ralph Lauren

Ralph Lauren

Непрості стосунки Ralph Lauren та PETA закінчилися хепі-ендом: в 2006 році після численних акцій протесту та довгих переговорів в колекціях марки можна було бачити виключно штучне хутро, тож справжні шуби на подіумі стали великим сюрпризом. Їх шиють зі стриженого хутра монгольської вівці, який нашивають на тканинну основу. Всі задоволені: PETA – тому що після стрижки тварина лишається жити, клієнти – тому що така шуба виходить дуже легкою.

PETA схвалює всі види штучного хутра та animal friendly матеріали, одержані без насильства над тваринами. Щоб мати право використовувати логотип PETA approved, бренд повинен підписати з організацією угоду, за якою зобов'язується відмовитися від натурального хутра та шкіри в своїх колекціях. Втім, навіть до тих марок, які частково відмовилися від насильства над тваринами та пропонують замінники хутра та шкіри, PETA ставиться лояльно. На сайті організації можна знайти шопінг-гід з назвами брендів, які підтримують веган-рух.

Отриманням сертифікатів PETA стурбовані деякі модні будинки, але якісне штучне хутро грає в колекціях велику роль та носить горде визначення high faux. Кращі його види – у французької фабрики Tissavel та американської Tiger J. "В Tissavel виробляють хутро за найбільш передовими технологіями, – каже Брендон Сео, менеджер компанії Veltex Donglim, якій належить фабрика. Зараз в high faux бачать не тільки альтернативу натуральному хутру, але й абсолютно самодостатній матеріал, з яким цікаво експериментувати: вибір фактур дуже широкий". У сезонній добірці шопінг-пошуковика ShopStyle співвідношення одягу зі штучного та натурального хутра приблизно 50 на 50. High faux виразно став популярнішим, а кількість брендів, які використовують еко-хутро, збільшилася в рази.

Из лукбука Shrimps осень-зима – 2014/2015

Європейські дизайнери до штучного хутра ще придивляються. Массіміліано Джорнетті з MSGM зізнається, що тільки почав з ним працювати й планує розвивати цей напрямок. Втім, штучні шуби вже випускають Lanvin, Alexander McQueen, Nina Ricci, Sonia Rykiel, Carven та інші – на подіумі вони часто показують натуральне хутро, але в бутики й онлайн-магазини надходять речі із замінників.

Дизайнер британської марки Shrimps Ханна Вейланд працює тільки з high faux, розфарбовуючи його в яскраві мультяшні кольори. Давня подруга Генрі Голланда просто закохана в цей матеріал. Хутро в колекціях Shrimps має вигляд, як натуральне: воно правильно блищить, має м'який ворс та розкішно легке. "Якщо штучне хутро так класно виглядає й таке приємне на дотик, навіщо потрібне справжнє? – дивується Ханна.Сучасні синтетичні матеріали змінилися: тепер замість поліестеру використовують акрил, завдяки якому полотно стає м'яким й приємним". Який наївний вигляд не мали би кольорові шуби Shrimps, їх носить засновниця Net-a-porter Наталі Массне, а також екс-модель, актриса й модниця Лора Бейлі. В американських дизайнерів взагалі особливе ставлення до всього, що стосується захисту навколишнього середовища, тому Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Kenneth Cole, J. Crew й Kate Spade давно відмовилися від натурального хутра на користь синтетики. Еко-напрям розвивають навіть традиційні хутряні бренди – так виникла друга лінія Dennis by Dennis Basso.

Stella McCartney

Окреме явище в хутряному еко-тренді – речі ісландського дизайнера Еггерта Йоханссона. Свою першу резонансну колекцію Born Again він зшив з хутра ягнят, загиблих незабаром після народження. Йоханссон зберігає вірність ідеї й з року в рік використовує хутро, яке інакше просто пропало б. В осінньо-зимовій колекції Eggert Feldskeri пальта з еко-овчини пофарбовані в трендові пастельні кольори. "В юності я працював на фермі, – каже Еггерт. – Там ніколи не дозволять пропасти природним ресурсам. В ті часи й сформувалася моя філософія роботи з хутром".

Читайте также:

Что такое сознательная мода по-украински

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.