До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сімейний альбом: що треба знати про колекцію світлин українського стритстайлу

В Україні представили перший цифровий архів вітчизняної вуличної моди XX століття. Він доступний для вільного перегляду в Instagram і Facebook.

Киянка Світлана Дорошенко. Київ, 1964 рік. Фото надав Костянтин Дорошенко. "На фото — моя мати, киянка Світлана Дорошенко (у дівоцтві Авраменко) у жакеті й капелюшку, що їх створила її сестра Мая Смирнова, художниця-модельєрка Республіканського будинку моделей. Цей капелюшок мама любила особливо. Напевно, його було пошито з якоїсь рідкісної імпортної тканини. Збереглося чимало її світлин у цьому капелюшку з різним убранням, а коли народився і трохи підріс я, на початку 1970-х капелюшок перешили на мене. Пам’ятаю його на собі на прогулянках у дворі", — коментує Костянтин Дорошенко

Вулична мода має особливе значення для історії моди країн з колоніальними й тоталітарними періодами в історії, до яких належить і Україна. Дізнатися історію вітчизняної моди без розуміння, як одягалися люди в той чи інший час, — неможливо. З огляду на це історикиня моди й fashion-критикиня Зоя Звіняцковська створила колекцію світлин української вуличної моди.

Реклама

Колекція наочно демонструє характерний зовнішній вигляд і одяг представників різних регіонів, часів і соціальних верств України. Проєкт "Родинний альбом" — цифровий фотоархів, до якого ввійшли світлини з приватних сімейних альбомів. На них зображені звичайні люди, які проживали на території сучасної України впродовж XX століття. Фото добирали так, щоб на них можна було роздивитися одяг. Кожна світлина містить інформацію про час і місце, коли її зроблено, і про людей, зображених на фото. Також знімки супроводжуються коментарями українців про моду, особливості вітчизняної модної індустрії тощо.

Випускниці й сестри Олена (праворуч) і Софія Войцехівські. Київ, 1927 рік. Фото надав Сергій Гриненко. Потім Олена Іванівна працювала діловодом у нотаріальній конторі, а її сестра вчителювала

"Через політичні й соціальні катаклізми професійна мода в радянській Україні мала несистемний вплив на суспільство. Українські дизайнери часів Незалежності взагалі майже втратили зв’язок із широкими верствами населення. У такій ситуації самостійне створення й перетворення моди — звична справа. Без цього картина української моди була б неповною", — зазначає Зоя Звіняцковська.

Тамара Лубенець з подругою біля свого будинку в Нестерівському провулку. Київ, 1951 рік. Фото надав Сергій Гриненко

Над утіленням проєкту працювали близько пів року. Команда проєкту ретельно вивчила понад 300 світлин і відібрала для колекції 117. Найдавніше фото архіву датовано 1905 роком, одне з останніх — 1995-м.

Ніколаєва Любов Андріївна. Працювала в бібліотеці, а згодом — у дитячому садку. Бердянськ, 1952 рік. Фото надала Надія Масликова

Колекцію "Родинний альбом" створили за підтримки Українського культурного фонду й розмістили на сайті Центру міської історії Центрально-Східної Європи, що є партнером проєкту. Архів доступний українською та англійською мовами за посиланням.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.