До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Любовний лист до Португалії: нова колекція Max Mara Resort 2023

У саду Фонду Калуста Гюльбенкяна в Лісабоні креативний директор Ян Гріффітс освідчився в коханні Португалії, представляючи нову колекцію Resort 2023, яка розкривала чуттєвіший бік жінки Max Mara. За словами дизайнера, він зробив ставку на португальську столицю ще до того, як колекція була задумана. "Якщо ви запитаєте когось про Лісабон, вам дадуть відповідь, що це місце з великою історією і культурою, сюди переїжджає багато молодих творчих людей, які захоплюються мистецтвом, фотографією і навіть модою, тож рішення було очевидним", — поділився дизайнер.

Max Mara Resort 2023

Поезія Лісабона і млосний фаду — місцевий меланхолійний музичний жанр — вплинули на творчий процес Гріффітса, але головне джерело натхнення було знайдено в самому музеї Гюльбенкяна, частину якого відреставровано завдяки підтримці Max Mara. Там дизайнер помітив портрет португальської поетеси й активістки середини XX століття Наталії Корреї, ім’я якої майже зникло (навіть усередині країни). Її антологію еротичної й сатиричної португальської поезії авторитарні "авторитети" того часу вважали вищою за моральну рису. "Вона завжди відкидала звання музи", — сказав Гріффітс, якого також надихнула її тодішня (а в деяких країнах і зараз) відмова від маргіналізації та контролю. "Є щось дуже хтиве й чуттєве — хоча ніколи не грубе — у її мові та ставленні до любові й пристрасті. Вона була надзвичайно розкішною, але на її власних умовах".

Реклама
Max Mara Resort 2023
Max Mara Resort 2023
Max Mara Resort 2023

Її тлійна харизма запалила уяву Гріффітса й надала колекції Max Mara освіжного чуттєвого відтінку. Дизайнер почав експериментувати з різними пропорціями – починаючи від силуетів, схожих на пісочний годинник, до гри на контрастах об’ємних і вузьких форм. Укорочені водолазки й короткі шорти, одягнені під подовжені жакети-блейзери, були створені з огляду на естетику мінімалізму, тоді як традиційні португальські образи ґрунтувалися на мідіспідницях з техноджерсі, які демонстрували моделі з однотонними топами з довгими рукавами.

Max Mara Resort 2023
Max Mara Resort 2023
Max Mara Resort 2023
Max Mara Resort 2023

Колекція мала три розділи. Перший був побудований фірмовою мовою Max Mara — ми побачили плюшеві пальта, деякі з яких були витончено скроєні як жилети; знамените кашемірове пальто в укороченій версії, чудовий чуттєвий крій і вузькі форми спідниць. Колготки в сітку додавали чуттєвості та звабливості стриманим кашеміровим спідницям. За цими образами в класичних тонах білого, верблюжого й чорного кольорів пішла ексцентрична частина суконь без бретельок з принтами й наївними мотивами у вигляді сердець і голубів, що їх намалювали майстри з Ленсус-де-наморадос-ду-Міньо. Вони відсилали до місцевої народної традиції, коли дівчата вишивали "носові хустки кохання" з романтичними посланнями.

Max Mara Resort 2023
Max Mara Resort 2023
Max Mara Resort 2023

Неабияку увагу привернула серія образів у глибоких насичених відтінках пурпурового, охрового, яскраво-жовтогарячого, синього й темно-зеленого. Деякі з них були прикрашені брошками з вишитими бісером. Горді, могутні, чуттєві — але ніколи не грубі — вони чудово гармоніювали з основною ідентичністю Max Mara, а також відповідали контексту місця і часу. Був ще один цікавий момент у цьому курортному шоу: вперше за 40-річну історію компанії на подіумі глядачі побачили чоловіка. Творець історії Мартім Мораїс демонстрував пальто 10810, що є визначальним граалем Max Mara, яке, за словами Гріффітса, він вирішив публічно визнати таким не тільки для жінок.

Всю колекцію Max Mara Resort 2023 дивіться тут.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.