До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Незабуте старе: як Марк Джейкобс знову відроджує гранж

Складно одразу назвати ще колекцію, яка б так сильно перевернула ставлення до сучасної моди і позбавила її певних штампів. Те, що зробив Марк Джейкобс 1992 року, і за що поплатився кріслом головного дизайнера в Perry Ellis – складно переоцінити. І, звичайно, багато в чому саме йому слід дякувати за сучасні худі за 700 доларів за одиницю, адже це Джейкобсу спало на думку продавати кашемір, немов виловлений на розкладках барахолки, за 300$. Кеті Горін тоді писала: "Гранж – це анафема моди, і для великого Будинку моди з 7 авеню, випускати такі колекції в такій ціновій категорії – просто смішно". Через роки вона, звичайно, змінила своє ставлення.

1992 року, коли мода повністю обслуговувала інтереси жінок, що працюють, і дівчат з вищого суспільства, з їх бездоганними костюмами, золотими гудзиками і складними укладками, Джейкобс звернув свою увагу на гранж-сцену, вируючу на Тихоокеанському північному заході, і вбрав Карлу Бруні в Dr. Martens, Тайру Бенкс в біркенштоки, Шалом Гарлоу в Converse, а Кейт Мосс і Крістен МакМенамі відправив на подіум показу Perry Ellis весна-літо 1993 року в регланах з графікою Роберта Крамба.

Реклама
Крісті Тарлінгтон за лаштунками показу Perry Ellis

Фланелеві сорочки далекобійників, вінтажні сукні з грушевим принтом, реглани неонових кольорів і чорні готичні максі сукні з подовженими рукавами і розрізами, в наш час Джейкобс так описав своє бачення тої моди американському Vogue: "Колекція Grunge, створена для сезону весна-літо 1993, зроблена з непохитною рішучістю побачити, як моя фантазія може почати жити на подіумі без творчого компромісу".

Ключові образи Redux Grunge 1993/2018

Те, що сталося після показу, стало окремою главою в модній історії. Тоді до Кеті Горін приєдналася і Сьюзі Менкс, яка заявила: "Гранж жахливий!". Потім було звільнення Джейкобса з Perry Ellis і його переродження в культового дизайнера дев'яностих і нульових.

Кейт Мосс і Крістен МакМенамі на показі Perry Ellis весна-літо 1993 (ліворуч) і кадр з лукбука круїзної колекції Redux Grunge Marc Jacobs

У листопаді цього року Марк Джейкобс, з дозволу компанії Perry Ellis, випускає круїзну колекцію Marc Jacobs під назвою Redux Grunge, в якій копіює речі, випущені 25 років тому. У лукбуці з 26 фото зібрані прямі цитати революційної колекції 1992 року, а в зйомках взяли участь Джіджі Хадід, Бінкс Волтон, Слік Вудс і Дрі Гемінгвей. Коко Гордон Мур, (її мама Кім Гордон, була зіркою першої рекламної кампанії Марка Джейкобса) "закриває" лукбук у вбранні подібному до того, в якому виходила на подіум 1992 року Крістен МакМенамі. Знімав ностальгічну колекцію незмінний фотограф Marc Jacobs, Юрген Теллер.

<b>Perry Ellis new</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.