До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Ми ніколи нічого не викидали": Alexander McQueen подарував архівні тканини студентам

Сара Бертон, мабуть, одна з найстриманіших дизайнерів у світі. Але 14 лютого, в перший день Тижня моди в Лондоні, стане зрозуміло, який великий і продуманий подарунок від Alexander McQueen вона представила майбутнім дизайнерам. Бренд створив схему поширення невикористаної тканини McQueen серед модних коледжів по всій Великобританії. Саме з цих матеріалів виконали випускні колекції студенти Вестмінстерського університету і Central Saint Martins. "Мені дуже пощастило, бо коли я вперше потрапила на роботу в McQueen, Лі допоміг мені знайти тканини для моєї випускної колекції, – йдеться в заяві Бертон. – Сьогодні таке завдання стало ще складнішим, якщо врахувати цінність ресурсів і те, що їх потрібно використати належним чином".

Колекція випускника Стівена Стокі-Дейлі, створена з архівних тканин Alexander McQueen

Той факт, що в архівах так багато всього – сотні метрів тканини від шифону та шовку до твіду – сходить до того, що з тих пір, як Бертон почала працювати з Макквіном 1996 року, вони "ніколи нічого не викидали!".

Реклама

На цей момент матеріали отримали чотирнадцять коледжів з усієї Англії, Шотландії та Уельсу, а це означає, що у студентів тепер є розкішні безкоштовні ресурси, які академічні кола не можуть надати. "Ви починаєте вивчати моду, фантазуєте про створення своєї колекції, але не уявляєте, скільки це коштуватиме, – каже Стівен Стокі-Дейлі, студент з Вестмінстера, який виступає за покоління молодих людей, що стикаються з перспективою фінансових боргів. – Тільки через два роки ви раптово розумієте, що люди витрачають від 10 000 до 15 000 фунтів на свої шоу, і думаєте, як я собі таке зможу дозволити?".

Колекція випускника Стівена Стокі-Дейлі, створена з архівних тканин Alexander McQueen

По суті, архів матеріалів – накопичений за 10 або 15 років розвитку бренду Alexander McQueen – перебуває у відкритому доступі для студентів, які навчаються по всій Британії. А причиною того, в значній мірі, є загальногалузева практика фабрик з надлишкового виготовлення тканин.

Ідея скрупульозного архівування та зберігання кожного шматочка і зразка була у Сари Бертон з перших днів. Однією з численних ролей 23-річної випускниці Central Saint Martins (Бертон була першим стажером бренду) була роль самозваного зберігача, який знав, де все перебуває в випадку, якщо Макквін попросить це, крім того, що вона подавала йому шпильки в міністудії на Гокстон-сквер.

Колекція випускника Стівена Стокі-Дейлі, створена з архівних тканин Alexander McQueen

Знання того, що існує великий внутрішній архів, ретельно доповнений від кожного сезону, породило ідею Бертон про створення циклу інсталяцій в магазині Alexander McQueen минулого року. Такі виставки у відкритому доступі демонструють небачені тонкощі дизайну та командної роботи, ініціативи, яка перетворилася на навчальну програму, спрямовану на те, щоб привести студентів у магазин для структурованих навчальних занять. Інсталяція "Троянди", яка ще триває, сягає корінням у минуле, щоб показати створення натхненних квітами дизайнів: від показу суконь з льону колекції Бертон весна-літо 2020 до квіткової сукні з ручною вишивкою Лі Макквіна з колекції весна-літо 1999 року.

Тепер ідея перейшла в дар практичної допомоги студентам у реалізації їхньої власної роботи. В якомусь сенсі це приклад того, як великі компанії намагаються усунути надмірне перевиробництво, яке накопичується у всій індустрії моди. Запаси первинної сировини лежать без діла всюди: як на фабриках, так і сховищах. Замість того, щоб викидати ресурси, на виготовлення яких вже витратили матеріали, і всі процеси емісії вуглецю, філантропічний перерозподіл є конструктивним кроком до створення більш відповідальної кругової економіки, яку мода повинна привести в дію.

Колекція випускника Стівена Стокі-Дейлі, створена з архівних тканин Alexander McQueen

Слід сподіватися, що Alexander McQueen, можливо, не єдина компанія, яка робить це, – але оприлюднення таких дій встановлює пріоритет у поширеній галузевій культурі, яка зазвичай зберігає свої секрети невидимими. Завдяки утилізації тканин на регіональній основі через британську систему навчання студентів, які приїжджають вивчати моду з усього світу, ініціатива McQueen може досягти більшого, ніж у Великобританії. Однак насправді це система підтримки, яка знаходить відгук на міжнародному рівні – в поєднанні з кліматичною активністю нинішнього покоління, що виходить від модних факультетів всюди. Красива, оригінальна мода може бути створена з того, що вже існує; студенти і початківці дизайнери вже є найкращими прихильниками цієї ідеї. Коли корпорації об'єднуються з ними, це крок до революції, яка має відбутися.

Текст: Sarah Mower

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.