До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як міленіали стали найбільшими клієнтами от-кутюру

Міленіали – перше покоління, яке досягло повноліття у світі fast-fashion. Зваблені мистецтвом кутюр'є, вони вводять нові традиції в моду XXI століття.

Chanel Couture осінь-зима 2018/2019

Для багатьох вибір і придбання речей от-кутюр – ціла подія, адже на виготовлення однієї такої сукні може знадобитися від 150 до 6 000 годин ручної роботи, десятки метрів ексклюзивних тканин і кілограми прикрас. За даними Reuters, одна сукня може коштувати від 9 000 до 1 мільйона євро.

Реклама

Старі традиції високої моди далекі від сучасної легкості, доступності і мобільності. А відсоток клієнтів-міленіалів на ринку Haute Couture стрімко зростає по всьому світу.

За даними дослідження, опублікованого Bain & Company, до 2025 року купівельна спроможність покоління Z і міленіалів становитиме близько 45% світового ринку Haute Couture. Однак юному поколінню цікавіше витрачати свої гроші на враження, а не на матеріальні цінності, тому сучасним дизайнерам доводиться бути все більш виверткими, щоб занурити молодих клієнтів у магію кутюру, на противагу звичному для них онлайн-шопінгу.

У час розквіту високої моди – коли Крістіан Діор придумав знаменитий New Look – кількість постійних її клієнтів була близько 20 000. Сьогодні ця цифра зменшилася до 4000, але купівельна спроможність кожного замовника значно зросла. Карл Лагерфельд якось зауважив, що раніше клієнти могли дозволити собі близько п'яти суконь за раз, тоді як сучасні покупці беруть відразу 20, а то й більше.

Haute Couture

Одяг от-кутюр (від фр. "haute couture" – висока мода) повинен бути не менше ніж на 70% виготовленим ​​вручну. На відміну від масової моди (прет-а-порте), от-кутюр шиють за індивідуальними мірками і для конкретного клієнта.

Щоб офіційно шити кутюрні вбрання, необхідно отримати сертифікат. Дістати такий можуть тільки ті паризькі доми моди, чий штат співробітників перевищує 20 осіб. Також необхідно двічі на рік здійснювати показ на мінімум 50 нових моделей. На цей момент тільки 14 дизайнерам дозволено називати себе кутюр'є, з чотирма "членами-кореспондентами" (ті, що перебувають не в Парижі) і 14 "гостьовими будинками".

Хвиля міленіалів

За даними дослідницького центру Pew, сьогодні міленіали – найбільший демографічний сегмент. У світі їх близько 2 мільярдів. Міленіали мають найбільшу купівельну спроможність, тому їхні бажання і витрати справлятимуть сильний вплив на індустрію моди протягом наступних десятиліть. Ці люди, віком від 19 до 35 років, порушують дрес-код, змішують одяг брендів різного класу та обирають практичний баланс між концептуальним і тим, що можна носити.

"Ми працюємо з багатьма міленіалами", – пояснює представник Maison Rabih Kayrouz. Однойменний лейбл, заснований ексдизайнером Chanel і Dior, відомий своїми екстравагантними і ретельно оформленими образами. "Близько 25% наших клієнтів належать до вікової категорії від 20 до 30 років".

У боротьбі за увагу міленіалів кутюр'є дозволили своїм покупцям мигцем заглянути за лаштунки світу високої моди, раніше традиційно приховані від усіх. "Формати всіх веб-сайтів були спеціально адаптовані, – підкреслює Сідні Толедано, генеральний директор Christian Dior. – Модні доми хочуть показати, що тримають руку на пульсі тенденцій: вони діляться своїм натхненням, створюють нарочито яскраві образи, публікують свої фінансові звіти, знімають тури по своїх ательє і навіть навчальні туторіали. Міленіалам важлива історія, яку втілює річ, а у кутюру її достатньо".

Нові клієнти

"Тепер перші ряди паризьких показів Haute Couture заповнені доньками і дружинами бізнесменів, знаменитостями, співаками і акторками, модними редакторами і блогерами віком 20-35 років. Найчастіше гості приїжджають з Середнього і Далекого Сходу, Китаю та Індії", – розповідає французькому Vogue представник Maison Rabih Kayrouz.

Міленіали не тільки ведуть світ у XХІ століття, але і підтримують бізнес Haute Couture, адже змагаються з шанувальниками кутюру інших поколінь. Венді Ю, постійна клієнтка будинків високої моди, ще не досягла 30-річного віку. Пристрасть до вишуканого одягу для дочки найбільшого виробника дерев'яних дверей в Китаї незабаром стала її професією. Вона заснувала Yu Holdings – інвестиційну fashion-компанію.

Венді Ю на балу Met Gala 2018

Гардероб Венді складається з таких брендів як Chanel, Dior і Valentino, а також Viktor & Rolf і Schiaparelli, які вона купує для особливих випадків. "Я почала колекціонувати одяг кілька років тому. Моєю першою покупкою була напрочуд універсальна сукня з тюлі від Giambattista Valli. Я часто одягала її в комплекті зі строгими вельветовими штанами або чорною спідницею з розрізом від Giorgio Armani. Моєю останньою покупкою на Тижні високої моди став пастельно-рожевий костюм від Ralph & Russo".

Для неї висока мода – це привілей роботи один на один з дизайнером, щоб створити щось абсолютно ексклюзивне, колекційну форму мистецтва. "Сукня Dior – одна з моїх улюблених. Вона схожа на сукню Дженніфер Лоуренс, яку вона одягала на церемонію вручення "Оскара" 2013 року, – розповідає Ю. – На її виготовлення знадобилося шість місяців роботи і п'ять зустрічей в ательє". В майбутньому Ю хотіла б передати свою особисту колекцію наступним поколінням. "Одного разу, я мрію відкрити перший музей моди в Китаї, тому вважаю, що кожна моя покупка – це інвестиції, які колись стануть частиною історії моди".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.