До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ювелір Олена Яструб: Як створювати прикраси за допомогою графічного планшета

Ювелір Олена Яструб розповідає про те, як цифровізація класичних процесів у створенні коштовностей виводить ювелірне мистецтво на новий рівень.

Олена Яструб

Ви художниця і ювелір, Ви завжди малювали руками, але як давно почали використовувати для роботи планшет?

Реклама

Досить тривалий час я працювала тільки руками, по-старому. Перші роки робота проходила так: з ескізу відразу в матеріал; різьблення по воску й готова прикраса. Цьому є пояснення: технології не були такими доступними в першому десятилітті XXI століття, а планшети й поготів мали далеко не всі.

Перовий дисплей Wacom One

Наскільки це зручно і які додаткові можливості з’явилися?

Робота на цифровому пристрої — це дуже захопливий процес! Відчуття такі, ніби вчишся чогось абсолютно нового, через що в мозку виникають нові зв’язки. Просто уявіть, що Ви весь час, все життя працювали з однією швидкістю, а тепер швидкість і якість, та й сам спосіб роботи стали зовсім іншими. Це заворожує й повністю занурює в процес. Та й з екологічного погляду під час роботи одним пером миттєво змінюється колірність, не потрібно сотню разів відкривати й закривати ковпачки, шукати фломастери (що іноді дуже відвертає увагу), а також витрачати гроші й ресурси планети на їхнє виробництво. Я в жодному разі не відраджую від роботи традиційними способами на папері — вони є в моєму процесі як непорушна величина на стадії первинного опрацювання. Це як читати паперову книгу: залучені інші рецептори, відбувається усвідомлено сповільнений процес, для того щоб відчувалася неспішність і була певна спонтанність. Такий у мене процес. І я дуже рекомендую спробувати роботу на планшеті насамперед для свого загального розвитку. Ви з подивом виявите в себе нові емоції!

Олена Яструб

Наприклад, я працюю на Wacom One — це навіть не планшет, а гібрид перового планшета й дисплея. Створюю ескізи прямо на екрані, ніби на аркуші паперу. Але водночас в одному-єдиному цифровому пері у мене зосереджені абсолютно всі образотворчі інструменти й матеріали. Кінчик пера реагує на силу натиску, навіть нахил пера змінює характер ліній — і все це дає змогу працювати в цифрі із застосуванням традиційних технік, які ми опановуємо буквально з раннього дитинства. Просто приголомшливо.

Як Ви підбираєте камені й матеріали, чи є можливість "вписувати" різні мінерали в одну й ту саму прикрасу завдяки планшету?

Так, це дуже гарне запитання. Підбирання й перебірливість, можливість переробити, зберегти кілька варіантів — це одна з принад. І все це можна робити одночасно. Наприклад, якщо я хочу зробити якийсь камінь / колір металу, але не впевнена й поки не знаю, який саме, я можу зберігати у своєму файлі нескінченну кількість варіантів. І, так, це дуже заспокоює, дає бажаніший результат і внаслідок — більшу втіху від роботи!

Як відбувається процес створення нової прикраси? Ви подаєте ідею, а потім її втілюють у 3D-модель чи Ви відразу малюєте в 3D?

У моєму випадку для створення кожної прикраси свій унікальний шлях, іноді в десяток ітерацій у різних матеріалах. Для цього я визначаю метод створення, вибираю команду майстрів для проєкту, відтак починаємо й працюємо доти, доки не отримаємо бажаного результату. Первинні свої заготівки та ідеї, я, звісно ж, малюю від руки. Диджитал-малюнок іде для презентації клієнту та пояснень "в об’ємі" майстрам.

Приклад: ці сережки на відео. Нині ми працюємо над виробництвом цієї моделі. Я зробила двадцять попередніх ескізів, затвердила напрям з клієнтом, потім намалювала фінальний ескіз на планшеті, щоб погодити з клієнтом і передати майстрові в 3D-проєктування. Відтак сережки вирощують у воску, відливають, обробляють, збирають, вставляють камені (їх замовили в Індії, летять нині до нас), далі покривають зазначеним покриттям (під замовлення) і вже готова прикраса іде на знімання в розділ Custom orders і щасливому клієнтові.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.