До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мінералотерапія – правда чи вигадка

Яшма – від шкідливих звичок, рожевий кварц – для любові: як мінералотерапія з галузі альтернативної медицини перейшла в розряд модної розкоші.

Коллін Макканн почала чути голоси, ще коли працювала стилістом. Через кілька років походів до психіатрів, навчання у майстра феншую і рейки, вона заснувала компанію Style Rituals, в якій послуги стиліста об'єднала з шаманськими практиками кристалотерапії – наприклад, вона пропонує "очищення гардероба" не тільки від непотрібних речей, а й від поганої енергії. У листопаді виходить її книга Crystal Rx – ілюстрований гід по мінералах з практично глянцевим рубрикатором на кшталт "Топ 20 каменів для кожної жінки". І ще Коллін – консультант Goop по кристалах.

Реклама

Goop – головний модний гід по альтернативних методах поліпшення життя, створений Гвінет Пелтроу 2008 року в форматі корисних порад, що виріс до повноцінного lifestyle-проекту. Тут зібрані, здається, всі практики руху нью-ейдж, яким Goop влаштував рекламну кампанію за всіма законами модного кадру.

З передбаченням кінця ери Риб і початку епохи Водолія, ще в кінці XIX століття теософи почали говорити про необхідність нової надрелігії нью-ейдж, що об'єднує всі, що існують. З нішевої теорії нью-ейдж став частиною масової свідомості в кінці 1980-х. Йому ми зобов'язані появою в нашому житті йоги, гороскопів і альтернативних лікувальних практик, які офіційна медицина вважає псевдонауковими за тією ж логікою, за якою Ватикан називає нью-ейдж "сектою". Спочатку рух здавався бюджетним хіпі-шиком, адепти якого носили одяг, що нагадує мішки з-під картоплі. З Goop у руху з'явився амбасадор Гвінет Пелтроу – і псевдонаука перемістилася в розряд люкса.

Згідно з даними аналітичної компанії Euromonitor International, оборот індустрії альтернативної медицини до 2021 року виросте до 632 млрд фунтів стерлінгів. Цілющі мінерали – один з наріжних каменів бізнесу. За останні 3 роки кількість пошуків за тегом crystal healing збільшилася на 40%. Особливо багато їх в січні (працює принцип "новий рік – новий я") і лютому – каталізаторами є День закоханих і зимовий смуток.

Зараз цілющі камені використовують не тільки в декорі або прикрасах. На початку 2018 року запустили бренд Astara, який робить взуття з кристалами в підошві, – прийнято вважати, що вони гармонізують взаємини людини з землею. Лінія нижньої білизни Max & Vera з бюстгальтерами, у які вшиті кристали, розвивається так динамічно, що її творець Меган Маккаллох планує запуск лінії трусів – теж з мінералами. Мене приваблює бра з яшмою, яка допомагає в боротьбі зі шкідливими звичками, але бестселер продажів – з рожевим кварцом, що привертає в життя любов. Такий носить Міранда Керр, засновниця б'юті-бренду Kora Organics. Всі продукти створені на основі води, яку очистили, знову ж таки, рожевим кварцом.

Минулого року після закінчення зйомки серіалу "Дівчата" його автор, головна героїня і активістка феміністського руху Ліна Данем міркувала про те, що планує зайнятися реабілітацією сов і білок – або кристалотерапією. Жарт вдався хорошим. Верх правильного життя зараз – дбати про чистоту навколишнього середовища і власних енергій. Сама ж Данем носить прикраси американського дизайнера Адіни Міллс.

Величезні персні і браслети Adina Mills з необробленими мінералами нагадують лати і племінні прикраси одночасно. Камені для них ювелір купувалапід час пожорожі по північному заходу країни, і навіть власноруч збирала деякі екземпляри в місцях їх видобутку. "Камені – це краса і енергія. Я не вивчаю властивості кристалів. Я знаю, що вони мають силу. Наприклад, кварц – універсальний підсилювач", – каже дизайнер і пропонує своїм клієнтам прислухатися до себе перш, ніж одягнути будь-яку з її прикрас.

Вивчення мінералотерапії сьогодні ґрунтується на дослідженні звичаїв різних культур і чудодійних прикладах з особистого життя тих, хто ці знання практикує, а також "знайомої моєї знайомої".

Великі ювелірні бренди від цього усуваються високою дорогоцінною стіною. У всіх є лінії талісманів, є свої впізнавані камені: онікс в Cartier, бірюза в Piaget, опали в Dior, – але розповідь про них ніколи не ведеться з позиції лікування. Естетики, поезії, прихильності –так. На території Вандомської площі питання про кристалотерапію недоречні так само, як і про вирощені діаманти.

Зате їх багато у нішевих ювелірів. Француженка Сільвія Толедано розповідає, що закохалася в камені в індійському Джайпурі. З тих пір зберігає їх будинку для очищення простору і перезаряджає у солоній воді при повному місяці. "У китайській медицині більше терапевтичних порад, в культурі корінних жителів Америки – містики і духовності. Мені ближчий другий підхід", – каже Сільвія, яка любить працювати з піритами і прозорими кварцами. "Майже всі камені потенційно володіють лікувальною силою. І найголовніше для людини – знайти ті з них, які допоможуть їй в духовних пошуках".

Адепт альтернативної медицини англієць Джек Тернер, до послуг якого зверталися принцеса Діана, актриса Джеррі Голл і активіст Чері Блер, вважає, що ортодоксальні вчені невірно досліджували камені: немає системного підходу і комплексу термінів. Тому мінералотерапія оперує тільки інтуїцією.

Метт і Вікторія Форстери сім років тому відкрили в Ноттінг-Гіллі шоурум преміальних кристалів і прикрас Venusrox, а через чотири роки запустили власну лінію прикрас. Бізнес іде прекрасно, серед клієнтів – безліч раціонально мислячих політиків і бізнесменів. Форстери відбиирають камені в своїх подорожах виключно на основі інтуїції і вібрацій: погану енергетику вони відчувають миттєво. На покупців це діє. Пара розповідає, що якщо чоловіки все-таки потрапляють в їх шоурум, то через час обзаводяться кристалами в офісі, квартирі і автомобілі.

"Таня, ваш лікувальний камінь на сьогодні – зелений авантюрин, який надає холоднокровність, спокій і життєлюбність" – разом з відповідями інтерв'ю надсилає мені повідомлення Саманта Гемілтон, фахівець у сфері альтернативної медицини. Вона почала вивчати кристалотерапію у 17 років. Тоді кристали здавалися їй містичним камінням. Зараз вона практикує з ними "неінвазивне делікатне" лікування. "Діючи вібрацією і кольором на розум, тіло і душу, вони відновлюють рівновагу".

Цю пораду я отримую у тиждень дедлайну, коли холоднокровність і спокій – головна мантра тижня. Здогад або збіг? На жаль або на щастя, за відповіддю можна звернутися тільки до власної інтуїції.

Текст: Тетяна Соловей

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.