До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Трюки з часом: які годинники варто купувати сьогодні

Годинники з видовищними механізмами – для краси та розваги: вони не лише показують час, а й змушують про нього забути.

Фокуси якісь: золоті намистини, керовані невідомою силою, стікають під сапфіровим склом і шикуються в малюнок. Новий Révélation d'une Panthère Будинку Cartier – годинник, створений для вау-ефекту. Морда пантери вимальовується з 900 золотих кульок – при русі зап'ястя вгору і вниз. Над створенням ефекту в Cartier працювали 5 років і отримали два патенти – на в'язку рідину, яка зупиняє рух металевих намистин, і на конструкцію скла, яка нагадує герметичний акваріум.

Реклама
Годинник Révélation d'une Panthère, механізм з ручним заводом, корпус з рожевого золота, безель з 87 діамантами (2,07 карата), лакований циферблат з намистинами з жовтого золота, Cartier, лімітована серія у 100 екземплярів

"Задоволення носити красиву річ на руці незалежно від її функції, – резюмує П'єр Райнеро, директор Будинку Cartier з стилю і спадщини, ставлення до годинника взагалі і цієї моделі з кінетичним декором, зокрема. – Краса, майстерність, винахідливість дизайнера – ось що зараз важливо в годиннику".

У модному світі вважають, що годинникова промисловість користується перевіреним нею трюком видовищності. Fashion називають бізнесом розваг не перший рік. Завдяки вмілій грі на ефектах у деяких модних будинків з'являється друге життя – як, наприклад, у Gucci. Яскравий стайлінг і віральний контент – будь то колекція з замісом всіх кольорів і культур або фірмові емоджі – виявляються головними факторами комерційного успіху. Воскові голови в руках моделей на показі осінь-зима – 2018/2019 точно згадуватимуть – і не в нічних кошмарах fashion-редактора, а в солодких мріях маркетолога.

Раніше в годинниковому світі за видовищність відповідали емалеві розписи, майстерно виконані мозаїки-маркетри і рухомі фігурки-автоматони. Однак зараз вони здаються частиною традиції годинникової індустрії, і в епоху гаджетів і тачскрінів не вражають технологічністю. Новаторськими стають візуально помітні технічні рішення, які хоч і ускладнюють роботу калібрів, але працюють на результат. Годинникова механіка вражає.

"Нам важливо викликати емоції – навіть щодо перебігу часу", – пояснює Жан Бенайме, директор з комунікацій Van Cleef & Arpels. Нову колекцію умілі збирачі емоцій представили на поетико-астрономічну тему. 12 годинників лінії Midnight Zodiac Lumineux оснащені механізмом з п'єзоелементами, який Будинок представив 2016 року в годиннику Midnight Nuit Lumineuse після дворічної роботи над його конструкцією. Електричний струм, що виробляється п'єзоелементами, направляється до світлодіодних елементів і підсвічує діаманти на циферблаті. За захоплюючим заняттям запалювання зірок на циферблаті можна провести чимало часу.

Годинник Midnight Zodiac Lumineux Poetic Complications, механізм з автопідзаводом і модулем "світло за запитом", корпус з білого золота, циферблат з емалі, скульптуроване біле золото, Van Cleef & Arpels, нумерована серія

Дотепною грою з часом вражає ціла серія годинників Hermès: є час нетерпіння (модель Slim d'Hermès L'Heure Impatiente), є вислизаючий (модель Arceau Le Temps Suspendu) і такий, що ховається (модель Dressage L'Heure Masquée). Всі три моделі мають простий вигляд, маскуються під класичні годинники. Однак у кожній з них на різні лади обігрується ідея містифікації: можна, наприклад, заховати годинникову стрілку за хвилинну або взагалі зупинити біг часу на циферблаті.

Годинник Dressage L'Heure Masquée, механізм з автопідзаводом і функцією "прихованого часу", корпус зі сталі, опаліновий циферблат, Hermès, лімітована серія з 1 000 екземплярів

Такі ігри в хованки з часом – вимагали винаходів складних механізмів. Розробник механізму Le Temps Suspendu (того самого, що може не показувати час) Жан-Марк Відеррехт розповідав мені, що після створення калібру ще півроку думав над тим, щоб при будь-якому натисканні на кнопку, стрілки з позначкою "12 годин" розліталися в потрібну позицію на циферблаті і показували точний час. Але ефект того вартий.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.