До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Науковий підхід: як лабораторні діаманти підкорюють світ

Курс на сталий розвиток рятує планету від перевиробництва й сприяє появі нових технологій. Вирощування алмазів — одна з найперспективніших.

2020-й напевне стане роком абсолютних рекордів у галузі народження алмазів-велетнів. Показово, що солітери вирощують не десь за океаном, а в Україні. Фахівцям київського підприємства Alkor-D вдалося домогтися неможливого: у червні 2020 року завдяки технології HPHT (High Pressure, High Temperature) отримано чорний діамант вагою в 116 каратів. Він, як і інший камінь, вагою в 109 каратів, вже сертифікований GIA. Крім того, один з них заявлений у Книзі рекордів Гіннесса як Largest Synthetic Uncut Diamond.

Реклама

Технологія HPHT відтворює умови, за яких у надрах Землі на глибині 200 км утворюються натуральні алмази. Різниця тільки в тривалості процесу: камінь вагою в 10—20 каратів у лабораторії виростає за 10—14 днів замість мільйонів років. Ідея отримувати алмази штучним способом не нова: для промислових потреб алмазний пил стали виробляти ще в 1950-х, однак отримати камені ювелірної якості тоді не вийшло. На початку 2000-х японські фахівці змогли створити 10-каратник. Відома технологія CVD (Chemical Vapor Deposition, осадження кристалів з газової фази) дає змогу створити алмази розміром до семи каратів, однак вирощені в нестабільній зоні камені через деякий час починають набувати сірого відтінку. У разі ж із HPHT вони мають стійкий колір, оскільки вирощуються в стабільній зоні, в умовах, ідентичних до природних, з тиском в 60 000 атмосфер. До того ж у каменів, народжених за допомогою HPHT, високі показники кольору — D, E і F, тоді як технологія CVD дає показники трохи гірші — G, H і рідше F.

У Alkor-D вже кілька років вирощують як безбарвні, так і кольорові алмази вагою до 20 каратів. Компанія веде переговори із Sotheby's про можливість представити на торгах діамант відтінку fancy orange. Якщо це трапиться, лот можна буде назвати революційним, оскільки раніше аукціонні доми не хотіли мати справу з лабораторними діамантами. Але часи змінюються. 2018 року американська Федеральна торгова комісія оновила правила неймінгу для діамантів. Такими тепер вважають як добуті, так і вирощені камені. У сертифікаті, який видає GIA, просто вказують спосіб отримання.

"Ми не маємо на меті замінити натуральні діаманти лабораторними. Вирощені камені — такі ж, як і природні: їхні оптичні й хімічні властивості ідентичні, — розповідає Юлія Кушер, комерційна директорка Alkor-D. — Ми просто розвиваємо нові технології (підприємство також виробляє алмазні пластини для космічного й медичного обладнання. — Прим. ред.) і розширюємо поле для творчості ювелірів". Європейські модні доми зацікавилися кольоровими діамантами Alkor-D. Різноманітність кольорів і форм відкриває нові можливості під час створення колекцій. До речі, лабораторні алмази — це зовсім не штамповані копії один одного: у кожного HPHT-діаманта, як і в природного, свій відтінок і унікальна якість, зафіксовані в супровідному паспорті. Всі камені Alkor-D сертифіковані відповідними міжнародними центрами.

За словами технологів Alkor-D, отримати жовтий алмаз найпростіше: гарний канарковий відтінок дає азот. Якщо ж мета — прозорий камінь, тоді азот потрібно усунути за допомогою зв’язувальних речовин, джетерів. А синій відтінок дає бор. До слова, перевірити походження каменя можна за спеціальним номером. Для тих, хто з недовірою ставиться до лабораторних алмазів, варто згадати про їхню ціну. Складно назвати підробкою щось вартістю $ 40—60 тис. І хоча виростити солітер ідеальної якості вельми непросто, в Alkor-D є камінь і з такими характеристиками (10 каратів, колір E, кушон, flawless).

За потужним поступом українських HPHT-діамантів стоїть вітчизняний бізнесмен Тимур Міндіч. Завдяки Міндічеві Alkor-D отримав не тільки потужний розвиток, але й шанс представити світові разючі досягнення України. Новий цех підприємства більше подібний до космічної станції, високотехнологічне обладнання дає змогу створювати ідеальні камені.

"Сьогодні люди шукають можливість не просто інвестувати кошти, але вкласти їх в артефакти з історією, бажаючи отримати щось більше, ніж матеріальну цінність", — ділиться Юлія Кушер. І в цьому разі філософія save nature вкрай вдало поєднується із save memory. Один з напрямів роботи Alkor-D — створення каменів пам’яті. Алмази, які збережуть емоції й спогади, можуть бути створені з усього, що підвладне полум’ю. "Ми вирощували діаманти з трави футбольного поля для спортивної команди, з футболки, на яку хлопець розлив воду, і так познайомився зі своєю майбутньою дружиною, і навіть з локона волосся новонародженого. Ці історії не про вартість каменів: memory diamonds цінні високим емоційним забарвленням".

<b>Алмазы_Завод</b>

Популярності лабораторним діамантам додали зірки, які сповідують відповідальне споживання. Меган Маркл, Пенелопа Крус, Наомі Воттс віддають перевагу вирощеним каменям і не приховують цього. В Alkor-D також створюють ювелірні прикраси з лабораторними діамантами. Лінію Solo for Diamonds вигадали, щоб максимально розкрити красу солітерів. У планах — колекція незвичних каблучок з титаном, бітумом, емаллю, золотом і великими кольоровими каменями.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.